DJ Sammy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
DJ Sammy
Dj sammy.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Samuel Bouriah
Álnév Frankie Wilde, Le Petite Sam
Született 1969október 19. (49 éves)
Mallorca, Spanyolország
Pályafutás
Műfajok Eurodance, Eurotrance
Aktív évek 1984-napjainkig
Tevékenység DJ, producer

DJ Sammy weboldala

Samuel Bouriah (született 1969. október 19. -) DJ Sammy művésznéven ismert spanyol DJ és producer. Eddig 5 albumot és 5 toplistás dalt adott ki, köztük Bryan Adams "Heaven" című dalának feldolgozását, ami 2002-ben listavezető helyet ért el az Egyesült Királyságban.[1] A karrierje a korábbi hitvesével, Marie-José van der Kolkkal kezdődött, az első kislemezének elkészítésekor DJ Sammy feat. Carisma művésznéven. Van egy lánya, Saphia María (született 2005-ben) a Kolkkal kötött házasságából.

Karrier[szerkesztés]

DJ Sammy zenei karrierjét 1984-ben kezdte pubokban (a Siros pubban egy egész nyáron át dolgozott a zenei téren jól ismert PR menedzserrel, Jose Crespo-val) és mallorcai diszkókban, koncerteket játszva klubokban, mint az Alexandra (újraépült 1998-99 körül és átnevezték Boomerang’s-ra), a Banana’s vagy a Zorba’s. Abban az időben zenei technikusnak tanult a Majorca-i Zenei Kollégiumban. 1991-ben találkozott a táncosnő Marie José van der Kolkkal és a palmai Zorba’s Clubban dolgoztak együtt. 1992-ben DJ Sammy rezidens DJ lett a Joy Palace Club in Arenalban és Marie-José rezidens táncos volt ugyanott.

1995 novemberében DJ Sammy megjelentette az első kislemezét, a "Life is Just a Game"-et Marie-José-val, aki akkoriban kezdett énekelni. A dal top 10-es slágerré vált a spanyol lemezeladási listákon. Más kislemezek, mint a "You’re My Angel" és a "Prince of Love", a német lemezeladási listákon arattak sikert. DJ Sammy 1998 júniusában adta ki első albumát, a Life is Just a Game-et.

DJ Sammy megalapította a saját zenei kiadóját, a Super M Records-ot, ahogy a Gamba Music Company-t is.[2] 2002-ben kiadta a Heaven című albumát, olyan toplistás dalokkal mint a "Sunlight", és olyan feldolgozásokkal, mint Bryan Adams Heaven című dalának Do holland énekesnővel készített feldolgozása, illetve Don Henley The Boys of Summer című dalának feldolgozása.

Következő albuma, a The Rise 2005-ben jelent meg, olyan toplistás kislemezekkel, mint a "Rise Again", ami a Nesze neked, Pete Tong! című film egyik betétdala volt, és Annie Lennox "Why" című dalának feldolgozása.

2007-ben Sammy együtt dolgozott Enrique Iglesias-szal, újramixelve az énekes sikeres, Insomniac című albumának második számát, a "Tired of Being Sorry"-t. A sikert követően 2007 áprilisában Marta Sánchez megjelentette a "Superstar" című dalát, melynek producere és társszerzője Sammy volt. A dal a "Soy Yo" óta nem látott sikert ért el. David Bisbal albumához, a Premonición-hoz Sammy írta az "Aquí Ahora" című számot. Sammy Soraya Arnelas Sin Miedo című albumán is dolgozott.[3]

Világ körüli turnéra indult a Baleriac Masters turnéval, ami 2007 végén kezdődött. Nyah énekes-dalszerző az "Everybody Hurts", a "Feel the Love", az "Animal" (Jean-Baptiste-tal) és a "Look for Love" dalokban működött közre.

Sammy 2013 júniusában adta ki "Shut Up and Kiss Me" című dalát, a vokalista The Jackie Boyz-zal, a videóklipjét Mark Feuerstake rendezte. 2013. június 18-án Sammy feltöltötte a YouTube-ra a videóklipet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IMO Records "DJ Sammy Biography" Archiválva 2012. augusztus 3-i dátummal az Archive.is-en, IMO Records, retrieved on 11 February 2012.
  2. DJ Sammy Biography. Sing 365. [2007. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. augusztus 28.)
  3. SORAYA VISITARA LA ACADEMIA EL 14 DE JULIO | Archiválva 2009. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a DJ Sammy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.