Das Modell (Kraftwerk)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kraftwerk
Das Modell / The Model
kislemez a Die Mensch-Maschine (The Man Machine) albumról
Megjelent1978. szeptember (Németország)
1981 december (Nagy-Britannia)
FormátumCD
FelvételekNémetország, 1977-78
StílusElektronikus, synth pop
Nyelvnémet
Hossz3:38
KiadóEMI Electrola (Németország)
EMI Capitol (UK)
SzerzőRalf Hütter, Karl Bartos és Emil Schult
ProducerRalf Hütter és Florian Schneider
Kraftwerk-kronológia
Die Roboter (The Robots)
(1978)
----
Computer Love
(1981)
Das Model
(1978)
----
The Model
(1981 reissue)
Taschenrechner (Pocket Calculator)
(1981)
----
Showroom Dummies
(1982)
SablonWikidataSegítség

A Das Modell (The Model)[mj 1] az elektronikus szintipopzenekar, a Kraftwerk 1978-ban kiadott dala, amely a Die Mensch-Maschine című nagylemezükön is megjelent. Az egyik legnépszerűbb, legközismetebb daluk, amely a tagok, Ralf Hütter, Karl Bartos és Emil Schult együttes szerzeménye.

Először kislemez formában adták ki Németországban (B-oldal: „Neonlicht”). Az angol változat később az 1981 júliusában kiadott Computer Love kislemez B-oldalán szerepelt. Ebben az angol formában ért el 36. helyezést a brit toplistákon. Mikor a rádióban elkezdték játszani a B-oldalt, az EMI újra kiadta a kislemezt 1981 decemberében – teljesen a zenekar kívánságától eltérően –, ezúttal úgy, hogy a „The Model” volt az A-oldal. 1982 februárjában elérte az első helyezést a brit kislemezlistában, és összesen 21 hetet töltött az első 75 között.

Videóklip[szerkesztés]

Képkocka a klipből

A Das Modellből egy közel 3 és fél perces videóklip is készült. Képei két téma között váltakoznak: egyrészt mutatják a Kraftwerk együttest, amint egy zöldes fényekkel megvilágított helyiségben zenél, másrészt divatbemutatókról láthatunk benne fekete-fehér jeleneteket. Ezek során különböző divatmodell nők jelennek meg mosolyogva a kifutókon vagy stúdiókban, akiket férfiak sokasága fényképez, illetve ugyanezek a nők feltűnnek „kötetlenebb” környezetben, például iszogatva is. Egyes kritikák szerint a Das Modell mindezzel „tárgyiasítja”, „lealacsonyítja” a nőket, akik csak azért vannak, hogy a férfiak bámulhassák őket, és pénzért mosolyogjanak. Mások a fogyasztói társadalom kritikájaként értelmezik.[1]

Feldolgozások[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Az albumon „Das Modell”-ként van feltüntetve; angol címén „The Model”.
  1. ‘The Model’ — Kraftwerk’s prototype for modern pop (angol nyelven). Financial Times, 2017. augusztus 28. [2018. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. november 20.)