Dacia Logan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Dacia Logan MCV szócikkből átirányítva)
Dacia Logan
Dacia Logan (2020)
Dacia Logan (2020)
Gyártási adatok
GyártóDacia
Darabszám1 500 000+
Gyártás helyeRománia Mioveni, Románia
Gyártás éve2004–napjainkig
KategóriaAlsó-középkategóriás autó
A(z) modell műszaki adatai
FelépítésOrrmotoros, elsőkerék-meghajtású
ElőzőDacia 1300, Dacia Solenza
A Wikimédia Commons tartalmaz Dacia Logan témájú médiaállományokat.

A Dacia Logan egy alsó-középkategóriás autó, amelyet a francia Renault és leányvállalata, a román Dacia közösen gyárt 2004 óta. A 2012-ben a második generációjába lépett típus Dacia változatai Mioveniben, Romániában készülnek, míg a többi a Renault marokkói, brazíliai, törökországi, oroszországi, kolumbiai, iráni és indiai gyáraiban, valamint a pick-up variánst Dél-Afrikában, Pretoriában is gyártják, Nissan márkanév alatt.

A Dacia Logan nevű modellt egyes piacokon Renault Logan, Nissan Aprio, Mahindra Verito, Renault Tondar 90, Lada Largus (MCV), Nissan NP200 (pick-up), illetve Renault Symbol (második generáció) modellnéven ismerik.

2004 és 2015 júliusa között mintegy 1,5 millió példányt adtak el világszerte a Dacia Logan néven kínált változatból,[1] míg a Renault Logan/Symbol változatok szintén ugyanekkora eladási példányszámot produkáltak 2014-ig.

Logan I (2004–2012)[szerkesztés]

Logan I
Gyártási adatok
GyártóDacia
Gyártás helyeRománia Mioveni, Románia
Brazília São José dos Pinhais, Brazília (Renault do Brasil)
Kolumbia Envigado, Kolumbia (Sofasa)
India Nászik, India (Mahindra)
Irán Teherán, Irán (Pars Khodro, IKCO)
Marokkó Casablanca, Marokkó (Somaca)
Oroszország Moszkva, Oroszország (Avtoframos)
Oroszország Togliatti, Oroszország (Lada)
Dél-Afrika Pretoria, Dél-afrikai Köztársaság (Nissan)
Gyártás éve20042012 (Románia)
20052015 (Kolumbia)[2]
20052015 (Oroszország)[3]
ModellvariánsokNégyajtós szedán
Négyajtós ferde hátú szedán
Ötajtós kombi
Ötajtós kisáruszállító
Kétajtós pick-up
KategóriaAlsó középkategóriás autó
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz4288 mm (szedán)
3991 mm (ferde hátú)
4473 mm (kombi)
4450 mm (kisáruszállító)
4496 mm (pick-up)
Szélesség1740 mm (szedán, kombi, kisáruszállító)
1735 mm (pick-up)
Magasság1534 mm (szedán)
1540 mm (ferde hátú)
1640–1674 mm (kombi, kisáruszállító)
Tömeg1090–1360 kg
AlvázDacia B0-alváz
Tengelytáv2630 mm (szedán)
2905 mm (kombi, pick-up)
2900 mm (kisáruszállító)
Teljesítmény
Motor1,0 literes, soros négyhengeres (flex. üzemagyag)
1,2 literes, soros négyhengeres (benzines)
1,2 literes, soros négyhengeres (flex. üzemanyag)
1,4 literes, soros négyhengeres (benzines)
1,4 literes, soros négyhengeres (flex. üzemanyag)
1,6 literes, soros négyhengeres (benzines)
1,6 literes, soros négyhengeres (flex. üzemanyag)
1,5 literes, soros négyhengeres (dízel)
FelépítésOrrmotoros, elsőkerék-meghajtású
VáltóÖtsebességes manuális
Négysebességes automata
Törésteszt
Euro NCAP-törésteszt eredménye[4]

ElőzőDacia 1300, Dacia Solenza
KövetkezőDacia Logan II
Kapcsolódó modellek
Dacia Sandero
Dacia Duster
Renault Clio II
Renault Clio III
Nissan Tiida I
Nissan Note
Nissan Micra III
A Wikimédia Commons tartalmaz Logan I témájú médiaállományokat.
Modellfrissítés előtti Logan I

Miután a Renault 1998-ban felvásárolta a Daciát, már korán, 1999-ben, X90 kódnév alatt hozzálátott a Logan megtervezéséhez és kifejlesztéséhez a Párizshoz közeli Technocentre-ben.[5]

A Renault akkori elnöke, Louis Schweitzer Jacques Chirac francia elnök megbízásából Oroszországba látogatott, az ottani piaci helyzet felmérése céljából. Azt tapasztalta, hogy a 6000 eurós Ladák jól fogytak, a dupla ennyibe kerülő Renault-k viszont a kereskedésekben maradtak. "Látva azokat az ósdi autókat, elfogadhatatlannak találtam, hogy a kocsikba kerülő egyre fejlettebb és drágább technikai berendezések miatt az emberek ne vehessenek maguknak egy jó autót 6000 euróért." (Később a célzott irányárat 5000 euróban határozta meg.) "A tervezés kezdetén a fő specifikációkat három szóban fogalmaztam meg - modern, megbízható és olcsó -, minden másban hajlandó voltam meghallgatni minden ötletet." - mondta Schweitzer. Az általa kitűzött 5000 eurós árat végül nem sikerült tartani, Romániában az alapmodell ára 5900 euró volt, mely a választott felszereltségi szinttől függően 11 200 euróig emelkedhetett. Az alapmodell valamelyest drágább volt azokban a nyugat-európai országokban, ahol az autót Dacia márkanév alatt, de Renault kereskedésekben árulták.

A Logant a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy elérhető árú legyen, ezért a Renault típusokhoz képest számos helyen leegyszerűsített megoldások kerültek bele. A Dacia számára azonban így is komoly előrelépést jelentett a Renault 12-n alapuló Dacia 1310 után.

Az elkészült modellt 2004 júniusában mutatták be hivatalosan,[6] az értékesítés pedig szeptemberben kezdődött meg.[7] A Renault eredetileg nem tervezte, hogy a nyugat-európai piacokon is bevezeti a típust, de 2005 júniusában mégis megkezdte a körülbelül 7500 euró-ba kerülő, közepesen felszerelt változat kísérleti exportálását.[8] Ez váratlan sikert hozott azok körében, akik egy olcsó, egyszerű autót kerestek, amit akár maguk is meg tudtak javítani.

A Logan 2007 áprilisában került bemutatásra Indiában, a Mahindra közreműködésével, mely 15%-os költségcsökkenést jelentett a Renault-nak.[9] Ez volt az első alkalom, hogy az autóból jobbkormányos változat készült. A Mahindra és a Renault üzletileg azóta már szétváltak, de a Logant továbbra is gyártja és értékesíti az indiai cég, a Renault technikai támogatásával. A kocsi jelenleg Verito típusnév alatt, Mahindra logóval vásárolható meg az országban.[10]

Díjak[szerkesztés]

Az Autobest 2005 nevű eseményen a Dacia Logant az év autójának választotta a 15 tagú döntőbizottság,[11] akik Bulgáriából, Horvátországból, Csehországból, Ciprusról, Macedóniából, Magyarországról, Romániából, Oroszországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, Törökországból, Ukrajnából és Máltáról érkeztek. A döntés során 13 különböző kritériumot vettek figyelembe, melyekbe beletartozott az üzemanyagtakarékosság, a variálhatóság, a belsőtér mérete és a formatervezés.

Ráncfelvarrás[szerkesztés]

2008 július 1-jén, majdnem négy évvel a bemutatása után a Logan ráncfelvarráson esett át,[12] mely során modernizálták a külső formatervét, a belsőtér pedig kényelmesebb lett.[13]

Minőség és berendezések[szerkesztés]

Egy Logan MCV belsőtere

A Logan a B0-padlólemezre épül, csakúgy, mint a Renault Clio II és még néhány már Renault és Nissan modell.[14] Körülbelül 50%-kal kevesebb alkatrészből áll, mint a Renault akkori csúcsmodelljei, melyek komoly hányadát az elektronikai berendezések teszik ki. Ennek oka a gyártási költség, és így a vételár alacsonyan tartása, valamint az olcsóbb, egyszerűbb szervizelhetőség volt.

Emellett az autó számos alkatrésze jóval egyszerűbb, mint fő vetélytársaié. A visszapillantó tükrök például szimmetrikusak, így mindkét oldalra felszerelhetők, a szélvédő kevésbé íves, mint a legtöbb autóban és a műszerfal is egyetlen darab fröccsöntött műanyagból készült.

A fejlesztők a tervezés során figyelembe vették a különböző célországok éghajlati adottságait, illetve a fejlett és fejlődő országok úthálózatának minőségbeli különbségeit. A Logan felfüggesztése puha, de erős, az autó hasmagassága pedig a kategóriájában megszokottnál magasabb, hogy a földutak és kátyús, rossz minőségű aszfalt se okozzon neki gondot. A motorokat tudatosan úgy tervezték, hogy képesek legyenek alacsonyabb minőségű üzemanyaggal is működni, a klímaberendezés tervezésekor pedig figyelembe vették, hogy Közel-Keleten gyakran 40 °C feletti a hőmérséklet.

Felszereltségi szintek[szerkesztés]

Modellfrissítés utáni változat hátulról

Romániában a bemutatáskor négy felszereltségi csomag volt elérhető: az Ambiance, a Preference, a Laureate és az Ambition. Az Ambiance volt az alapfelszereltség, mely vezetőoldali légzsákot, színre fújt lökhárítókat, dísztárcsás kerekeket és központi zárat jelentett. Az eggyel magasabb Preference felszereltség ezeken felül utasoldali légzsákot, szervokormányt, elektromos első ablakokat, két hátsó fejtámlát, rádiót és távirányítóról nyitható ajtókat tartalmazott. A Laureate csomag ködlámpákat, fedélzeti számítógépet, elektromos tükröket, három hátsó fejtámlát és több irányban állítható vezetőülést kínált.[15] A kínálat csúcsát jelentő Ambition ABS-t, elektromos hátsó ablakokat, CD-lejátszót és könnyűfém felniket tartalmazott az előbb felsoroltakon kívül. Az 1,6 literes, soros négyhengeres benzinmotor az Ambiance-ban nem, csak a Preference felszereltségi szinttől volt elérhető.[16] 2005 szeptemberében bemutatásra került egy 1,5 literes dízelmotor,[17] mely eleinte szintén nem volt rendelhető a legmagasabb, Ambition felszereltségű modellekhez. 2006 januárjában megjelent a Laureate Plus felszereltségi szint, mely a hagyományos Laureate-felszereltség mellett ABS-t, CD-lejátszót és elektromos hátsó ablakokat tartalmazott. Ugyanekkor az Ambition modellek dízelmotorral is megvásárolhatók lettek.[18]

2006 szeptemberében több apró fejlesztésen is átesett a kocsi, ezek közé tartozott az új csomagtartónyitó gomb, az új váltógomb, a hátsó kristálylámpák, az új dísztárcsa és könnyűfém felni dizájnok, valamint három új szín.[19] Megjelent a Prestige felszereltségi csomag, mint a kínálat új csúcsa, melyhez nagyobb külső visszapillantó tükrök; teljes mértékben színre fújt lökhárítók, oldalsó díszlécek és kilincsek; bőrözött váltógomb és kormánykerék és más egyéb belső finomítások és kényelmi felszerelések jártak. Ez kizárólag az új 1,6 literes, 16 szelepes benzinmotorral volt kapható, mely 105 lóerős (78 kW) teljesítmény leadására volt képes.[20]

2007 júliusában megjelent az 1,5 literes dízelmotor erősebb változata, 85 lóerővel (63 kW). Eleinte csak a Preference és Laureate felszereltségű MCV-khez volt kapható,[21] de 2007 szeptemberétől a Laureate, Ambition és Prestige csomaggal vásárolt szedánokhoz is rendelhető lett.[22]

2009 júniusában a Logan és a Sandero motorkínálatában is megjelent egy 1,2 literes, 16 szelepes benzinmotor, mely 75 lóerős (56 kW) teljesítmény és 107 Nm nyomaték leadására volt képes.[23]

Biztonság[szerkesztés]

2005 júniusában a Logan első generációja háromcsillagos eredményt ért el az Euro NCAP által végzett törésteszten.[24] Ez megegyezett a Renault előzetes elvárásaival.

Az autóba a felszereltségi szinttől függően vezetőoldali, utasoldali, sőt, a modellfrissítés utáni verziókba oldallégzsákok is kerültek.[25] A frissítésen átesett modellek mindegyikébe az akkor legújabb generációhoz tartozó Bosch 8.1 ABS került, elektronikus fékerőelosztóval (EBD) és vészfékrásegítővel (EBA).

Motorok[szerkesztés]

Név[26][27] Kód Hengerűrtartalom Típus Teljesítmény Nyomaték Végsebesség Kombinált fogyasztás
1.0 16v D4D Hi-Flex 999 cm³ 16 szelepes DOHC 77 LE (57 kW) @ 5850 rpm 99 Nm @ 4350 rpm 160 km/h n/a
1.2 16v D4F 732 1149 cm³ 16 szelepes DOHC 75 LE (55 kW) @ 5500 rpm 107 Nm @ 4250 rpm 161 km/h 5,9 l/100 km
1.4 8v K7J 710 1390 cm³ 8 szelepes SOHC 75 LE (55 kW) @ 5500 rpm 112 Nm @ 3000 rpm 162 km/h 6,9 l/100 km
1.6 8v K7M 710 1598 cm³ 8 szelepes SOHC 87 LE (64 kW) @ 5500 rpm 128 Nm @ 3000 rpm 175 km/h 7,3 l/100 km
1.6 8v K7M Hi-Torque 1598 cm³ 8 szelepes SOHC 95 LE (70 kW) @ 5250 rpm 138 Nm @ 2850 rpm 175 km/h n/a
1.6 8v K7M Hi-Power 1598 cm³ 8 szelepes SOHC 98 LE (72 kW) @ 5500 rpm 138 Nm @ 2850 rpm 182 km/h n/a
1.6 16v K4M 690 1598 cm³ 16 szelepes DOHC 105 LE (77 kW) @ 5750& rpm 148 Nm @ 3750 rpm 183 km/h 7,1 l/100 km
1.6 16v K4M Hi-Flex 1598 cm³ 16 szelepes DOHC 111 LE (82 kW) @ 5750 rpm 152 Nm @ 3750 rpm 185 km/h n/a
1.5 dCi K9K 792 1461 cm³ 8 szelepes SOHC 68 LE (50 kW) @ 4000 rpm 160 Nm @ 1700 rpm 158 km/h 4,9 l/100 km
1.5 dCi K9K 796 1461 cm³ 8 szelepes SOHC 86 LE (63 kW) @ 3750 rpm 200 Nm @ 1900 rpm 167 km/h 4,6 l/100 km

Külföldi forgalmazás és gyártás[szerkesztés]

A Logan I fontos szerepet játszott a Renault csoport eladási statisztikáin belül, ezt jól mutatja az is, hogy 2010-ig 4 millió darab talált gazdára világszerte, minden változatot figyelembe véve. Az autót a romániai üzem mellett gyártották Oroszországban (Avtoframos), Marokkóban (Somaca), Kolumbiában (Sofasa), Iránban (két üzemben), Indiában (Mahindra), Brazíliában (Renault do Brasil)[28] és Dél-Afrikában (Nissan) is.[29] Romániában, a mioveni gyártól nem messze található az a logisztikai központ, ahonnan az alkatrészek továbbításra kerülnek a világ többi részein található összeszerelő üzemekbe, ez nemcsak a Renault csoporton, de az egész autóiparon belül a legnagyobb logisztikai központnak számít.[5]

A legtöbb olyan európai, afrikai és ázsiai országban országban, ahol a Renault jelen van a piacon (pl.: Románia, Magyarország, Franciaország, Belgium, Olaszország, Hollandia, Németország, Görögország, Lengyelország, Szerbia, Csehország, Szlovénia, Marokkó, Törökország stb.) a kocsi Dacia Logan néven került a piacokra.[30] Kivételt képez Argentína, Oroszország, Ukrajna, Ecuador, Kolumbia, Izrael, Egyiptom, Brazília, Chile, Peru és Venezuela, ahol Renault Logan néven vált ismertté a típus. Mexikóban pedig Nissan Aprio néven forgalmazták, a japán márka kedvezőbb megítélése miatt. Az Aprióba 1,6 literes, 16 szelepes, soros négyhengeres motor került, ötsebességes manuális vagy négysebességes automata sebességváltóval, és Brazíliában került összeszerelésre.[31][32] 2010 augusztusában befejezték a gyártását az egyre csökkenő kereslet miatt, helyét a 2012-es modellévben a Versa vette át.[33]

Brazíliában a Renault helyi gyárában, São José dos Pinhaisban folyt az összeszerelés, 2007 óta, a modellfrissítés utáni változat gyártását pedig 2010-ben kezdték meg.[34] Dél-Afrikában kizárólag a pick-up változatot gyártották, 2009-es kezdettel, Nissan márkanév alatt.[29]

Brazíliában gyártott Renault Logan

Indiában a típus Mahindra Renault Logan néven került bevezetésre.[35] 2005-ben a Renault partneri megállapodást kötött a helyi autógyártóval, a Mahindra & Mahindrával, melynek eredményeként 2007-ben bemutatkozott a Logan. az indiai piacon. A cég a hazai piac mellett a nepáli és dél-afrikai piacokra való szállítás jogát is megszerezte.[36][37] Eleinte azonban nem voltak túl kelendőek az új modellek, az első években mindössze 44 ezer darab talált gazdára Indiában és 2600 a másik két piacon. 2010 áprilisában a Mahindra & Mahindra felvásárolta a Renault 49%-os részesedését a Renault Mahindra üzemben, így szabadabban változtathatott a kocsin, az indiai igényeknek megfelelően. 2011 márciusáig még a közös Renault-Mahindra emblémával árulták az autót, utána viszont Mahindra Verito lett a neve. A kisebb átdolgozások során a kocsi elején történtek változások, de a Renault dízelmotorjait megtartotta a Mahindra.[38][39] 2012. július 26-án Delhiben bemutatásra került egy frissített változat,[40] majd 2013. június 5-én egy Verito Vibe nevű ferde hátú variáns.[41]

2007-ben a Logan megjelent az iráni piacon, Renault Tondar 90 néven, melyet a Renault-Pars forgalmazott[42] és a Pars Khodro, valamint az Iran Khodro gyártott.[43] A bevezetés azonnali siker volt, már a gyártás első hónapjában 100 ezer megrendelés érkezett.[44] A Renault-Parst 51%-ban a Renault franciaországi anyavállalata birtokolja, a maradék 49%-on pedig az IKCO (Iran Khodro) és a SAIPA osztozik.[45] 2010-ben az IKCO bemutatott egy olyan változatot, mely benzinnel és CNG-vel is képes volt üzemelni, ezt 2012-ig gyártották.

Az Amerikai Egyesült Államokban az EnVision Motor Company tervezte a kombi és pick-up változatokból készült elektromos meghajtású modellek bevezetését, EMC E36 néven.[46] Az iowai Des Moinesben található cég aszinkron motort szerelt volna az autókba, melyek tervezett hatótávolsága 200 mérföld (320 km) volt, egy feltöltéssel, csúcssebessége pedig 75 mérföldperóra (121 km/h) lett volna. Emellett regeneratív fékrendszer és fokozatmentes sebességváltó került volna bele, és 110, valamint 220 voltos hálózatról is tölthető lett volna. A tervek azonban meghiúsultak, mivel a vállalat csődeljárás alá került.[47]

A Logan I gyártása Romániában a négyajtós szedánnal kezdődött, melyet 2006 szeptemberében a kombi követett. 2007 és 2008 között került bemutatásra a pick-up, a kisáruszállító, a Loganen alapuló ferde hátú (Sandero), valamint a szedán megújult változata. 2006-ban a Dacia 1,5 milliárd euró volt, 19,6%-kal több, mint egy évvel korábban. Évente körülbelül 250 ezer Logan I készült el Mioveniben, melyek fele külföldi piacokon került értékesítésre. 2009. szeptember 3-án bejelentették, hogy elkészült az egymilliomodik Dacia, minden a Logan padlólemezére épülő típust beleszámítva. Ezek közül 576 880 volt Logan, 246 869 Logan MCV, 144 931 Sandero és Stepway, 19 897 Logan VAN és 11 416 Logan Pick-Up.[48]

A kedvező eladási adatok egyik oka a Dacia modellek megbízhatósága volt. Egy francia újság felmérése alapján az olvasók a Logan I-et az egyik legmegbízhatóbb autónak ítélték. A siker másik oka az alacsony fenntartási és szervizköltség volt.[49] Ugyanezen felmérés alapján a francia olvasók a Dacia modelljeit tartották a legkedvezőbb áron fenntartható autóknak. 2010-ben egy Németországban végzett vásárlói elégedettséget vizsgáló felmérés során a Dacia márka a második helyen végzett.[50]

Változatok[szerkesztés]

Logan MCV[szerkesztés]

Dacia Logan MCV

A Logan MCV (Multi-Convivial Vehicle) 2006-ban, a Párizsi Autószalonon jelent meg, mint a Logan I kombiváltozata.[51] Öt- és hétüléses változatban készült, csomagtartója 200 és 2350 liter között volt variálható, attól függően, hogy hány ülés volt ledöntve. Emellett számtalan apró tárolórekesz volt elhelyezve benne kisebb tárgyak számára. Tengelytávja 275 mm-rel nagyobb volt, mint a szedán változaté, és nagyobb hátsóajtókkal rendelkezett, hogy a harmadik ülésorra is könnyen be lehessen ülni.[52] Ugyanazokat a motorokat szerelték bele, mint a szedánba,[51] és ehhez is rendelhetők voltak oldallégzsákok.[53] A gyár a családi egyterűek közvetlen riválisának szánta az MCV-t.[54]

A romániai piacon 2006 októberben kezdődött meg az értékesítés, 8200 és 12 550 euró közötti árakon.[55] Külföldön 2007 elejétől lett megvásárolható a modell. 2008 végén kisebb frissítésen esett át az MCV, átvéve a megújult szedán fényszóróit és első lökhárítóját. A gyártás 2012 novemberében ért véget, amikor az első generációs MCV helyét átvette a Lodgy.[56]

2012 óta az autót Oroszországban, az AvtoVAZ-nál is gyártják, Lada Largus néven.[57] Először 2010-ben, a Moszkvai Autószalonon jelent meg Lada emblémával Lada Project R90 kódnév alatt.[58] Városi terepjárókra jellemző külső kiegészítőkkel is kapható, Largus Cross néven.

Logan VAN[szerkesztés]

Dacia Logan Van

A Logan I kisáruszállító változata 2007. január 23-án került hivatalosan bemutatásra, Bukarestben.[59] 2500 literes raktérrel rendelkezett és 800 kg árut volt képes elszállítani. A Logan VAN tulajdonképpen egy MCV, hátsóülések és -ablakok nélkül, így ugyanazok a biztonsági felszerelések és motorok (az 1,6 literes, 16 szelepes kivételével) kerültek bele, mint a többi modellbe. Gyártása 2012 augusztusában fejeződött be, 53 ezer legyártott darab után.[60]

Logan Pick-Up[szerkesztés]

Dacia Logan Pick-Up

A szintén az MCV-n alapuló pick-up variáns 2007. szeptember 10-én jelent meg először a nagyközönség előtt, majd október 4-én, a Bukaresti Autószalonon került hivatalos bemutatásra, mint a rendkívül régi műszaki alapokra épülő Dacia Pick-Up utódja.[61] A romániai értékesítés 2008 elején kezdődött meg, 7300 és 9450 euró közötti árakon.

2008 októberében Dél-Afrikában, Pretoriában is megkezdték a Logan Pick-Up gyártását, Nissan NP200 néven.[62] Bemutatásakor nagyon hasonló volt az eredeti Dacia modellhez, de 2009 elején némileg megújult a kinézete.[63]

A Dacia 2012 júliusában állította le a gyártását,[64] helyét a Dokker pick-up változata vette át.[65]

Logan II (2012–2020)[szerkesztés]

Logan II
Gyártási adatok
GyártóDacia
Gyártás helyeRománia Mioveni, Románia
Marokkó Casablanca, Marokkó (Somaca)
Törökország Bursa, Törökország (Oyak-Renault)
Brazília São José dos Pinhais, Brazília (Renault do Brasil)
Algéria Orán, Algéria (Renault Algérie)
Kolumbia Evigado, Kolumbia (Sofasa)
Gyártás éve20122020
ModellvariánsokNégyajtós szedán
Ötajtós kombi és kisáruszállító
KategóriaAlsó középkategóriás autó
TervezőRenault Design Central Europe
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz4346 mm (szedán)
4492 mm (kombi, kisáruszállító)
Szélesség1733 mm
Magasság1517 mm (szedán)
1550 mm (kombi, kisáruszállító)
Tömeg1049–1268 kg
AlvázDacia M0-alváz[66]
Tengelytáv2634 mm
Teljesítmény
Motor0,9 literes, soros háromhengeres, turbós (benzines)
1,0 literes, soros négyhengeres (flex. üzemanyag)
1,2 literes, soros négyhengeres (benzines)
1,2 literes, soros négyhengeres (benzines/gázos)
1,6 literes, soros négyhengeres (benzines)
1,6 literes, soros négyhengeres (flex. üzemanyag)
1,5 literes, soros négyhengeres (dízel)
FelépítésOrrmotoros, elsőkerék-meghajtású
VáltóÖtsebességes manuális
Négysebességes automata
Ötsebességes automata (Easy-R)
Törésteszt
Euro NCAP-törésteszt eredménye[67]

ElőzőDacia Logan I
KövetkezőDacia Logan III
Kapcsolódó modellek
Renault Symbol
A Wikimédia Commons tartalmaz Logan II témájú médiaállományokat.

A második generációs Logant a 2012-es Párizsi Autószalonon mutatta be a Dacia. Az első hivatalos fotók 2012. szeptember 17-én kerültek nyilvánosságra.[68] Az eleje ugyanolyan dizájnt kapott, mint a Sandero második generációja, melyet szintén Párizsban mutattak be, emellett még több műszaki megoldáson osztozik a két modell.[69]

Romániában 2012 novemberében vette kezdetét az értékesítés, a legolcsóbb modell akkor 6690 euróba került.[70] A bemutatáskor a Dacia bejelentette, hogy ebből a generációból nem készül majd hétüléses vagy kisáruszállító változat, mivel ezek helyét már korábban átvette a Lodgy és a Dokker a modellpalettán.[68]

Logan II alapú Renault Symbol

A szedán változat 2013 júniusában mutatkozott be Dél-Amerikában, a Buenos Aires-i Autószalonon,[71] mint a Renault Logan második generációja,[72] és decembertől lett megvásárolható. Ezeket a modelleket a Renault do Brasil üzemében, São José dos Pinhaisban szerelik össze.[72]

2014 márciusában került az orosz piacokra az autó, szintén Renault Logan néven, mely a helyi, Togliattiban található gyárban készül.[73] Szintén 2014-ben mutatkozott be a modell Egyiptomban, az új Sanderóval együtt.[74] 2015 elején a Renault Algériában, Oránban található üzemében is megkezdődött az összeszerelés.

A kocsi több piacon is Renault Symbol néven ismert, melynek előző két generációja a Magyarországon Thaliaként ismert modellekre épült, legújabb, harmadik generációja azonban már a Logan II-nek felel meg.[75] Az új Logan gyártását 2015 augusztusában kezdték meg Kolumbiában, ahol már az összeszerelés megkezdése előtt több ezer megrendelést adtak le az érdeklődők.[76]

Motorok[szerkesztés]

Az új modellel együtt érkező új felszerelések közül az egyik legjelentősebb az új, 0,9 literes, soros háromhengeres, 90 lóerő (67 kW) és 135 Nm-es nyomaték leadására képes motor volt. A motorkínálat emellett még egy 1,2 literes, benzin-gázos változatban is kapható, valamint egy 1,5 literes dízel erőforrást tartalmaz, utóbbi két eltérő teljesítményű változatban is megrendelhető.[69]

A másik fő újítás a Media Nav rendszer, mely a Lodgyban is megtalálható. Ez egy hétcolos kijelzővel rendelkező, érintőképernyős rendszer, mely multimédia és navigációs funkciókkal rendelkezik. Emellett az alapfelszereltség részét képezi a sebességhatároló, a tempomat, a hátsó parkolóradar, az első és oldalsó légzsákok, valamint az ABS és az ESP.[69] A külső mellett a belső is alaposan átalakult és több króm díszítőelem is került bele, a motorháztető nyitását pedig gázrugók segítik. Szintén az újítások közé tartozik a műszerfalon elhelyezett Eco-gomb, melynek célja a kedvezőbb fogyasztás elérése azáltal, hogy a fordulatszámot 4000 fordulat/percben maximalizálja.[77]

2014 végére a Dacia alacsonyabb károsanyag-kibocsátású, az Euro 6-os normáknak is megfelelő motorokat mutatott be a Loganhez.[78] 2015 augusztusában a 0,9 literes TCe motor start-stop rendszerrel is elérhetővé vált.[79] A Dacia úgy tervezi, hogy 2016 végétől egy Easy-R nevű robotizált automata sebességváltót is kínál majd az autóhoz.[80]

Felszereltségi szintek[szerkesztés]

A Logan II három felszereltségi szintben kapható: Access, Ambiance és Laureate (Magyarországon Arctic). Az Access a legszerényebben felszerelt változat, fekete lökhárítókkal, szervokormánnyal, és csak az 1,2 literes motorral kapható. Az Ambiance-hoz már színre fújt lökhárítók, dísztárcsák, Eco-mód, központi zár, első elektromos ablakok, és CD-lejátszó járnak, valamint extraként rendelhető hozzá metálfényezés, ködlámpa és klímaberendezés. A Laureate/Arctic ára magában foglalja a színre fújt kilincseket, a ködlámpákat és a fedélzeti számítógépet, valamint rendelhető még hozzá metálfényezés, Media Nav rendszer, bőrbelső, parkolószenzorok, tempomat és könnyűfém felnik. Korábban kizárólag ehhez a változathoz volt kapható az 1,5 literes dízelmotor 90 lóerős (67 kW) változata.[81]

2014 júniusában megjelent egy jubileumi változat, a típus bevezetésének 10. évét ünnepelve, melyből mindössze 2000 darab készült.[82] Ebbe olyan újdonságok kerültek, mint az automata kílma, dupla optikás ködlámpa, visszapillantóba épített irányjelzők, 16 colos kerekek és néhány egyéb külső dizájnelem. 2015 októberében bevezetésre került a Prestige (Magyarországon Celebration) felszereltségi csomag, mint a kínálat új csúcsa, melyben megjelent a jubileumi változat néhány berendezése, például az automata klíma, az új ködlámpák és a tükrökbe épített irányjelzők és a nagyobb felnik.[83]

Változatok[szerkesztés]

Logan MCV[szerkesztés]

Logan II MCV

Az autó kombi változatát a 2013-as Genfi Autószalonon mutatták be. Megtartotta az MCV nevet, de ez már nem a Multi Convivial Vehicle (többféle felhasználhatóságú jármű), hanem a Maximum Capacity Vehicle (maximum befogadóképességű jármű) kifejezés rövidítésére utal. A kombi variánssal öt személy szállítható, csomagtartójának befogadóképessége pedig 573 liter és 1518 liter között váltakozik, attól függően, hogy le van-e hajtva a hátsó üléssor.[84] Ugyanazok a felszerelések és motorok rendelhetők hozzá, mint a szedánhoz.[85] Az értékesítése 2013 második felében kezdődött meg.[86]

Díjak[szerkesztés]

A Logan második generációja megnyerte a brazil Abioto által 15. alkalommal kiosztott "Legjobb kompakt" díjat, melyet egy 67 tagú, elismert szakírókból álló zsűri ítélt oda.[11] A kocsi szintén megnyerte az Év autója díjat 2013-ban a Motor Press szavazásán, megelőzve a Citroën C4L Sedant.

2013. december 9-én, kevesebb mint egy hónappal a brazíliai bemutatása után a Renault Logan elhódította a Top Car TV Awardot, a legjobb Brazíliában gyártott autó kategóriájában, a Volkswagen Gol, a Volkswagen Fox, a Toyota Etios és a Ford Fiesta előtt. A díjat egy autóipari és hírközlési cégeknél dolgozó kommunikátorokból és marketingesekből álló döntőbizottság ítélte oda.

Logan III (2020–jelen)[szerkesztés]

Prototípusok és egyéb projektek[szerkesztés]

Logan Steppe[szerkesztés]

Dacia Logan Steppe

2006-ban a Genfi Autószalonon került bemutatásra egy Dacia Logan Steppe nevű kombi prototípus, melynek a neve sztyeppét jelent. Ez a kocsi a Logan MCV előfutára volt és az ismert indiai prototípus-építő cég, a DC Design tervezte.

Logan S2000[szerkesztés]

A Logan S2000 egy rövid életű versenyautó volt, mely a Loganen alapult.[87][88]

Dacia-kupa[szerkesztés]

2007 óta létezik egy Dacia-kupa nevű osztály a román ralibajnokságban,[89] ahol az N osztály szabályai szerint felkészített Loganek szerepelnek. Itt általában a karrierjük elején járó, kezdő versenyzők indulnak.[90] A kocsikba 1,6 literes MPI motor kerül.[91]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dacia Logan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. On Wednesday 17 June 2015, Diana Ileana Şerban from Bucharest became the owner of the Dacia Logan vehicle with number 1,500,000. Dacia, 2015. július 1. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  2. https://www.renault.ru/vehicles/range.html
  3. Archivált másolat. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 4.)
  4. Official Dacia Logan 2005 safety rating. http://www.euroncap.com (angolul) (2005) (Hozzáférés: 2020. május 21.) (html)
  5. a b The Logan Project. Dacia, 2010. január 28. [2011. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  6. Dacia Logan, lansata la Bucuresti si la Technocentre, Franta. Romania Libera, 2004. június 3. [2004. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva].
  7. Drive test Logan: cum a aleargat Dacia printre stancile din Turcia pentru clientii de acasa. Ziarul Financiar, 2004. szeptember 8. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  8. Logan arrives on Western European markets. Renault Pars. [2005. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 8.)
  9. GLOBALITY: Competing with Everyone from Everywhere for Everything' [archivált változat]. New York: Business Plus, 304. o. (2008. június 11.). ISBN 0-446-17829-2. Hozzáférés ideje: 2008. szeptember 23. [archiválás ideje: 2008. szeptember 23.]  Archivált másolat. [2008. szeptember 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  10. Mahindra launches Verito sedan: drops Renault badges, name. Carmayogi.in, 2011. április 27. [2011. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. március 31.)
  11. a b The great winner of AUTOBEST 2005 award is the new Dacia Logan”, Autobest, 2005. január 26.. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2016. március 31.) 
  12. Tan, Paul: Facelifted Dacia New Logan. Paultan.org. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  13. New Dacia Logan: better than ever!. Dacia, 2008. július 1. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  14. (2011. november 28.) „Dacia Lodgy. Un monospace à 10 000 €!”. Auto Plus (1212), 21. o. „Il ne s'agit plus de la base de la Clio 2, comme pour les autres modèles de la gamme [...]” 
  15. Echipamente. Dacia. [2005. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  16. Versiuni. Dacia. [2005. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  17. Acum Logan cu motor Diesel !. Dacia, 2005. szeptember 9. [2006. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  18. Versiuni. Dacia. [2006. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  19. Dacia prezintă Noua Colecţie Logan. Dacia, 2006. szeptember 14. [2006. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  20. Versiuni. Dacia. [2006. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
  21. Un nou motor diesel pe Dacia Logan MCV. Dacia, 2007. július 3. [2007. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  22. Un nou motor diesel 1.5 dCi, de 85 CP. Dacia, 2007. szeptember 3. [2007. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  23. Noul motor 1.2 16 V 75 CP, disponibil pe modelele Dacia Logan berlina si Sandero. Dacia, 2009. június 22. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  24. Dacia Logan. Euro NCAP. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  25. Dacia New Logan brochure. Dacia, 2008. augusztus 28. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  26. Novo Renault Logan. Renault do Brasil, 2011. január 20. (Hozzáférés: 2016. március 31.)[halott link]
  27. Noua Dacia Logan. Dacia, 2010. április 2. [2012. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 31.)
  28. 2007 Registration Document. Renault, 2008. április 17. [2011. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  29. a b 2011 Registration Document. Renault, 2012. március 23. [2012. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  30. Distribution of Dacia throughout the world. Dacia Group. [2011. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  31. Inexpensive Logan boosts Renault in emerging markets”, Post-gazette.com, 2006. október 4. (Hozzáférés: 2016. április 1.) 
  32. Atlas Renault – Édition Septembre 2008. Renault, 2008. szeptember 28. [2012. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  33. Descontinúan Nissan Aprio en México desde agosto. Alvolante.info, 2010. szeptember 14. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  34. Novo Renault Logan parte de R$ 28.690. Globo.com, 2010. április 13. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  35. Mahindra Logan. Mahindra Renault. [2011. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  36. Mahindra buys out Renault in Logan venture. Hindustan Times, 2010. április 16. [2011. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  37. Renault exits from Logan JV, M&M gets licence. The Financial Express, 2010. április 16. [2010. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  38. Logan now renamed into Verito. India Auto Industry, 2011. április 25. (Hozzáférés: 2016. április 1.)[halott link]
  39. Why Choose Verito. Mahindra Verito. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  40. 2012 Mahindra Verito Facelift launched at Rs 5.27 lakh. OnCars.in, 2012. július 26. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  41. 2013 Mahindra Verito Vibe Launched At Rs 5.63 Lakh Ex-Mumbai. Overdrive, 2013. június 5. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  42. Renault Tondar. Renault Pars. [2012. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  43. First Logan manufactured in Iran. Payvand.com. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  44. Renault Logan comandat de 100.000 iranieni. Informaţii Auto. [2018. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  45. IKCO takes lead in quality Tondar 90 production. PressTV, 2009. december 24. [2010. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  46. Dacia Logan Electric Pickup for the U.S.. Autoevolution, 2010. február 7.
  47. EMC Brochure. Electric Mobile Cars, 2011. október 10. [2016. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  48. One million Dacia cars produced at Mioveni plant. Romanian Times. [2011. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  49. Dacia wins Kudos. Dacia Logan, 2010. január 13. [2010. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  50. Dacia and BMW Go Head to Head in Satisfaction Study. Autoevolution.com. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  51. a b Logan MCV: space, versatility and value for money. Dacia, 2006. szeptember 26.
  52. Dacia Logan MCV car volumes. Renault-Dacia-Logan.com. [2013. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  53. Dacia Logan MCV car safety. Renault-Dacia-Logan.com. [2013. június 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  54. Évaluation détaillée de la DACIA Logan MCV 7 places. La Tribune Auto. [2016. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  55. Logan MCV : spatiu si polivalenta la cel mai bun pret. Acasa.ro. [2011. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  56. Dacia va opri productia Logan MCV in noiembrie si confirma ca la Paris aduce noile Sandero si Logan. 0–100.ro, 2012. szeptember 18.
  57. "АвтоВАЗ" выпустил вторую партию универсала Largus. Auto.Vesti.ru, 2012. január 24. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  58. Moscú 2010: Lada R90 Project. Autoblog Español, 2010. augusztus 25. [2010. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  59. Dacia sets out to conquer the commercial vehicle market with Logan VAN. Dacia Group, 2007. január 23. (Hozzáférés: 2016. április 1.)[halott link]
  60. Productia de utilitare Dacia, mutata definitiv in Maroc. Transporter.ro, 2012. szeptember 20. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  61. Premiera mondiala: Logan Pick-up s-a lansat la SIAB. AutoMarket.ro. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  62. Nissan starts LCV global product offensive with NP200. Nissan, 2008. szeptember 29. [2012. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  63. Nissan NP200 gets a make over. Focus on Transport & Logistics, 2009. június 4. [2012. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  64. Productia de Logan Pick-up, MCV si Van inceteaza anul acesta in Romania. 4tuning.ro. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  65. Uzina Dacia din Mioveni pierde trei modele din sase pana la sfarsitul lui 2012. Ramane cu Duster, Sandero si Logan. 0–100.ro, 2012. július 11.
  66. European Malaise Not Slowing Down Renault’s Dacia. WardsAuto, 2012. november 27. [2015. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.)
  67. Official Dacia Logan MCV 2014 safety rating results. http://www.euroncap.com (angolul) (2014) (Hozzáférés: 2020. május 21.) (html)
  68. a b Dacia Logan 2 – Madame Plus. L'Automobile Magazine, 2012. szeptember 17.
  69. a b c Noile Dacia Logan, Sandero şi Sandero Stepway. Dacia, 2012. szeptember 27.
  70. Dacia accelerează cu noile Logan, Sandero şi Sandero Stepway. Dacia, 2012. november 8.
  71. Salão de Buenos Aires: novo Renault Logan chega ainda este ano (portugál nyelven). CARPLACE, 2013. június 19. [2013. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  72. a b New Logan : successful launches in South America. Renault, 2014. január 14. [2014. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  73. Renault unveils New Logan for Russia. Blog of RENAULT NISSAN. [2014. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  74. Renault - OVERVIEW. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  75. 2013 Renault Symbol revealed – rebadged Dacia Logan for Turkey. Worldcarfans, 2012. november 1.
  76. Renault presentó en Colombia su nuevo y evolucionado Renault Logan. El Tiempo, 2015. augusztus 21. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  77. Noile Sandero si Logan in imagini. Cum a fost la premiera din Paris. 0–100.ro, 2012. szeptember 27.
  78. http://www.agerpres.ro/economie/2014/02/24/dacia-va-incepe-fabricarea-de-motoare-euro-6-la-finalul-anului-12-02-06
  79. http://www.promotor.ro/masini-noi/news/dacia-face-schimbari-in-gama-de-propulsoare-unitati-euro-6-si-doua-noi-motoare-cu-start-stop-14689751
  80. http://www.daciagroup.com/presa/comunicate-de-presa/2016/noutatile-dacia-la-salonul-de-la-geneva-2016
  81. Noul Logan – Versiuni şi echipamente. Dacia. [2013. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  82. Dacia a lansat seria limitata LOGAN 10 ANI si primul model cu aer cond. Wall-Street, 2014. június 18. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  83. http://www.automarket.ro/stiri/dacia-lanseaza-logan-prestige-noua-echipare-de-top-climatizare-automata-66843.html
  84. Dacia Logan MCV revealed. What Car?, 2013. március 5.
  85. Dacia îşi continuă ofensiva cu Noul Logan MCV şi Duster Aventure. Dacia, 2013. március 5. [2013. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  86. Dacia a lansat noul Logan MCV.. Economica.net, 2013. március 5.
  87. Jean-Joseph testet Dacia S2000. Rallye-magazin.de. [2011. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  88. Shock: Ecco i primi scatti della Dacia Logan S2000!. Racingworld.it, 2005. augusztus 25. [2009. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva].
  89. Despre Cupa Dacia. CupaDACIA.ro. [2013. augusztus 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 1.)
  90. Cupa Dacia in al cincilea sezon. Autorally.ro, 2011. április 1. [2011. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 25.)
  91. Fisa Tehnica Dacia Logan Cupa Dacia. Autorally.ro, 2011. március 31.

További információk[szerkesztés]