Daniel Brandt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daniel Brandt
Született
Foglalkozásaprogramozó
SablonWikidataSegítség

Daniel Leslie Brandt (1947) amerikai aktivista, a Wikipédia egyik legvehemensebb bírálója.

Munkássága[szerkesztés]

Kritikájának középpontjában a Wikipédia számonkérhetőségének hiánya szerepel: sem a Wikimédia Alapítvány, sem a szerkesztők nem vállalnak felelősséget az elhelyezett tartalomért, és emiatt az okozott károkért sem visel senki felelősséget.

Azért hozta nyilvánosságra egyes szerkesztők személyazonosságát, hogy később esetleges jogvita esetén beazonosíthatóak legyenek. Paradox módon azonban a magánélet szentségét (privacy) is hirdeti, és ezért vétette le többszöri próbálkozás után a róla szóló életrajzot az angol nyelvű Wikipédiáról.

Komoly szerepet játszott a Seigenthaler-eset felgöngyölítésben: azonosított egy névtelen szerzőt IP-címe alapján, és közzétette az információkat weblapján, ezzel arra kényszerítve a névtelen szerzőt, Brian Chase-t, hogy beismerje, hamis állításokat szúrt be a John Seigenthalerról, ismert amerikai újságíróról szóló cikkbe. Az eset eredményeképpen vezették be a Wikipédián, hogy csak regisztrált szerkesztő hozhat létre új cikket, valamint új irányelvet fogalmaztak meg az élő személyekről szóló életrajzok esetében.

Kritikai oldalai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Daniel Brandt saját oldalai[szerkesztés]

Médiaoldalak[szerkesztés]

Blogok és fórumok[szerkesztés]

here[halott link]