David Coverdale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Coverdale
David Coverdale 2006-ban
David Coverdale 2006-ban
Életrajzi adatok
Születési névDavid Coverdale
Született1951szeptember 22. (72 éves)
Egyesült Királyság Anglia, North Yorkshire
HázastársaTawny Kitaen (1989. február 17. – 1991. április)
IskoláiThe Northern School of Art
Pályafutás
Műfajokblues rock, hard rock
Aktív évek1966 - napjainkig
EgyüttesWhitesnake, Deep Purple, Coverdale-Page
Hangszerének, gitár, szájharmonika
Hangbariton
DíjakRock and Roll Hall of Fame
Tevékenység
KiadókPurple Records
IPI-névazonosító00070388866

David Coverdale weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz David Coverdale témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

David Coverdale (Anglia, North Yorkshire, 1951. szeptember 22. –) angol rockénekes a Deep Purple majd a Whitesnake tagja/vezetője.

Kezdetek[szerkesztés]

Már nagyon korán elkapta a zene imádata. Anyai ágon két unokatestvére által jutottak el hozzá az olyan előadok rock 'n' roll lemezei mint Elvis Presley, Little Richard vagy Chuck Berry. Otthon a családnak sem rádiója, sem lemezjátszója nem volt, így a nagyszüleihez kellett mennie ha zenét akart hallgatni. Hétévesen művészeti iskolában akart járni, a rajzolás volt a szenvedélye. Végül grafikusként és rajztanárként végzett. Közben 11 évesen az iskola kórusában kezdett énekelni, ahol megdicsérték hangjáért. Verseket is szívesen írt, ahogyan kezdte magát kiismerni a hangszereken, ezekből egyből dalok lettek. Az első dal amit megtanult a Yardbirds For Your Love-ja volt. Rendes zenekarba először 14 évesen került. Első koncert élménye a helyi zenekarokat nem számítva a Jimi Hendrix Experience fellépése volt, 15 éves korában. Első fellépésére 11 évesen került sor szüleinek kocsmájában, ahol Bob Dylantől a Don't Thing Twice It's All Right-ot, valamint Donovan-től a Colorst adta elő. Első lemeze amit már a saját pénzén vett az Are You Experienced volt Jimi Hendrixtől, de ebben az időben nagyon szerette a Blood, Sweat and Tears,, a The Who, Muddy Waters zenéit is. "És ekkor tanultam meg először a hasammal énekelni, ami hülyén hangzik, de teljesen más, mint egy normál hang." Coverdale a Vintage 67 (1965–68), a The Government (1968–72) és a Fabulosa Brothers (1972–73) helyi zenekarokkal kezdett fellépni.

Világhír[szerkesztés]

1973 szeptemberében lett Ian Gillan utódja a Deep Purpleben. Coverdale széles hangterjedelmével és megjelenésével stílust teremtett és a legnagyobb rockénekesek között találta magát.

Whitesnake[szerkesztés]

A Deep Purple 1976-os feloszlása után két lemezt adott ki saját neve alatt (White Snake-1977 és Northwinds-1978), majd Whitesnake néven folytatta pályáját. A zenekar Európában már a kezdetektől fogva népszerűnek számított, de az amerikai áttörés az 1987 című lemezzel érkezett meg. Coverdale feltupírozott szőke hajjal, az MTV-s igényeket kielégítő dalokkal, valamint neves amerikai zenészekkel újította meg a Whitesnaket, mely a 80-as évek végére MTV sztárcsapattá vált és a csúcsra jutott. Ekkortájt Tawny Kitaen volt a felesége.

A Rocksztárság után[szerkesztés]

1990-ben Jimmy Page társaságában (ex-Led Zeppelin) készített lemezt Coverdale/Page néven. A 90-es években a Whitesnake szünetelt, vagy gyengébb anyagokat adott ki(Starkers in Tokyo-1998), a kiadók válogatáslemezekkel próbálták fenntartani a nevet.

A Whitesnake feltámadása[szerkesztés]

Sokan csak legyintettek a 90-es évek végén 2000-es évek elején a rövid hajú, blues-ba borult Coverdale név hallatán.De David 2003-ban immáron hosszú hajjal újraindította legendás formációját a Whitesnake-et. A szintén nagynevű muzsikusokkal telepakolt új formáció sikerét bizonyítja a csúcsminőségű ''Live...In The Still of the Night'' DVD is, de a visszatérő ''Good To Be Bad-2008'' című lemez miatt sem kell szégyenkeznie. David Coverdale elmondása szerint rengeteg zenét hallgat a rockon és blueson kívül is: brazil zene, tibeti vagy kínai zene, modern rock, hiphop, vagy akár angol furulya duett Paul O' Dette és Jakob Lindberg tolmácsolásában. Három örök kedvenc lemezének Jimi Hendrix ''Axis: Bold As Love''-ját, de még inkább az ''Are You Experienced?'' című lemezét, a The Who ''My Generation''-jét, valamint bármelyik Muddy Waters lemezt tartja.

Diszkográfia[szerkesztés]

Deep Purple[szerkesztés]

Szólólemezek[szerkesztés]

Whitesnake[szerkesztés]

Coverdale/Page[szerkesztés]