DJ Shadow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
DJ Shadow
DJ Shadow, pólóján a legendás AKAI MPC60-nal
DJ Shadow, pólóján a legendás AKAI MPC60-nal
Életrajzi adatok
Születési név Joshua P. Davis
Álnév DJ Shadow
Született 1972. június 29.
Amerikai Egyesült Államok Davis, Kalifornia, USA
Pályafutás
Műfajok Hip-Hop
Downtempo
Trip-Hop
Aktív évek 1989 – napjainkig
Hangszer lemezjátszó, sampler, dobgép
Tevékenység
Kiadók Solesides, Mo'Wax, Quannum Projects, Universal Records

DJ Shadow weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz DJ Shadow témájú médiaállományokat.

DJ Shadow (született Joshua P. Davis - 1972. június 29. –) amerikai hiphop producer, DJ és dalszerző. Az instrumentális hiphop atyjának tartják, fontos szerepet játszott az amerikai hiphop és trip-hop színterek fejlődésében. Világszerte sikert aratott Endtroducing..... c. debütáló albuma, amivel a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, hiszen ez az első teljes egészében más zenékből, tv-s és rádiós hangmintákból (sampling) összevágott lemez. Övé a világ legnagyobb magán bakelitlemez-gyűjteménye is, ami több mint hatvanezer felvételt jelent.

Biográfia[szerkesztés]

DJ Shadow zenei karrierjét lemezlovasként kezdte a University of Californián, egy KDVS nevű kampusz rádióállomásnál. Ez idő alatt fontos személyisége volt a Solesides lemezkiadó körül tömörülő kísérleti hiphop szcénának is. A Solesidesnál megjelentetett korai kislemezei (In Flux, Lost and Found (S.F.L.)), a műfaj határait kitoló műalkotások voltak, egymásba fonódó funk, rock, hiphop, ambient, jazz és soul elemekkel. DJ Shadowt gyakran emlegetik, mint az Amerikai Egyesült Államok vezető trip-hop producerét. Annak ellenére, hogy zenéje nehezen kategorizálható, a korai közreműködései nagyon nagy jelentőségűek és fontos momentumai az alternatív hiphop színtéren belül. Ő maga, Kurtis Mantronik, Steinski és Prince Paul nevét említi meg, mikor sampling-alapú zenéi hatásaira kérdeznek rá.

1997-ben megalapította a Quannum Projects kiadót, a megszűnő Solesides romjain.

DJ Shadow Cut Chemisttel is sokszor működött már együtt. Közösen főként olyan fontos mixtapekekért felelősek, mint a Brainfreeze, a Product Placement, és a legutóbbi The Hard Sell. Ezek a mixek a jazzt, a funkot és a soult fúzionálják a hiphoppal. Együtt dolgozott még olyan zenészekkel, mint a Blackalicious, Zack de la Rocha, a Rage Against The Machine egykori énekese, Keak Da Sneak, Mos Def, David Banner vagy a többek között Dr. Octagon néven elhíresült Kool Keith.

2006-os The Outsider c. lemeze már az Universal Records gondozásában jön ki.

2008-ban Cut Chemist és Kid Koala társaságában indul promóciós turnéra a The Hard Sell megjelenésének apropóján,

Főbb munkái[szerkesztés]

Endtroducing.....[szerkesztés]

Shadow első nagylemeze, az Endtroducing..... 1996 végén jelent meg, egyértelműen pozitív kritikákat kapva. A lemez elkészítéséhez AKAI MPC60-as 12 bites sampling dobgépet, két lemezjátszót használt. 2006 novemberében a Time beválasztotta a minden idők 100 legjobb albumát tömörítő ALL-TIME 100-as listájába.

Preemptive Strike[szerkesztés]

1998-ban jelent meg a Preemptive Strike, amely válogatás korai kislemezeiből. Még az év folyamán közreműködött az U.N.K.L.E.-lel, olyan világsztárok oldalán, mint Thom Yorke a Radioheadből, Richard Ashcroft a The Verveből, Mike D a Beastie Boysból vagy Jason Newstead a Metallicából

Dark Days[szerkesztés]

2000-ben készítette el ezt a filmzenealbumot, a brit Marc Singer Dark Days c. dokumentumfilmjéhez. A film a metró járataiban élő hajléktalanokról szól, akik egész életüket teljes sötétségben élik le. A film hat díjat nyert.

The Private Press[szerkesztés]

Majdnem hat évvel a bemutatkozó album után jött ki második albuma, a The Private Pess, 2002 júniusában. Még ebben az évben megjelent a Scratch, Doug Pray 2001-es filmje DVD-n, ennek a dokumentumnak DJ Shadow az egyik főszereplője. A Six Days c. számhoz készített videóklipet Wong Kar-Wai rendezte.

The Outsider[szerkesztés]

A The Outsider 2006 szeptember 18-án jelent meg. Kiadtak belőle egy speciális CD box szetet is, amely az albumon kívül tartalmazta még a beszédes című Tour Visuals c. DVD-t is. A The Outsider, amelyen számos a San Francisco-öbölbeli hyphy hiphop művész közreműködött, vegyes fogadtatásra találta Shadow rajongói között. A kritikákra reagálva a DJ saját blogján írta: "Az Endtroducingot ismételni örökkön-örökké? Ezt soha nem volt a terv része. Basszameg, azt hiszem itt az ideje, hogy a komoly rajongók eldöntsék, egy művész vagy egy album rajongói."

Jövőbeli megjelenések[szerkesztés]

2009. március 7-én, DJ Shadow bejelentette, hogy új albumon dolgozik. Bár a megjelenés időpontját nem adtak meg, biztosított mindenkit, hogy az album "másmilyen lesz, mint az utolsó".

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

Élő albumok[szerkesztés]

Válogatásalbumok[szerkesztés]

Remixalbumok[szerkesztés]

DJ QBert-tel közösen[szerkesztés]

Az UNKLE-lel közösen[szerkesztés]

Cut Chemisttel közösen[szerkesztés]

A Keane-nel közösen[szerkesztés]

Mixek[szerkesztés]

Fontosabb közreműködései[szerkesztés]

DVD-k[szerkesztés]