David Chipperfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
David Chipperfield

Született 1953. december 18.[1] (69 éves)
London
Nemzetisége brit
Iskolái
  • Architectural Association School of Architecture
  • Kingston Egyetem
  • Wellington School
Munkái
Jelentős épületei Modern Irodalmi Múzeum (Marbach am Neckar), Amerika Kupa sportközpont (Valencia), Az Igazság Városa (Barcelona), Neues Museum (Berlin)
Díjai
A Wikimédia Commons tartalmaz David Chipperfield témájú médiaállományokat.

David Alan Chipperfield (London, 1953. december 18. –) Pritzker-díjas brit építész, a kortárs minimalista építészet egyik legismertebb alakja.

Pályafutása[szerkesztés]

A Londonban született Chipperfield 23 évesen, az Architectural Association építészeti iskolájában szerzett diplomát, majd 1978- 1984 között Douglas Stephen, Richard Rogers és Norman Foster irodájában dolgozott. 1984-ben alapította saját műhelyét, David Chipperfield Architects [1] Archiválva 2011. február 18-i dátummal a Wayback Machine-ben néven. A David Chipperfield Architects mára több mint 250 szakembert foglalkoztat, és három városban: Londonban, Milánóban és Berlinben tart fenn irodát.

Első komolyabb saját megbízása egy Issey Miyake számára tervezett divatüzlet volt a londoni Sloane Streeten, 1985-ben.[2] Ennek sikere nyomán több megbízást kapott Japánban, a nyolcvanas évek nagy nyugati építészhullámának előhírnökeként. Itt kezdődött nemzetközi karrierje, amelynek köszönhetően ma is számottevően több épülete áll Nagy-Britannián kívül, mint szülőföldjén.

Az 1990-es években kezdett el Németországban dolgozni; 1999-ben neki ítélték a Heinrich Tessenowról elnevezett, a nemzetközi építészvilág kiemelkedő tehetségeinek elismerésére alapított kitüntetést. 2000-ben egyike volt a brit pavilon kiállítóinak a Velencei Építészeti Biennálén, 2012-ben pedig ő maga volt a rendezvény kurátora.[3]

2003-ban A Brit Birodalom Érdemrendjének parancsnoki fokozatával tüntették ki, 2010-ben II. Erzsébet lovaggá ütötte.[4] 2012-ben a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás központi kurátorának kérték fel, amelyhez a "Common Ground" mottót választotta.[5]

Legfontosabb művei[szerkesztés]

A Modern Irodalmi Múzeum épülete Marbach am Neckarban, 2005-ben.

2002-2006 között a tervei szerint épült fel a Modern Irodalom Múzeuma Friedrich Schiller szülővárosában, Marbach am Neckarban. A horizontális tömegekből álló épületbővítés oszlopsorai a klasszicizmus méltóságteljes portikuszait idézik. 2005-2006-ban az Atlanti-óceánon rendezett vitorlásverseny, az Amerika Kupa rendkívül látványos, konzolosan egymás felett lebegő tömegekből építkező központi épülete készült el a spanyolországi Valenciában. 2007-ben mindkét házat Stirling-díjra jelölték, amelyet végül a németországi épület kapott meg.

A kétezres évek második felében két nagyméretű igazságügyi komplexumra kapott megbízást. A 2002-2009 között elkészült barcelonai, illetve a 2011-ben elkészülő salernói alapvetően hasonló formajegyeket mutat: a nagyméretű, geometrikus tömböket csak a csíkszerűen elhelyezett vertikális ablaksávok tagolják, az épületegyüttesek távlati képét pedig az egyes tömbök eltérő színezése teszi változatossá.

A 2010-re elkészült Museum Folkwang Essenben.

1994-ben Chipperfield volt az egyetlen brit építész, aki bejutott a londoni Tate Modern tervezésére kiírt nemzetközi pályázat döntőjébe. A megbízást végül nem ő nyerte el, de ezt követően számos múzeumépület tervezésére kapott felkérést. A sikeresebbek közül kiemelkedik a Gotoh Museum (Csiba, Japán, 1988-1991), az alaszkai Anchorage városi múzeuma (2003-2009), a Turner Contemporary a britanniai Margate-ben (2006-2011). 2010-re készült el a németországi Essenben található Museum Folkwang bővítése, amelyet az Európa kulturális fővárosa programsorozat keretében avattak fel.

Városi léptékű tervei közül kiemelkedik Sanghaj neves sétálóutcája, a Rockbund rendezése, illetve a berlini Múzeum-sziget rekonstrukciójára készített terv. Ez utóbbi keretében készült el legismertebb műve, a Neues Museum helyreállítása 1997-2009 között. A második világháborúban súlyosan megsérült, ezt követően évtizedekig romosan álló épületet Chipperfield eredeti tömegében állította helyre, ám célja nem a teljes rekonstrukció volt. Az újjáépített termekben és homlokzatokon visszahelyezték a megmaradt és fellelhető eredeti maradványokat, de nagyobb részük kétségtelenül új. A végeredmény éppúgy emlékeztet az épület eredeti állapotára, mint a háború és az azóta eltelt évek pusztítására.

A Neues Museum felújítása Chipperfieldnek komoly szakmai sikert hozott. A munkát Europa Nostra-díjjal, valamint az Európai Unió legkomolyabb építészeti kitüntetésével, Mies van der Rohe-díjjal ismerték el. A múzeum felújítása 2010-ben bejutott a Stirling-díjra jelölt alkotások fináléjába is. A Múzeum-sziget helyreállítása a következő években folytatódik az ugyancsak Chipperfield tervei alapján készülő, James Simonról elnevezett bejárati épülettel. Emellett 2012-ben irodája megnyerte a nemzetközi pályázatot a berlini Neue Nationalgaleria Ludwig Mies van der Rohe tervezte, híres épületének felújítására.[6]

A nagy léptékű megbízások mellett Chipperfield rendszeresen tervez családi házakat, illetve irodájának tervei alapján épült a világhírű brit szobrász, Antony Gormley műterme Londonban.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.debretts.com/people/biographies/browse/c/17891/David%20Alan+CHIPPERFIELD.aspx
  2. Deyan Sudjic: Exhibiting Architecture. In: David Chipperfield Architects. Form Matters. A londoni Design Museumban rendezett kiállítás katalógusa. London, 2009
  3. Pásztor Erika Katalina: Közös alap - David Chipperfield kurátor közzétette a 13. Velencei Építészeti Biennále főtémáját. Építészfórum (2012. január 20.) (Hozzáférés: 2018. május 19.)
  4. Lovagi címet kapott David Chipperfield. http://hg.hu/blog/8561-lovagi-cimet-kapott-david-chipperfield Archiválva 2011. április 18-i dátummal a Wayback Machine-ben
  5. Kovács Dániel: Elkezdődött a 2012-es Velencei Biennále (magyar nyelven) (html). hg.hu, 2012. augusztus 28. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)
  6. Chipperfield újítja fel Mies van der Rohe berlini múzeumát (magyar nyelven) (html). hg.hu, 2012. április 2. [2012. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 3.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]