Dancs Artur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dancs Artur
Dancs Artur a City Rádióban készült utolsó adásának felvételén, Amerikába való távozása előtt
Dancs Artur a City Rádióban készült utolsó adásának felvételén, Amerikába való távozása előtt
Született 1970november 10. (47 éves)
Szatmárnémeti Románia
Nemzetisége magyar
Foglalkozása rádiós és televíziós műsorvezető, újságíró, előadóművész, blogger
Beceneve "Art úr"

Dancs Artur blogja
Dancs Artur MySpace oldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dancs Artur témájú médiaállományokat.

Dancs Artur (Szatmárnémeti, 1970. november 10. –) erdélyi magyar tévé- és rádiószerkesztő, műsorvezető, riporter, előadóművész, közíró és blogger. A rendszerváltás utáni romániai magyar rádiózás egyik úttörője, Amerikába való távozásáig a szatmárnémeti City Rádió műsorvezetője, zenei szerkesztője. A one-man show (one-person show) és a stand-up comedy műfajainak romániai meghonosítója.

Életpálya[szerkesztés]

1970-ben született Szatmárnémetiben (szülei: Dancs György és Csutak Zsuzsanna). Középiskolai tanulmányait a Magyar Líceumban végezte, ahol 1989-ben szerzett érettségi diplomát. Tanulmányai végeztével, 1991 és 1992 között helyettes tanárként dolgozott Nagypeleskén.

A Transilvania Rádió műsorvezetőjeként, 1996-ban

1992-től a romániai légitársaság, a TAROM alkalmazottja, később a Szatmár megyei képviselet helyettes igazgatója, majd igazgatója. 1995-től a helyi Samtel TV és Samtel Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa, 1996-tól pedig a Transilvania Rádió szerkesztője, később egyedüli magyar műsorvezetője. 1998-tól a Román Televízió magyar adásának szatmári tudósítójaként is dolgozik. Televíziós karrierjét hírolvasóként kezdte, később számos tudósítása, műsora is született, elsősorban kulturális (főként színházi) témákban. Együttműködött a magyarországi Szamos TV-vel, a Fehérgyarmati Városi Televízióval (a Hármashatár Alapítvány közreműködésével), és több műsort, tudósítást készített a Duna Televíziónak is (főként a Híradó és a Régiók című műsorok számára). Az ő nevéhez fűződik az első romániai magyar televíziós showműsor elkészítése is. 1992-től kezdődően folyamatosan jelennek meg rövid prózái és publicisztikai írásai a Romániai Magyar Szó, az Erdélyi Napló és a Szatmári Friss Újság hasábjain. Többször megfordul az Egyesült Államokban, ahol új stílusokat és műfajokat ismer meg, melyeket hazatérve igyekszik meghonosítani az erdélyi médiaorgánumokban (később színpadon is) - nem egyszer megelőzve azok magyarországi megjelenését is.
A kilencvenes évek második felétől kezdődően aktívan részt vesz a Bessenyei István színművész vezette Kulissza Színpad munkájában, melynek rövid idő alatt vezéregyéniségévé válik. A színjátszócsoport keretében kezdi (a kétezres évek elején) népszerű one-man show-sorozatát, melynek révén a műfaj erdélyi meghonosítójának számít. A Bessenyei István rendezésében bemutatott műsorokban ötvözte a magyar humor egyéni előadói műfajainak (pl. Hofi Géza műsorai) hagyományait az Amerikában megismert one-person show és stand-up comedy műfajaival. 1997 és 1998 között a Kossuth Rádiónak is készít interjúkat (a Határok nélkül rovat számára).
A kétezres évek közepén lemond a TAROM-igazgatásról, és Amerikába utazik. A 2005-ben alakuló magyar kereskedelmi rádió, a City Rádió (a Partium első, kizárólag magyar nyelven sugárzó rádiója) meghívására azonban hazatér, és újra műsorvezetőként, szerkesztőként kezd dolgozni. Különböző műsorok vezetése és szerkesztése mellett hamarosan a rádió zenei szerkesztését is elvállalja. Rádiós, televíziós és közírói tevékenysége mellett ő számít az egyik első romániai magyar bloggernek is (számos különböző blogot vezetett, és vezet jelenleg is).

2009-ben, megszakítva rádiós karrierjét, az Egyesült Államokban, New Yorkban telepedett le, és visszatért a légiszállításhoz. Az Egyesült Államok légiszállítóinak élvonalába tartozó Southwest Airlines alkalmazottja, 2010 decembere óta szakoktató is a légitársaság New York-i bázisán. Ottani élményeiről, életéről Levelek New Yorkból címmel blogot vezet.

Miután Helsinkiben a Finnair Flight Academy keretén belül szerez oklevelet és nemzetközi repülési engedélyt, 2013-tól a finn nemzeti légitársaság, a Finnair légiutaskísérője megtartva New Yorkot honállomásaként. "Hogyan lettem légiutaskísérő?" címmel sorozatot indít, és ezzel új blogot is Égből kapott mesék címmel.

Fontosabb írásai[szerkesztés]

Bessenyei Istvánnal, Nem kapsz levegőt című egyéni műsorának rendelkezőpróbáján
Az első romániai magyar televíziós showműsor, a BootyTime műsorvezetőjeként, a műsor stábjával (Samtel TV)
  • Itthon
  • Repülőtéren

Egyéni estjei[szerkesztés]

  • "És miben játszik?" (2006)
  • Én, az alternatíva (2004)
  • A nagytestvér mindent lát (2002)
  • Nem kapsz levegőt (2001)

Fontosabb riportok, műsorok[szerkesztés]

Bartos Erzsébettel a City Rádió kétéves "születésnapján"

Fontosabb blogjai[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]