Dagpo kagyü

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lingrepa Padma Dordzse, a lingre kagyü alapítója.
A trophu kagyü iskolához tartozó Szakjasri és Thropu Locava

A Dagpo kagyü (tibeti: དྭགས་པོ་བཀའ་བརྒྱུད, wylie: dwags po bka' brgyud) a tibeti buddhizmus kagyü ágának, akik a 11. századi Gampópa (1079-1153) buddhista mestertől (más néven Dagpo Lhadzse (དྭགས་པོ་ལྷ་རྗེ, dwags po lha rje - "a dagpoi orvos") és Nyamed Dakpo Rinpocsétől ("a dagpoi máshoz mérhetetlen drágaság") származtatják hagyományvonalukat. A tibeti buddhizmusba tartozó összes kagyü hagyomány, beleértve a drikung kagyüt, a drukpa vonalat és a Karma kagyüt, a dagpo kagyü ágai.

Szűkebb értelemben a dagpo kagyü iskolát kifejezetten csak Gampópa saját maga által alapított kolostorára használják. Ez a vonal Gampópától saját unokaöccsére szállt, Dagpo Gomculra. Dagpo Tasi Namgyal (1511-1587) a vonal egyik kiemelkedő lámája volt.

A Dagpo kagyü vonalak[szerkesztés]

Gampópa tanításaiből négy elsődleges és nyolc másodlagos vonal alakult ki a dagpo kagyü iskolán belül.

A Dagpo kagyü négy elsődleges aliskolája[szerkesztés]

A Dagpo kagyü nyolc másodlagos aliskolája[szerkesztés]

A Dagpo kagyü nyolc másodlagos aliskolái (csung brgyad) mind a Phagdru Kagyü hagyományból erednek.

  • Drikung kagyü - alapító: Drigung Kjobpa Dzsikten Gönpo Rincsen Pal (1143-1217)
  • Lingre kagyü - alapító: Lingrepa Pema Dordzse (1128-1188)
  • Marchang kagyü - alapító: Marpa Drupthob Serap Jese a So kolostor (ཤོ་དགོན) alapítója.
  • Sugszeb kagyü
  • Taklung kagyü - alapító: Taklung Thangpa Tasi Pal (1142-1210).
  • Trophu kagyü - alapító: Gyal Csa Rincsen Gon (1118-1195) és Kunden Repa (1148-1217). A hagyományt unokaöccsük indította el, Thropu Locava.
  • Jabzsang kagyü
  • Jelpa kagyü - alapító: Drubthob Jese Cegpa.

A drukpa vonal[szerkesztés]

A drukpa vonalat, amelyet gyakran a négy elsődleges és a nyolc másodlagos iskolán kívülre helyeznek, Ling Repa tanítványa, Cangpa Gyare (1161–1211) alapította. Az ő ötödik inkarnációja és egyben a 18. hagyományvonal örököse, Ngavang Namgyal (1594–1651), az első Csabdrung Rinpocse, alapította Bhután államot, majd létrehozta a déli drukpa-vonalat és megtette azt államvallásként.

A Dagpo kagyü vonal ma[szerkesztés]

A ma létező legfőbb rendezett dagpo kagyü iskolák a Karma, a drikung és a drukpa kagyü. Általánosságban véve a többi dagpo kagyü ezoterikus átadási vonalak és tanítások beolvadtak ezen három független iskola valamelyikébe.

Források[szerkesztés]

  • Kunkhyen Pema Karpo (ཀུན་མཁྱེན་པདྨ་དཀར་པོ།)(2005). - ཆོས་འབྱུང་བསྟན་བའི་པདྨ་རྒྱས་པའི་ཉིན་བྱེད་ཅེས་བྱ་བ་བཞུགས་སོ།, KMT Publishers, Thimphu
  • Gö Lotsawa és George de Roerich (1979). The Blue Annals, Delhi
  • Dorji, Sangay (Dasho) és Kinga, Sonam (ford)(2008). The Biography of Zhabdrung Ngawang Namgyal: Pal Drukpa Rinpoche, KMT Publications, Thimphu, Bhutan, ISBN 99936-22-40-0