David Coverdale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
David Coverdale
David Coverdale 2006-ban
David Coverdale 2006-ban
Életrajzi adatok
Születési név David Coverdale
Született 1951szeptember 22. (66 éves)
Egyesült Királyság Anglia, North Yorkshire
Házastársa Tawny Kitaen (1989. február 17.–1991. április)
Pályafutás
Műfajok blues rock, hard rock
Aktív évek 1973 - napjainkig
Együttes Whitesnake, Deep Purple, Coverdale-Page
Hangszer ének, gitár, szájharmonika
Hang bariton
Tevékenység
Kiadók Purple Records

David Coverdale weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Coverdale témájú médiaállományokat.

David Coverdale (Anglia, North Yorkshire, 1951. szeptember 22. –) angol rockénekes a Deep Purple majd a Whitesnake tagja/vezetője.

Kezdetek[szerkesztés]

Már nagyon korán elkapta a zene imádata. Anyai ágon két unokatestvére által jutottak el hozzá az olyan előadok rock 'n' roll lemezei mint Elvis Presley, Little Richard vagy Chuck Berry. Otthon a családnak sem rádiója, sem lemezjátszója nem volt, így a nagyszüleihez kellett mennie ha zenét akart hallgatni. Hétévesen művészeti iskolában akart járni, a rajzolás volt a szenvedélye. Végül grafikusként és rajztanárként végzett. Közben 11 évesen az iskola kórusában kezdett énekelni, ahol megdicsérték hangjáért. Verseket is szívesen írt, ahogyan kezdte magát kiismerni a hangszereken, ezekből egyből dalok lettek. Az első dal amit megtanult a Yardbirds For Your Love-ja volt. Rendes zenekarba először 14 évesen került. Első koncert élménye a helyi zenekarokat nem számítva a Jimi Hendrix Experience fellépése volt, 15 éves korában. Első fellépésére 11 évesen került sor szüleinek kocsmájában, ahol Bob Dylantől a Don't Thing Twice It's All Right-ot, valamint Donovan-től a Colorst adta elő. Első lemeze amit már a saját pénzén vett az Are You Experienced volt Jimi Hendrixtől, de ebben az időben nagyon szerette a Blood, Sweat and Tears,, a The Who, Muddy Waters zenéit is.

Világhír[szerkesztés]

1973 szeptemberében lett Ian Gillan utódja a Deep Purpleben. Sokan csak kacagtak, hogy Blackmore-ék egy ismeretlen énekest vettek be, de a nevetés döbbenetté fajult, amikor megszólalt a Burn lemezről a Mistreated című ballada. Coverdale elképesztő hangterjedelmével és megjelenésével stílust teremtett és a legnagyobb rockénekesek között találta magát.

Fehérkígyó[szerkesztés]

A Deep Purple 1976-os feloszlása után két lemezt adott ki saját neve alatt (White Snake-1977 és Northwinds-1978), majd Whitesnake néven folytatta pályáját. A zenekar Európában már a kezdetektől fogva népszerűnek számított, de az amerikai áttörés az 1987 című lemezzel érkezett meg. Coverdale feltupírozott szőke hajjal, az MTV-s igényeket kielégítő dalokkal, valamint neves amerikai zenészekkel újította meg a Whitesnaket, mely a 80-as évek végére MTV sztárcsapattá vált és a csúcsra jutott. Ekkortájt Tawny Kitaen volt a felesége.

A Rocksztárság után[szerkesztés]

1990-ben Jimmy Page társaságában (ex-Led Zeppelin) készített lemezt Coverdale/Page néven. A 90-es években a Whitesnake szünetelt, vagy gyengébb anyagokat adott ki(Starkers in Tokyo-1998), a kiadók válogatáslemezekkel próbálták fenntartani a nevet.

A Fehérkígyó feltámadása[szerkesztés]

Sokan csak legyintettek a 90-es évek végén 2000-es évek elején a rövid hajú, blues-ba borult Coverdale név hallatán.De David 2003-ban immáron hosszú hajjal újraindította legendás formációját a Whitesnake-et. A szintén nagynevű muzsikusokkal telepakolt új formáció sikerét bizonyítja a csúcsminőségű ''Live...In The Still of the Night'' DVD is, de a visszatérő ''Good To Be Bad-2008'' című lemez miatt sem kell szégyenkeznie. David Coverdale elmondása szerint rengeteg zenét hallgat a rockon és blueson kívül is: brazil zene, tibeti vagy kínai zene, modern rock, hiphop, vagy akár angol furulya duett Paul O' Dette és Jakob Lindberg tolmácsolásában. Három örök kedvenc lemezének Jimi Hendrix ''Axis: Bold As Love''-ját, de még inkább az ''Are You Experienced?'' című lemezét, a The Who ''My Generation''-jét, valamint bármelyik Muddy Waters lemezt tartja.

Diszkográfia[szerkesztés]

Deep Purple[szerkesztés]

Szólólemezek[szerkesztés]

Whitesnake[szerkesztés]

Coverdale/Page[szerkesztés]