David Bailey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
David Bailey
David Bailey at East End exhibition opening.jpg
Született
1938. január 2. (77 éves)
Házastársa Catherine Deneuve
Foglalkozása fényképész
Kitüntetései Commander of the Order of the British Empire

David Bailey az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz David Bailey témájú médiaállományokat.

David Bailey (1938. január 2. London, Egyesült Királyság) angol fotográfus. Hírességekről készült fotói révén maga is híres és ünnepelt lett, ő az első "sztárfotósok" egyike, olyan aki nem csak a fotográfia iránt érdeklődők körében lett ismert.

London szegényebb, keleti felében született, szerény körülmények között nevelkedett. Autodidakta módon, saját maga tanult meg fotózni, majd 1957-től a brit Királyi Légierőnél szolgált. 1959-ben John French asszisztense lett, majd hamarosan a Vogue magazin szerződtette divatfotósnak, mellette szabadúszóként is dolgozott.

Terence Donovan-nel együtt a hatvanas évek Londonjának krónikása és hírnöke lett. A világ elsősorban az ő képeik révén ismerte meg a londoni fiatal közép- és felső osztály könnyed, bohém életét, a "Swinging London" avagy "Swinging Sixties" életérzést, amit például a Beatles vagy a Rolling Stones is képviselt. Annak köszönhetően, hogy állandóan színészek, rock-sztárok és más hírességek között forogtak, élénk társasági életet éltek, maguk is híresek és ünnepeltek lettek, ők voltak az első fotósok, akikről ez elmondható volt.

1964-ben adta ki "Box of Pin-ups" című gyűjteményét, ami szokatlan megjelenésével és tartalmával sok vitát váltott ki. A dobozban sztárok és hírességek poszter-nyomatai mellett a Bailey egykori szűkebb pátriáját, az East Endet uraló gengszterek, a Kray-ikrek fotói is szerepeltek, ami sokak, többek között a kor legmeghatározóbb fotósának, Lord Snowdon-nak a rosszallását is kivívta, így – bár üzletileg sikeres kiadvány volt – nem készült belőle második kiadás és Amerikában sem jelent meg, ahol addigra Bailey már szintén ismert volt.

Michelangelo Antonioni a Nagyítás (1966) c. filmjének főszereplőjét, Thomast részben Bailey-ről mintázta.

Divatfotói mellett számos lemezborítót (például a Rolling Stonesnak és Marianne Faithfullnak) tervezett, több fotóalbuma jelent meg, valamint rendezett reklám- és dokumentumfilmeket is.

Négyszer nősült, második felesége (1967 és 1972 között) Catherine Deneuve francia színésznő volt. Jelenlegi feleségével, Catherine Dyer színésznővel 1986 óta él együtt.

2001-ben a CBE (Commander of the British Empire) címmel tüntette ki a Királynő, ami rendszerint a lovagi cím (Sir) "előszobája".

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]