Daráló (kártyajáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A daráló Francia kártyával játszott sokszemélyes (ajánlott minimum 3-4 fő) kártyajáték.

A játék lényege roppant egyszerű, minél gyorsabban tovább add a körödet, de ezt megspékelve néhány zavaró tényezővel.'

A játék kezdete[szerkesztés]

Minimum 2 pakli kártyát (Jokereket vegyük ki) (2 játékosok ként +1 pakli ajánlott) dobokockával dobva szétosztjuk a játékosok között (amennyiben nem áll rendelkezésre dobókocka a rendelkezésre álló kártyamennyiséget egyenlően osszuk szét a játékban részvevők között). Mindenki egyesével dob a kockával sorban és annyi kártyát húz amennyit dobott. Ezt addig folytatjuk amíg el nem fogy az összes kártya. A kapott kártyákat nem nézzük meg!

A játék menete[szerkesztés]

A kapott kártyákat fejjel lefelé tartjuk. Az kezdi a játékot akinek ránézésre a legtöbb kártyája van. A legfelső kártyát felfordítjuk majd a soron következő játékos is a legfelső kártyáját ráfordítja ezzel úgyszintén tovább adva a körét. Amennyiben valamely játékos figurát fordít fel, a játék menete megváltozik:

  • Jumbó/Bubi: A lerakó játékos előtt lévő játékos rakja a következő kártyát, az alapból soronkövetkező helyett, de a kör iránya nem változik meg, azaz utána ismét az eredeti irányba megy tovább a kör!
  • Dáma : A soron következő ember kimaradt és az azt követő játékos fordítja fel a következő lapot.
  • Király : A következő 3 játékmenet módosító kártya hatása nem lép érvénybe (a számozott lapok nem számítanak bele!).
  • Ász : Mindenkinek rá kell csapnija a lepakolt kártyákra és addig nem veheti el a kezét amíg nincs ott mindenki keze. Akinek a keze legfelül lesz, azaz utoljára csapott, az húzza fel az összes lent lévő kártyát.
  • Valamint, ha kettő egyforma számú vagy figurájú kártya kerül egymásra, megfordul a kör iránya.

Ha valaki elvéti a lépést és akkor rak amikor nem ő van soron, felhúzza a lent lévő lapokat. Ezeket a kártyákat a kezedben lévő pakli aljára kell tenni, lefordítva.

A játék vége[szerkesztés]

A játék győztese az lesz, aki legelőször lerakja az összes kártyáját! A játék ekkor be is fejeződik.