Darabos Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Darabos Pál
Született 1931. március 2.
Békéscsaba
Elhunyt 2012. június 21. (81 évesen)
Nemzetisége magyar
Foglalkozása könyvtáros,
irodalomtörténész

Darabos Pál (Békéscsaba, 1931. március 2.2012. június 21.[1]) könyvtáros, irodalomtörténész.

Életpályája[szerkesztés]

Édesapja kisiparos volt, édesanyja a háztartásban dolgozott. 1945 és 1949 között a helyi gimnáziumban az ifjúsági könyvtárat kezelte. A Városi Könyvtárban töltötte szabadidejét könyvtári önkéntesként. Itt, a Féja Géza vezetése alatt álló soknyelvű és tartalmú, mintegy harmincezer kötetes könyvtárban tárult ki előtte a teljes szellemi világ.

1954-től kezdve a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában dolgozott. Itt ismerte meg Hamvas Béla, a harmincas–negyvenes évek folyóiratainak hasábjain rejtőző munkásságát, és Féja Gézáét is. Hamvas Bélával 1958-ban ismerkedett meg személyesen az akadémiai könyvtárban. A B-listázott Hamvas műveinek megismerése akkor csak nagyon kevesek számára volt lehetséges. E művek megismerését és szellemi hátterük, a hagyomány általa legteljesebben kifejtett gondolatának felderítését tűzte ki célul maga elé még a hatvanas években.

A 60-as években elsősorban az akkori kortárs amerikai írók, a „beat-nemzedék” képviselőinek, elsősorban Jack Kerouacnek és J. D. Salingernek a művei kapcsán írt.

Hamvas Béla műveivel és a hagyomány gondolatával kapcsolatos nézeteinek összefoglalására a nyolcvanas években írta meg Hamvas-monográfiáját.

Angol, francia és német nyelvű művekből készült és megjelent fordításai, valamint hozzájuk fűzött tanulmányai is a hagyomány gondolatkörének megismertetését szolgálják.

Művei[szerkesztés]

  • Hamvas Béla. Egy életmű fiziognómiája. I-III. (Bp., Hamvas Intézet, 2002)
  • In memoriam Hamvas Béla (szerk., Molnár Mártonnal közösen, Bp., Hamvas Intézet, 2002)
  • René Guénon élete és életműve a hagyomány gondolatainak szolgálatában (in: Szathmári Botond (szerk.): Gyémántnál keményebb. 100 éve született Hamvas Béla, Bp., Mont Humán Menedzser Iroda, 1997)

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Gyászjelentés

További információk[szerkesztés]