Daniel Cloud Campos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Daniel Cloud Campos
Cloud mint Madonna táncosa
Cloud mint Madonna táncosa
Született 1983. május 6. (35 éves)
Adel
Georgia
 USA
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása
  • színész
  • táncművész
  • koreográfus
  • rendező

Daniel Cloud Campos az IMDb-n

Daniel Cloud Campos vagy egyszerűen Cloud (született Daniel Campos) (Adel, Georgia, 1983. május 6. –) amerikai breaktáncos, koreográfus, filmszínész és -rendező.

Breakes pályafutását még szinte gyerekként kezdte a Skill Methodzban. Improvizációi, akrobatikus megoldásai és humora miatt kapott helyet Madonna (amerikai énekesnő) Re-Invention című turnéjában. A popdíva videóinak és Confessions on the Dancefloor című showjának köszönhetően lett világszerte ismert mint "Madonna egyik táncosa". Jelenleg a Los Angeles-i Groovaloosnál táncol.

Forgatókönyvíróként, filmszínészként és társrendezőként a Heaven Awaits című horrorfilmmel aratta eddigi legnagyobb sikerét 2005-ben, az Amerikai Egyesült Államok-beli Filmericán. Emellett a La Chica Y Su Bolsa című zenés rövidfilmjével az ugyancsak USA-beli Hollyshorts fesztiválon ért el sikert.

Pályája kezdetén[szerkesztés]

Cloud a Georgia-beli Adelben született 1983. május 6-án és a kaliforniai San Diegóban nőtt fel.

1994 óta breakel. Kezdetben a Three Brother Grim nevű együttesben táncolt együtt a két bátyjával. 12 évesen a floridai Orlandóba költözött, ahol megismerkedett Abstrakkal, Flipsszel, majd Venummal. Megalapították a B-Boy Connection nevű csapatot. Miután Flea és Teknyc is csatlakozott hozzájuk, 1996-ban létrehozták a Skill Methodz nevű táncegyüttest, amelynek ma is tagja. Egy egyágyas orlandói szobában aludtak kilencen, mintha mind testvérek lettek volna, s csak a breaknek, a gyakorlásnak és a táncnak éltek. Szponzoruk, menedzserük nem volt.

A Skill Methodz tagjaként 1998-ban sikerült az áttörés az USA-ban: ő egyéni győzelmet aratott a Blaze Battle kategóriában a miami breakes csatában; a csapat pedig első helyezést ért el az együttesek kategóriájában. Ugyanebben az évben már az Exact nevű bandában is breakelt.

Táncos karrierjének új állomásához érkezett 2003-ban, mert ebben az évben bekerült Al Fuentes extrém akrobatikus táncot művelő csapatába, a High Voltage-ba. Nemcsak táncosként, hanem zeneszerzőként is dolgozott nekik.

Táncos és filmes karrierje[szerkesztés]

2004-ben beválogatták Madonna amerikai popdíva Re-Invention című világturnéjába, amely 56 show-t mutatott be. Ennek során ismerte meg élettársát, Tamara Levinson táncosnőt. Cloud legfontosabb alakítása e show-ban a porondmester és bohóc volt a Hollywood (remix) című dalban. Szerepelt az I'm going to tell you a secret című filmben, amely Madonna egész turnéját dokumentálta. A popdíva elismeréssel szólt benne Cloud "mulatságos, briliáns és egyedülálló" tehetségéről.

2005-ben lépett fel először a Los Angeles-i Groovaloos táncegyüttes show-jában. Mint a High Voltage-ban és a Skill Methodzban, a Groovaloosnál is akrobatikus ügyességére, rögtönzéseire és humorára építettek a koreográfusok.

2005-ben Cole Walliser oldalán kipróbálta a rövidfilmezést is mint társ-forgatókönyvíró, főszereplő és társrendező. A Heaven Awaits című horrorfilmjükkel az USA Filmerica nevű versenyén elnyerték a fődíjat.[1]

2005. július 2-án táncolt a Live 8 koncerten, az amerikai popdíva londoni showjában. Majd szerepet kapott Madonna Hung up, Sorry és Jump című táncos videójában. 2006-ban táncolt az énekesnő Confessions on the dancefloor című világturnéjának mind a 60 koncertjén. Itt a legfontosabb szerepet a Confessions című intróban kapta. Egy olyan fiú vallomását táncolta el benne, akit az apja rendszeresen brutálisan összevert.

Ugyancsak Madonna táncosaként szerepelt 2007. július 7-én a globális felmelegedés elleni SOS Live Earth koncert londoni helyszínén. 2007 szeptemberében meghívták, hogy Koreában zsűrizzen a B-Boy Világbajnokságon. Itt fellépett, breakelt is. Aztán Chris Brown amerikai énekes oldalán szerepelt kétszer is: előbb a 35. Amerikai Zenei Díjátadón Los Angelesben, majd a Movies Rock 2007 című show-ban. Ebben az évben készített a The Academy Is nevű brit együttes felkérésére a honlapjuk számára egy videófilmet.

2008-ban Észak-Hollywoodból New York-ba költözött és elkezdett színészetet tanulni. Táncosként jelenleg a Groovaloosnál lép fel rendszeresen, Los Angelesben. Augusztusban rendezőként a La Chica Y Su Bolsa című zenés rövidfilmjével kategóriájában megosztott első díjat nyert a Hollyshorts filmfesztiválon, Hollywoodban.[2]

2009-ben szerepelt Shakira Did it Again (spanyol verzió Lo Hecho Está Hecho) című dalának videóklipjében.[3][4][5]

Szakmai jövője[szerkesztés]

A Skill Methodz hivatalos honlapján szereplő rövid önéletrajzában Cloud így látja a szakmai jövőjét:

"A film valahol ott van, ahová egy napon el akarom juttatni az életemet. Nem táncolhatok örökké, de a tánc örökké velem marad. Csak azt tudom, ha nem lett volna ott a tánc az együttesem számára, ma nem lennék ott, ahol vagyok. Ők voltak velem, amikor elindultam, s velem is maradnak végig."[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]