Hypanus americanus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dasyatis americana szócikkből átirányítva)
Hypanus americanus
Néhány példány amint a fenéken kutat
Néhány példány amint a fenéken kutat
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Sasrájaalakúak (Myliobatiformes)
Család: Tüskésrájafélék (Dasyatidae)
Nem: Hypanus
Rafinesque, 1818
Faj: H. americanus
Tudományos név
Hypanus americanus
(Hildebrand & Schroeder, 1928)
Szinonimák
  • Dasyatis americana Hildebrand & Schroeder, 1928
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Hypanus americanus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Hypanus americanus témájú médiaállományokat és Hypanus americanus témájú kategóriát.

A Hypanus americanus a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának sasrájaalakúak (Myliobatiformes) rendjébe, ezen belül a tüskésrájafélék (Dasyatidae) családjába tartozó faj.

Ezt a ráját korábban a Dasyatis porcoshal-nembe sorolták be, Dasyatis americana név alatt.

Előfordulása[szerkesztés]

A háti része sötétbarna, ...
... míg a hasi része fehér sötét szegéllyel
A búvárt jól tűrik

A Hypanus americanus előfordulási területe az Atlanti-óceán nyugati felén van. Ez a porcos hal az Amerikai Egyesült Államokbeli New Jerseytól kezdve a Mexikói-öblön keresztül, egészen Brazília déli részéig sokfelé megtalálható. Az Antillák környékén is van állománya.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a hal általában 90 centiméter hosszú, de akár 200 centiméteresre is megnőhet. Legfeljebb 135,6 kilogrammos lehet. Mellúszóinak végei hegyesek; a mellúszók felső részén nem egyenes sorokban kis tüskék ülnek. A háti, azaz a felső része a felnőttnél sötétbarna vagy olajzöld, a fiatalnál szürke. Mindkét korú állatnál a hasi rész fehér sötét szegéllyel. Hosszú farkának alsó részén hosszú és magas úszószerű képződmény van; ez a farok felső részén hiányzik.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi és szubtrópusi tengeri hal, amely a korallzátonyok közelében él, 0-53 méteres mélységek között, bár általában 4 méter mélyen ül. A brakkvizet is jól tűri, emiatt beúszik a folyótorkolatokba is. A tengerifű mezőket és a homokos fenekű lagúnákat vagy korallzátonyokat választja élőhelyül. Magányosan, párban vagy rajban is megfigyelhető. Nappal a homokba ásva magát pihen, éjszaka pedig vadászik, főleg a tengerifüvek között. Tápláléka főleg kagylók és férgek, de ezek mellett kis rákokat, rövidfarkú rákokat és kisebb csontos halakat is fogyaszt. A Hypanus americanus többek között a nagy pörölycápának (Sphyrna mokarran) szolgál táplálékul. Gyakran megfigyelhető amint a tisztogató halak tisztítják a bőrét. A búvárok könnyen megközelíthetik, azonban óvakodniuk kell a jól fejlett, recés tüskéjétől.

Szaporodása[szerkesztés]

Ál-elevenszülő (ovovivipar) porcos hal. Miután a kis ráják felélték a szikzacskóik „sárgáját”, a szikzacskók az emlősök méhlepényéhez hasonló burokká alakulnak át. Ebben az anyaállat nyálkával, zsírral vagy fehérjével táplálja kicsinyeit. Egy alomban 3-4 kis rája van. Más rájáktól eltérően a Hypanus americanus hímje nem oldalról, hanem hátulról közelíti meg a nőstényt.

Felhasználása[szerkesztés]

A Hypanus americanust ipari mértékben halásszák. A sporthorgászok is kedvelik.

Források[szerkesztés]

  • Hypanus americanus (Hildebrand & Schroeder, 1928) FishBase
  • Last, P.R., W.T. White, M.R. de Carvalho, B. Séret, M.F.W. Stehmann and G.J.P. Naylor, 2016. Rays of the world. CSIRO Publishing, Comstock Publishing Associates. i-ix + 1-790.
  • Robins, C.R. and G.C. Ray, 1986. A field guide to Atlantic coast fishes of North America. Houghton Mifflin Company, Boston, U.S.A. 354 p.