Dapoxetine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mire való a dapoxetine hatóanyagú gyógyszer?[szerkesztés]

A korai magömlés elkerülésére léteznek gyógyszerek, melyek tényleges segítséget nyújthatnak a problémára. Ilyen magömlés késleltető gyógyszer a dapoxetine hatóanyagú készítmények, melyek szelektív szerotonin visszavétel gátló tabletták. Több depresszió és szorongás elleni gyógyszer - fluoxetin, paroxetin, sertralin - is jó hatással lehet a korai magömlésre.

Kutatások eredményei[szerkesztés]

Random, dupla vaktesztek és placebo-kontrollált kutatások kimutatták, hogy 30 és 60 mg dapoxetine szedése, 1-3 órával az aktus előtt, szignifikánsan megnöveli a 18 és 64 közötti tesztalanyok ejakuláció előtti, de behatolás utáni aktus idejét.

A gyógyszer módosítja az agy szerotonin-szintjét, így a férfiak jobban uralhatják a magömlésüket.

Milyen mellékhatásai vannak a dapoxetine és egyéb más szerotoninvisszavétel-gátlók szedésének?[szerkesztés]

Egy 2009-es tanulmány szerint azok a 35 egészséges páciensek, akik legalább 4 héten át szedtek szerotoninvisszavétel-gátlót sérültek a spermiumjaik. 40 százalékuknál találtak olyan spermiumokat, melyekben a DNS sérült volt. Szerencsére a gyógyszer abbahagyása után egy hónappal a spermiumoknak már semmi bajuk nem volt, de érdemes azoknak odafigyelni erre, akik ebben az időszakban terveznek gyermeket.

Milyen gyógyszerek tartalmaznak dapoxetine-t?[szerkesztés]

Priligy

Westoxetin

Mi is a korai magömlés jelentése?

Általánosan akkor beszélünk korai magömlésről, ha egy férfi esetében a szexuális aktus kezdetétől (kezdetnek számolható mindenféle testi kapcsolat, nem csak maga a hüvelyi behatolás) számolt eltelt idő kevesebb, mint 2 perc. A gyakorlatban a helyzet kicsit más, hiszen, ha a szex női fele még nem jutott a csúcsra és a férfi igen akkor az ejajuláció koainak mondható.

Milyen korosztályra jellemző a dapoxetine szedése?[szerkesztés]

Általában a fiatal, még nem annyira tapasztalt férfiakat érinti a korai magömlés, de mondhatjuk, hogy korosztálytól független probléma. Férfiak esetében a korai magömlésnek inkább lelki oka van, minthogy a kor függvénye legyen. A dapoxetine tartalmú készítmények megoldást kínálnak a problémára.

Forrás[szerkesztés]

Dapoxetine angol Wikipedia-cikk

Szerotonin szint és korai magömlés

Szerotoninvisszavétel-gátló tabletták