David Gray (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Gray
Életrajzi adatok
Született 1968. június 13. (55 éves)[1][2]
Sale
Iskolái
 • University of Liverpool
 • Coleg Sir Gâr
 • Ysgol Dewi Sant
Pályafutás
Műfajok
Hangszer
Tevékenység
Kiadók
 • IHT Records
 • East West Records
 • ATO Records
 • Hut Records

David Gray weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz David Gray témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

David Peter Gray (1968. június 13.–) [3] brit énekes-dalszerző. Első albumát 1993-ban adta ki, és a White Ladder hat évvel későbbi megjelenése után világszerte felfigyelt rá. A White Ladder volt az első a három brit listavezető közül Graynek hat éven belül; a 2000- es évek ötödik legkelendőbb albuma lett az Egyesült Királyságban [4], és 2019 októberében a 21. század tizedik legkelendőbb albuma lett az Egyesült Királyságban. [5] Gray a White Ladder album " Babylon" című slágeréről is ismert. [6] [7] [8] Négy Brit Award jelölést kapott, köztük két jelölést a legjobb brit férfi kategóriában. [9]

Karrier[szerkesztés]

Korai élet és karrier[szerkesztés]

Gray 1968-ban született Sale-ben, Cheshire-ben, Angliában, és a Manchester melletti Altrinchamban élt, majd kilenc éves korában családjával a walesi Pembrokeshire állambeli Solvába költözött, ahol szülei ajándékboltot vettek át, és ruhaüzletet indítottak.[10][11] „Csodálatos időket töltöttem ott felnőve . . . A képzeletem elvadulhat . . . Ez adta azt a fajta őrült önbizalmat, amely már akkor is megvolt bennem, hogy meg tudok csinálni valami olyan valószínűtlen dolgot, mint a zenélés a megélhetésért." [11] A közeli St Davids-ben lévő Ysgol Dewi Sant középiskolába, majd a Carmarthenshire College of Art -ba, végül a Liverpool School of Artba járt. [11]

Gray első két albuma, az A Century Ends és a Flesh 1993-ban és 1994-ben jelent meg, és Gray népszerűvé vált folk-rock körökben, de mindkettő kudarcot vallott a kereskedelmi eladások terén. [12] 1996-ban Gray kiadta harmadik albumát Sell, Sell, Sell címmel. Az albumot a Pyramid Sound Studios-ban rögzítették Ithacában, New York államban. Annak ellenére, hogy nem szerette az albumot, Gray továbbra is Ithacában, New Yorkban élt az évek során. A kritikai elismerés ellenére  az album nem került fel a slágerlistára, de a "Late Night Radio" című dalt sugározták az alternatív brit rádióállomásokon. Az 1997-es Mary Black Shine című albumon Gray öt dallal közreműködött. 

1998–2002: White Ladder és hírnévre emelkedés[szerkesztés]

Eredetileg Gray saját kiadójánál, az IHT Recordsnál jelent meg 1998 novemberében, [13] a White Ladder 2000-ben jelent meg újra az ATO Recordsnál . Az újrakiadás kereskedelmi sikert és kritikai figyelmet hozott neki. [14] Míg az első három albuma akusztikus népdalokat és gitáralapú alternatív rockot tartalmazott, a White Ladder bemutatta a mára már védjegyévé vált folktronic hangzást. Az albumon a legismertebb dalok szerepeltek: a "This Year's Love", a "Babylon", a "Please Forgive Me" és a "Sail Away". Újrakiadása után, a „Babylon” kislemez megjelenésével és sikerével együtt 100 000 példányban kelt el csak Írországban, így hat hétig az első lett, [15] és egy 2012-es jelentés szerint ez volt a valaha volt legtöbbet eladott album. abban az országban. [16] 2000 júniusában a Babylon a No. 5. az Egyesült Királyság kislemezlistáján ; ez továbbra is az eddigi legnagyobb brit slágere. Az Egyesült Államokban az album lendületet kapott a jam-zenekar vezetőjétől, Dave Matthewstól, aki az általa társalapító lemeztársaság, az ATO Records első kiadásává tette. A „Babylon” egyben az első volt a három amerikai listán Gray számára a mai napig. 

Gray akusztikus szettet ad elő 2003. augusztus 17-én

Az album az 1. helyen végzett az Egyesült Királyság albumlistáján, két évvel és öt hónappal az eredeti megjelenés után, [17] összesen 151 hetet töltött a listán. [18] Eltekintve a „Please Forgive Me”-től, amely a 72. helyen végezett a brit kislemezlistán, az összes többi kislemez a Top 20-ban szerepelt: [18] az újra kiadott "Please Forgive Me" a 18. helyen végzett, a "Say Hello, Wave Goodbye" és a "Sail Away" pedig a csúcsot érte el. 26.

2001-ben megjelent egy ritkasággyűjtemény is Gray korai műveiből, a The EPs 1992-1994, valamint egy album korábban kiadatlan, 1999-ben rögzített dalokból, a Lost Songs 95-98, mindkettő a White Laddert követte az Egyesült Királyság Top 20-as albumlistáján. Gray az elektronikus alapú Orbital együttes 2001-es "Illuminate" című kislemezén is énekelt.

2002 novemberében Gray kiadta a White Ladder folytatását A New Day at Midnight címmel. Az új kiadás nem kapott olyan kritikai elismerést, mint elődje, de így is egyenesen az 1. helyre került, híresen megelőzve a Pop Idol második helyezettje, Gareth Gates debütáló albumát, a What My Heart Wants to Say -t, és közel 150 000 példányban kelt el. megjelenésének első hetében. Egy éven belül platinalemez lett, végül összességében négyszeres platina minősítést kapott, és 2002-ben a második legtöbbet eladott brit előadó albuma volt a Pop Idol győztes Will Young debütáló albuma mögött, a From Now On . A New Day at Midnight további két brit Top 30-as slágert produkált a "The Other Side" és a "Be Mine" címmel, valamint egy kisebb amerikai sikert a "Dead in the Water"-vel.

Későbbi karrier[szerkesztés]

Gray és zenekara 2006-ban lép fel

Három év kihagyás után, amikor a kimerültség miatt leállította felvételi és turnéprogramját, Gray visszatért hetedik albumával, a Life in Slow Motion -val 2005 szeptemberében. Elődjéhez hasonlóan megjelenésének első hetében az Egyesült Királyság albumlista élére került. A sokat kritizált Egy új nap éjfél után a Life in Slow Motion -t sok kritikus a formába való visszatérésként értékelte. A vezető kislemez, a " The One I Love " 2005 októberében a Top 10-be került az Egyesült Királyságban, és három hónapot töltött a brit listán. A következő kislemezek, a " Hospital Food " és az " Alibi " viszonylagos kereskedelmi kudarca után Gray 2006-ban ismét szünetet tartott.

2007 márciusában Gray kiadta a Shine: The Best of the Early Years című válogatásalbumát. 2007. július 7-én Gray fellépett Damien Rice -szal a Live Earth brit állomásán a londoni Wembley Stadionban . Gray adott év október 8-án kiadott egy válogatás CD-t élő feldolgozásokból A Thousand Miles Behind címmel, kizárólag a hivatalos honlapján, CD-n és digitálisan letölthető formában. November 13-án Gray kiadta a Greatest Hits című albumot, amely számos legismertebb dalt, valamint két új dalt tartalmaz, köztük a " You're the World to Me " című kislemezt.

2009. május 28-án Gray bejelentette, hogy Draw the Line című albuma szeptember 14-én jelenik meg az Egyesült Királyságban és szeptember 22-én az Egyesült Államokban. Az albumon Annie Lennox és Jolie Holland vendégszerepel. Az album első kislemeze, a " Fugitive " 2009. szeptember 7-én jelent meg, ami egybeesett egy kiterjedt világkörüli turné kezdetével. Szeptember 19-én Gray feladta önjelölt első medenceparti koncertjét a bostoni The Colonnade Hotel Rooftop Pool-jában a Mix 104.1 End of Summer Bash című dalra. Gray olyan dalokat adott elő az új albumról, mint a "Fugitive", a "Draw the Line" és a "Jackdaw".

A Hot Pressnek adott, 2009. december 3-án megjelent interjúban Gray elárulta Jackie Haydennek, hogy a következő albumán, a Foundlingon dolgozik. Gray azt mondta, hogy az egyik szám a "The Old Chair" lesz, ami Gray szerint "csak egy dobfelszerelést tartalmaz, és én a Steinway zongorámon. Nagyon csendes." A Foundlingot augusztus 16-án engedték szabadon az Egyesült Királyságban. [19] és az Egyesült Államokban augusztus 17-én. [20] A Foundling egy dupla album: az első CD 11 új, a második pedig nyolc, korábban kiadatlan dalt tartalmaz. A kilencedik az iTuneson keresztül érhető el.

David Gray globális megállapodást írt alá a Kobalt Label Services -szel 10. stúdióalbuma, a Mutineers kiadásáról . Négy év után az első felvételét a londoni The Church Studiosban vették fel, a producer pedig Andy Barlow ( Lamb ). A megjelenésre 2014. június 17-én került sor. Bejelentették, hogy Gray támogatja az új kiadást egy észak-amerikai turnéval áprilisban és májusban, majd egy nyolcnapos brit turnéval júniusban és júliusban, amely a londoni Royal Albert Hallban is fellép.

A Best of David Gray 2016 októberében jelent meg CD-n, dupla CD-n és LP-n, és két új felvételt is tartalmazott. Az IHT Records-szal közösen kiadott album dinamikus lejátszási listaként már megjelent a Spotify -on, amely minden héten automatikusan alakot váltott. Gray így kommentálta: "Ami a kezünkben van egy folyamatosan fejlődő „Best Of”, amely minden héten, minden hónapban, minden évben, minden évtizedben más.” [21] [22]

2019 márciusában Gray kiadta 11. lemezét Gold in a Brass Age címmel . A producere Ben de Vries, Marius de Vries producer fia volt, és nagyrészt visszatérésnek tekintették jellegzetes "folktronica" hangzásához.

2020-ban Gray kiadta a White Ladder 20. évfordulós kiadását. Egy deluxe készlet bónuszszámokkal és demókkal is elérhetővé vált CD és bakelit formátumban is. Nemzetközi körútra indult az évforduló megünneplésére, februárban indult Európában, de a COVID-19 világjárvány miatt ez elmaradt. Gray 2020. május 20-án közösségi média csatornáin jelentette be, hogy a turné elhalasztására került sor. A turné Belfastban indult, 2022. május 17-én, majdnem két évvel a törlés napjától számítva. Gray mindig is Írországnak tulajdonította, hogy a White Ladder eredeti eladásaival fellendítette karrierjét, így helyénvalónak tűnt az írországi turnét elindítani.

2021 januárjában Gray bejelentette, hogy 12. stúdióalbuma 2021. február 19-én jelenik meg. [23] Skellig címmel (az írországi Kerry megyében található Skellig-szigetekről kapta a nevét) tartalmazott egy címadó dalt és egy "Heart and Soul" című kislemezt. [24] [25] [26] [27] [28] A felvételt Edwyn Collins Helmsdale stúdiójában Skóciában vették fel, és David Kitt, Rob Malone és Ben de Vries producer zenészként szerepel a lemezen. [29] [30]

Zenei stílus[szerkesztés]

Gray régi zenéje kortárs folk-rock, énekes-dalszerző módban szólt; elsődleges hangszere az akusztikus gitár volt, alkalmanként zongorával. Az 1996-os Sell, Sell, Sell rock-feldolgozást és elektromos hangszerelést tartalmazott. A White Ladder megjelenésétől kezdve Gray jelentős mértékben használta a számítógép által generált zenét hangja és akusztikus hangszerelésének kísérésére. Az A New Day at Midnight folytatta ezt az irányt, bár szövegileg sötétebb tónusú volt, mint a White Ladder, a hangszerelés pedig sokkal visszafogottabb. A jegyzetekben Gray az albumot apjának dedikálta, aki 2001-ben halt meg. Annak ellenére, hogy az összetettebb zenére tért át, Gray kis léptékű, gyakran otthoni felvételi módszereket és berendezéseket alkalmazott, és a " csináld magad" megközelítést alkalmazta a zenei produkcióban. A 2005-ös Life in Slow Motion azonban Marius de Vries lemezproducerrel közösen készült.

Zenekar[szerkesztés]

 • David Gray – ének, gitár, zongora és billentyűs hangszerek, szájharmonika
 • Rob Malone – basszusgitár, háttérének
 • Keith Prior – dob, ütőhangszerek, háttérének
 • Tim Bradshaw – billentyűs hangszerek, gitárok, lap steel
 • John Smith – gitárok, háttérének (alkalmi turnézó tag)
 • Caroline Dale – cselló, zongora, háttérének (alkalmi turnézó tag)
 • David Kitt – gitárok, billentyűk, háttérének (alkalmi turnézó tag)
 • Niamh Farrell – háttérének, ütőhangszerek (alkalmi turnézó tag)

A zenekar korábbi tagjai:

 • Craig "Clune" McClune – dob, ütőhangszerek, basszusgitár, billentyűs hangszerek, háttérének
 • David Nolte – gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, háttérének
 • Neill MacColl – akusztikus gitár, elektromos gitár, mandolin, háttérének

Diszkográfia[szerkesztés]

 • A Century Ends (1993. április)
 • Flesh (1994. szeptember)
 • Sell, Sell, Sell (1996. augusztus)
 • White Ladder (1998. november)
 • Lost Songs 95–98 (2001. február)
 • A New Day at Midnight (2002. október)
 • Life in Slow Motion (2005. szeptember)
 • Draw the Line (2009. szeptember)
 • Founding (2010. augusztus)
 • Mutineers (2014. június)
 • Gold in a Brass Age (2019. március) [31]
 • Skellig (2021. február) [32]

Túrnék[szerkesztés]

Gray 1993 óta turnézik. 1998-as, áttörést jelentő White Ladder című albuma előtt Gray olyan színészek mellékszereplője volt, mint Kirsty MacColl, Dave Matthews Band és a Radiohead . Számos turnéja volt sok különböző helyen, például Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Új-Zélandon, Norvégiában, Dél-Afrikában, Spanyolországban, Svédországban, Svájc, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. [33]

Magánélet[szerkesztés]

Gray 1993-ban feleségül vette feleségét, Oliviát a kaliforniai Los Angelesben, és két lányuk született: [34] Ivy és Florence. [35] Londonban él, miután 2009-ben Hampsteadbe költözött. [36] Gray egyben Phil Hartnoll, az Orbital sógora is. [37]

2011-ben Joe Simpson angol művész festett egy portrét Grayről. A festményt szerte az Egyesült Királyságban állították ki, többek között a Royal Albert Hallban rendezett egyéni kiállításon is. [38]

Gray a Manchester United szurkolója. [39] 2005-ben azt mondta, hogy ateista. [40]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
 2. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Leahey: David Gray Biography. allmusic. (Hozzáférés: 2021. január 12.)
 4. James Blunt records the biggest selling album of decade”, Press Office, BBC, 2009. december 29. (Hozzáférés ideje: 2015. július 27.) 
 5. Radio 2 reveals the best-selling albums of the 21st Century” (Hozzáférés ideje: 2019. október 12.) 
 6. Ezell: The Flipside #12: David Gray's 'A New Day at Midnight', PopMatters, 2018. április 25.
 7. The Sounds of Silence: David Gray's 'Skellig' Invokes the Need for Serenity and Solace. American Songwriter, 2021. február 24.
 8. David Gray, Beyond 'Babylon'”, NPR.org 
 9. David Gray BRITS Profile Archiválva 2013. február 16-i dátummal a Wayback Machine-ben..
 10. Charlotte Philby: My Secret Life: David Gray, musician, 41. The Independent, 2009. szeptember 5.
 11. a b c A lighter shade of Gray. Walesonline, 2009. november 28. (Hozzáférés: 2020. február 27.)
 12. Strong, Martin C.. The Great Rock Discography, 5th, Edinburgh: Mojo Books, 399. o. (2000). ISBN 1-84195-017-3 
 13. NME Album Reviews – White Ladder'. NME, 2000. július 14. (Hozzáférés: 2011. augusztus 24.)
 14. Biography. Official Community of David Gray. [2013. október 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. május 15.)
 15. Perrone. „The infinite shades of Gray”, The Independent, 2000. április 16.. [2011. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 3.) 
 16. Top 20: The best-selling albums in Irish history. The Daily Edge. (Hozzáférés: 2013. április 29.)
 17. Gray Climbs 'Ladder' To No. 1 In The U.K.. Billboard.com, 2001. augusztus 6.
 18. a b David Gray. Official Charts Company. (Hozzáférés: 2011. augusztus 24.)
 19. Discography – DavidGray.com. [2010. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 27.)
 20. Discography – DavidGray.com. [2011. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 27.)
 21. Ingham. „Kobalt rethinks the 'greatest hits' album with dynamic David Gray 'Best Of'”, Music Business Worldwide, 2016. augusztus 18. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 19.) 
 22. Copsey. „David Gray has re-imagined his new Best Of album for the streaming age”, Official Charts Company, 2016. augusztus 18. (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 19.) 
 23. David Gray Announces New Album: Skellig, 2021. február 5.
 24. McCormick. „David Gray: Skellig, review: Babylon singer's return to a splendid isolation”, The Telegraph, 2021. február 18.. [2022. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva] 
 25. Sedgwick: David Gray – Skellig | Album review
 26. David Gray: Skellig review. This is a serene career highlight
 27. Album reviews: David Gray returns with Skellig, while Slowthai's Tyron disappoints, 2021. február 19.
 28. David Gray announces new album 'Skellig' - hear the title track now, 2020. december 22.
 29. David Gray announces new album 'Skellig', 2021. február 5.
 30. David Gray Announces New Album: 'Skellig' for February 19, 2021 – New Single 'Heart and Soul' Out Now, 2021. február 5.
 31. David Gray announces new album and tour dates | Complete Music Update
 32. Skellig. David Gray
 33. Tour. Official Community of David Gray. (Hozzáférés: 2008. május 16.)
 34. McCann: A line under the ladder. The Irish Times, 2009. augusztus 8. [2012. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 5.)
 35. Meagher: David Gray: My daughters aren't my biggest fans. Irish Independent, 2014. június 7. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
 36. Philby: My Secret Life: David Gray, musician, 41 (4 September 2017). The Independent, 2011. október 23. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
 37. Wiederhorn: Tool Homage, David Gray Show Up On Orbital LP. MTV.com, 2001. június 11. (Hozzáférés: 2012. május 23.)
 38. Musician Portraits - Joe Simpson's paintings of rock stars - NME”, NME, 2011. október 14. (Hozzáférés ideje: 2017. november 20.) (amerikai angol nyelvű) 
 39. Philby: My Secret Life: David Gray, musician, 41 (4 September 2017). The Independent, 2011. október 23. (Hozzáférés: 2017. március 20.)Philby, Charlotte (23 October 2011).
 40. "[.

Külső linkek[szerkesztés]