David Faustino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Faustino
David Faustino 2012
David Faustino 2012
Életrajzi adatok
Született 1974március 3. (44 éves)
USA Los Angeles, Kalifornia
Házastársa Andrea Elmer (2004. január 24-2007. február 6.)
Élettárs Lindsay Bronson
Pályafutása
Híres szerepei Bud Bundy (Egy rém rendes család)
Műfajok popzene

David Faustino weboldala
David Faustino az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Faustino témájú médiaállományokat.

David Faustino (1974. március 3.) amerikai színész és énekes.

Életrajz[szerkesztés]

Magánélet[szerkesztés]

David Faustino a kaliforniai Los Angelesben született, édesanyja Kay Freeman, édesapja Roger Faustino politikus. Öccse, Michael szintén színész. Tanulmányait a St. Finbar Elementary Schoolban végezte, a kaliforniai Burbankben.

Faustino többek között a „Comic Relief”, a „Make a Wish Foundation” és a „Center for the Advancement of Nonviolence” nevű jótékonysági szervezetek támogatója.[1]

Ötévi ismeretség után, 2004. január 24-én a Las Vegas-i Little White Wedding Chapelben feleségül vette színésztársát, Andrea Elmert. 2006 májusában a pár szétköltözött, majd 3 évnyi házasság után kibékíthetetlen ellentétre hivatkozva 2007. február 6-án elvált.[2][3]

2007. május 12-én a színészt egy éjszakai közúti ellenőrzés során ittas állapotban elkövetett rendzavarás és kábítószer (marihuána) birtoklása miatt letartóztatta, majd nyilvántartásba vette a floridai rendőrség.[4][5] A jelentés szerint egy útkereszteződés közepén a volt feleségével vitába keveredett az autóban, melyből előbb az ablakon keresztül igyekezett kimászni, majd miután ez nem sikerült, az ajtón kiszállva gyalog próbált távozni az intézkedő rendőr elől.

Pályafutás[szerkesztés]

Legelőször három hónaposan került kamera elé a Lily Tomlin Special című műsor révén.[1] Az 1980-as évektől kezdődően számos tévésorozatban tűnt fel és több rajzfilmfigura hangját is ő adta. A legnagyobb sikert az 1987 és 1997 között futó Egy rém rendes család című helyzetkomédia sorozat hozta meg a számára, melyben Bud Bundy szerepét játszotta (emellett egy ízben forgatókönyvíróként is közreműködött). Többek között vendégszerepelt a Szerelemhajó, a Homályzóna, a Parker Lewis sohasem veszít, a Jesse és az X-akták című sorozatokban is. Emellett több mint 75 reklámfilmben volt látható. 2001-ben feltűnt a Killer Bud című alacsony költségvetésű filmben, 2007-ben pedig a RoboDoc című sci-fi vígjátékban kapott szerepet. 2009-ben saját rendezésű webes vígjáték sorozatában, a Star-ving-ben játszott főszerepet, ahol önmagát alakította. A sorozat további érdekessége, hogy egy-egy cameo szerep erejéig feltűnt benne az Egy rém rendes család több sztárja, köztük Ed O'Neill, Katey Sagal és Christina Applegate is. 2013-ban vendégszerepet kapott a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Modern család-ban, valamint feltűnik a 2016-os megjelenésű Sharknado 4: The 4th Awakens című filmben.

Faustino érdeklődik a rap zene iránt. D L'il művésznéven az „Outlaw Posse” nevű együttes tagja. Egy szerzeménye megjelent az 1992-es Balistyx című albumon (az albumot a színész éjszakai klubja után nevezték el). Nem különösebben sikeres zenei karrierjére utal az Egy rém rendes család több része is, melyekben „Nagymester B” néven rappernek adja ki magát.

Válogatott filmográfia[szerkesztés]

 • X-akták (The X Files, 2002)
 • Nash Bridges – Trükkös hekus (Nash Bridges, 2000)
 • Az új Addams Family (The New Addams Family, 1999)
 • A Heist (The Heist, 1999)
 • Tíz kicsi áldozat (Dead Man's Island, 1996)
 • Végzetes eskü (Fatal Vows: The Alexandra O´Hara Story, 1994)
 • Homályzóna (The Twilight Zone, 1986)
 • Bill Carney megpróbáltatásai (The Ordeal of Bill Carney, 1981)

Díjak és jelölések[szerkesztés]

 • Young Artist Award jelölés (1983-1993, összesen 12 esetben)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. ^ a b David Faustino Biography. (Hozzáférés: 2007. május 24.)
 2. Married … With Children's David Faustino Divorcing. (Hozzáférés: 2007. május 24.)
 3. Actor David Faustino Files for Divorce. (Hozzáférés: 2007. május 24.)
 4. David Faustino's Arrest Report at The Smoking Gun. (Hozzáférés: 2007. május 24.)
 5. 'Married with Children' actor David Faustino arrested in Florida. (Hozzáférés: 2007. május 24.)

További információk[szerkesztés]

Magyar nyelven[szerkesztés]

Angol nyelven[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Faustino témájú médiaállományokat.