Davidoff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Davidoff logója

A Davidoff egy svájci cigarettamárka, a brit Imperial Tobacco védjegye. A Davidoff dohánygyárak kezdetben csak szivarokat forgalmaztak, csak később tértek át a cigaretta gyártására.

Történet[szerkesztés]

Egy bizonyos Zino Davidoff (született 1906. március 11., Kijev) nevezetű ember számos regényt ír eleinte önmagáról, majd a saját elképzelései szerint, szülei emiatt őrültnek tartották. A fantáziaregényeiben megírta, hogy neki és családjának lesz egy nagy dohánygyára, melyből meg fognak gazdagodni. A történtek a valóságban majdhogynem bekövetkeztek. Szülei szivarokat árultak az ukrán kültéri piacokon, ezzel azt remélték, hogy gyerekeinek (4 gyerekük volt, köztük a legidősebb Zino volt) az abból nyert pénzből jobb megélhetőséget tudnak majd biztosítani.Hazájukat azonban el kellett hagyni a számos politikai zűrzavar miatt (Kijev ugyanis ekkor az Orosz Birodalom része volt). A család 1911-ben Genf városába, Svájcba költözött, mivel a korban ebben az országban voltak a legbiztosabbak az anyagi körülmények, hiszen Svájc teljesen független volt még a második világháborúban is, valamint számos dohánygyár tulajdonosai is ideköltöztek. Zino családja 1912-ben egy üzletet nyitott, melyben szintén szivart árultak, akárcsak hazájukban. Az üzlet nem volt sikeres, ennek érdekében Zino, az iskola elvégzése után, 1924-ben elment Kubába, hogy hírnevet szerezzen magának és családjának, itt 2 évet dolgozott a dohányültetvényeken és megismerkedett a kubaiak által ismert szivarral, melyet a latin-amerikai nép nagyon különlegesnek és elismertnek tartott. Ezt követően Zino visszaköltözött Svájcba 1930-ban, átvette szüleitől a boltot, és sikeres üzletet faragott belőle. A Hoyo de Monterrey védjegy által kubai szivarokat forgalmazott, illetve a zürichi Dürr Zrt. által. 1940-ben Zino kisboltjával együtt csatlakozott a Max Oettinger Group-hoz, ez a vállalat már 1875-ben megalakult, ők voltak az első számú importálói Franciaországnak, Németországnak. Zino e cég segítségével forgalmazta a bordeauxi borokat is, mellyel üzlete nagyon forgalmas lett és ezáltal rendkívül híres üzletemberré nőtte ki magát. 1970-ben Zino, miután meggazdagodott, eladta kicsi, ám sikeres boltját a Max Oettinger Groupnak, melynek a tulajdonosa Ernst Schneider nevezetű ember volt.Ezek után svájci nagykövetségben vállalt munkát egészen haláláig, 1994-ig. A Davidoff nevet Zino tiszteletére a Max Oettinger Group meghagyta, nem nevezték át a kisboltját.

A Davidoff szivar története[szerkesztés]

1967-ben a Cupatabaco volt az első olyan Davidoff szivar védjegye, mely nagyobb volt az eredetitől. Mivel a szivar kubai védjeggyel rendelkezett, és Kubában monopólium volt, nyilvánvaló volt, hogy más területeken nem árusítják a terméket, csak a kubai üzletekben. Az üzletek olyan sikeresek voltak, hogy számos vevője akadt az ismert szivarnak, vetélytársa nem is akadt a piacokon. Azonban 1969-ben megalakult egy dohánygyár a fővárosban Havannában El Laguito védjeggyel ellátva, melynek első teendője az volt, hogy a kubai elnöknek, Fidel Castrónak gyártott szivart, így egyértelművé vált, hogy már ez a dohánygyár a legsikeresebb az országban. 1970-ben azonban a Cubatabaco társult a Max Oettinger Grouppal,-mely Zino Davidoff sikeres üzletének az akkori tulajdonosa volt, és a legnagyobb importáló Franciaországban, valamint Németországban- és ezáltal a piacokon a francia Dom Perignon pezsgőt is árusította, mellyel több vevőt csábított a vásárlásra,-mivel a pezsgő ekkor közkedvelt volt-kiütve az El Laguito tulajdonában lévő dohányvállalatot.

Davidoff termékek napjainkban[szerkesztés]

Egy doboz Supreme Davidoff

Miután 2006-ban az Imperial Tobacco megvásárolta a Davidoff licencet, hogy piacra dobhassa a jól ismert márkanév alatt a cigarettáját, a minőségi és kiemelkedően magas minőségű, saját termesztésű dohányából, a szivargyártás továbbra is Dominikán maradt. 1991-ben költöztette át a gyárat Kubából, Dominikára. Azóta gyártják Dominikán ezeket a szivarokat, ezzel kikerülve a Kubát sújtó embargót. Így aztán újra értékesíthető lett az USA területén. Cigarettáinak számos fajtái jelentek meg a piacokon: Magnum, Supreme, klasszikus, Mild, Lights(enyhe), Slims (vékony szálú), Super Slims, Ultra lights (nikotintartalma 0.1 mg), valamint a mentolos, illetve az enyhén mentolos fajták, valamint később az arany csomagolású is. A Davidoff olyan sikeres cigarettamárka volt, hogy 2007 áprilisában elsőként jelent meg a kanadai piacokon a Rothmans, Benson&Hedges márkával együtt. Latin-Amerikában a Davidoff továbbra is a Max Oettinger Group védjegye, a Dominikai Köztársaságban továbbra is gyártanak még szivart.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Davidoff című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]