Dartmoor póni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dartmoor póni
Dartmoor Ponies.jpg
Származási hely  Nagy-Britannia
Vérmérséklet Melegvérű
Szín Pej, fekete, szürke, sárga
Testfelépítés Hosszú, vastag nyak, dőlt lapockák, rövid hát, kerek, erős far, rövid lábak, erős pataszerkezet, dús, hosszú sörény
Jellemzők Barátságos, megbízható, nyugodt, jó mozgású minden jármódban
Marmagasság 112-124 cm (bottal mérve)
Fejforma Kis fej
Eredete 11-12. század
Élettere Óceáni éghajlat, lápvidék
Hasznosítása Nyereg alatt, korábban málhásként is
A Wikimédia Commons tartalmaz Dartmoor póni témájú médiaállományokat.
A couple of Dartmoor ponies.jpg
Commons:Category:Dartmoor Pony
A Wikimédia Commons tartalmaz Dartmoor póni témájú médiaállományokat.

A dartmoor póni egyike a 9 őshonos lófajtának az Egyesült Királyságban. Dartmoorból származik, amely több mint 300 m tengerszint feletti magasságban található, ahol erős szélviharok vannak, a terep nagyon sziklás és a növényzet is gyér, ezért alakult ki egy céltudatos és szívós fajta. Szoros kapcsolatban áll az Exmoor pónival.

Története[szerkesztés]

A dartmoor pónik évszázadokon át barangoltak a lápvidéken. Hoof feltételezte, hogy háziállatként múltja Shaugh határain belül egy bronzkori településre nyúlik vissza (kb. Kr. e. 2000). Az egyik legkorábbi feljegyzést Awlfwold szász püspök (elhunyt 1012) készítette róla. I. Henrik (1100-1135) uralkodása alatt dartmoor pónikat fogtak be a királyi erdőkből és alkalmaztak tenyésztésre a királyi kancáknál. Sok pónit használtak Délnyugat-Angliában az ónbányászatnál, mint csomaghordó póni, de miután bezárt a bánya, sok póni maradt szabadon. Az 1820-as években nagyon népszerű lett amiatt, hogy képes átjutni a durva köves hegyi utakon.

Jellemzői[szerkesztés]

A magassága nem haladhatja meg a 127 centimétert. Színe fekete, barna, pej, szürke – a deres ló, a tarka és fehér-tarka nem megengedett, a túlzott fehér jelölések használata tilos. Feje kicsi, szeme nagy, füle kicsi, nyaka közepes hosszúságú, a torok és az állkapocs nem mutat durva természetet – barátságos természetű. Teste közepes hosszúságú, erős, jól bordázott. Ágyéka és fara izommal borított. Lábai izmosak, viszonylag hosszúak és az elülső térdei meglehetősen nagyok és laposak. A lábtője megfelelő lejtésű, de nem túl hosszú. Lába kemény, jó alakú. Csontozata vastag. Télen nagyon hosszú szőrt növeszt. Az idegenekkel bizalmatlanul bánik. Jó ugróképességű, hátaspóninak használják.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap