Dave McKean

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dave McKean
Dave McKean.jpg
Született 1963. december 29. (54 éves)[1][2][3][4][5]
Anglia
Állampolgársága brit
Foglalkozása

Dave McKean aláírása
Dave McKean aláírása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dave McKean témájú médiaállományokat.

Dave McKean (Maidenhead, 1963. december 29. –) angol illusztrátor, fotóművész, képregényrajzoló, dizájner, filmrendező és zeneszerző.

Különböző művészeti ágakban alkot stílusára jellemzően, mint a kollázs, digitális művészetek, vagy szobrászat.

Pályafutás[szerkesztés]

Miután 1986-ban New Yorkba utazva nem tudott elhelyezkedni mint képregényrajzoló, McKeen találkozott Neil Gaiman íróval és közös munkával létrehoztak egy rövid képregényt ami a nyugtalanító gyermekkori emlékekkel foglalkozott- ez volt a Violent Cases, ami 1987-ben jelent meg.

Ezt követte 1988-ban a Black Orchid minisorozat ismét Gaimannel, és a Hellblazer képregény ezúttal már a DC Comics kiadó számára.

1989-ben kezdett el foglalkozni a Gaiman által írt The Sandman széria borítóival, ami tulajdonképpen elhozta neki a világhírt.

Nevéhez fűződik még a Batman képregény Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth c. darabja amit Grant Morrison írt. Ez időszak alatt munkáit gyakran mérték Bill Sienkiewicz (elsősorban Marvel Comics képregényrajzoló az USA-ból, képeiben kiaknázza az olajfestés, a kollázs és a mimeográf-egyfajta másológép lehetőségeit) alkotásaihoz.

Illusztrációit fogadta a Playboy és a Penthouse.

1990 és 1996 között McKean 10 kiadványt írt és rajzolt a Cages című nagyratörő, a kreativitást és a művészetet boncolgató képregényhez. A Kitchen Sink Press adta ki 1998-ban, majd egy újraszerkesztett változatát a NBM Publishing 2002-ben.

Egy újabb közreműködés Gaimannel létrehozta a Signal to Noise című (szintén képregény) sorozatot 1992-ben. Ennek fő témája egy haldokló filmrendező és az ő utolsó, képzelt filmje.

CD-borítók[szerkesztés]

(Messze nem teljes lista.)

Könyvborítók[szerkesztés]

és még sokan mások.

McKean és Mirrormask (Tükörálarc) film[szerkesztés]

McKean ismét Gaimannel vállal közös munkát ezúttal rendezőként, aki számára már a kultikussá vált, szürreális Sandman borítókat és számos más illusztrációt is készített.

A filmben különösen dominánsan jelenik meg McKean sajátos képi világa, mint például a bizarr figurák, a tompa-éles sárga fények és az absztrakt terek.

Munkái magyarul[szerkesztés]

  • Batman: Arkham Elmegyógyintézet (írta Grant Morrison, fordította Bayer Antal, Képes Kiadó, 2008).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. május 4.)
  2. Dave McKean
  3. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Internet Speculative Fiction Database. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Lambiek Comiclopedia. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

További információk[szerkesztés]