DSpace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DSpace

FejlesztőDSpace Alapítvány
Legfrissebb stabil kiadás7.6.1 (stabil verzió, 2023. november 15.)[1]
Programozási nyelv
Operációs rendszerplatformfüggetlen
PlatformJava virtuális gép
KategóriaIntézményi adattároló szoftver
LicencBSD
A DSpace weboldala

A DSpace egy nyílt forrású szoftvercsomag, amely biztosítja a digitális és digitalizált adatok kezelését. Gyakran alkalmazzák intézményi adattárnak is.

Sokféle adatot támogat, köztük könyvek, szakdolgozatok, 3D-ben digitalizált tárgyak, fényképek, filmek, videók, kutatási adatokat, készletek és egyéb adatok tárolását. Az adatok tételenként vannak rendezve, amelyeket bitfolyamok gyűjtenek egybe.

DSpace legfőbb célja, hogy platformul szolgáljon a digitalizált adatok tárolására. A 2002-es kiadását megelőzően, mint a HP-MIT Szövetség terméke, világszerte több mint 240 intézményben használták: nagy egyetemeken, kis főiskolákban, kulturális szervezetekben és kutatóközpontokban. 2002-ben kiadták BSD licenc alatt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy igényeiknek megfelelően testre szabhassák vagy kiegészítsék a szoftvert.

Története[szerkesztés]

A DSpace első verzióját 2002 novemberében adták ki, Cambridge-ben, Massachusetts államban, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a HP Labs fejlesztőinek közös munkájaként. 2004 márciusában került sor az első DSpace User Group Meetingre (DSUG), ahol megvitatták a platform további fejlesztését. Megalakult a DSpace Szövetség az érdekelt intézmények csoportjából, míg a DSpace fejlesztői csoport (lásd a közösségi fejlesztési modell alább) nem sokkal azután jött létre, öt fejlesztőből a HP Labs, az MIT, Online Computer Library Center, Cambridge-i Egyetem és a Edinburgh-i Egyetem képviseletében. Később további két intézmény, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a texasi A&M Egyetem is csatlakozott a csoporthoz. A DSpace 1.3-as változata, 2005-ben lett kiadva, és evvel egy időben megrendezték a második DSpace User Group Meeting-et a Cambridge-i Egyetemen. Ezt követően a fejlesztők további két kisebb megbeszélést tartottak, az elsőt, 2006. január-februárban Sydneyben, a másodikat 2006 áprilisában Bergenben, Norvégiában. 2008 márciusában a DSpace közösségi kiadta a DSpace 1.5-ös változatát. A DSpace 1.6-os 2010 márciusában jelent meg.

DSpace Alapítvány[szerkesztés]

2007. július 17-én a HP és a MIT közösen bejelentette, hogy megalakult a DSpace Alapítvány, az a non-profit szervezet, amely irányítja és támogatja a DSpace közösséget.

Közösségi fejlesztési modell[szerkesztés]

A DSpace közösség az Apache Alapítvány közösségi fejlesztési modellje alapján igyekezett kiépíteni saját struktúráját. Ez áll egy felhasználói bázisból, amelyen belül megtalálhatóak a fejlesztők, akik közül néhányan a alkotják a közösség fejlesztési magját. A közösség technológiai fejlesztési hátterét a SourceForge látja el, és számos levelezőlista áll rendelkezésre a technikai kérdések és a fejlesztés megvitatására, valamint egy általános lista a nem szakmai közösség tagjai számára.

Alkalmazott technológiák[szerkesztés]

DSpace Javában és JSP-ben van írva, a Java Servlet API felhasználásával. A platform adatbázis hátterét a PostgreSQL vagy Oracle látja el. Az információk elsősorban webes felületen keresztül érhetőek el, de a DSpace támogatja a OAI-PMH v2.0, és az adatokat METS (Metadata Encoding and Transmission Standard) csomagokba tudja exportálni.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Magyar DSpace alapú archívumok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  1. Release 7.6.1, 2023. november 15. (Hozzáférés: 2023. november 18.)