Dümmerth Dezső

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dümmerth Dezső
A Csodák között élünk című könyvben Koós Gyula felvétele
A Csodák között élünk című könyvben
Koós Gyula felvétele
Életrajzi adatok
Született1925. július 5.
Budapest
Elhunyt1997. november 22. (72 évesen)
Budapest
SírhelyFarkasréti temető
Ismeretes minttörténész
Nemzetiségmagyar
Állampolgárság Magyarország
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Pázmány Péter Tudományegyetem
Pályafutása
SzakterületÁrpád-kor, Anjou-kor
Munkahelyek
Más munkahelyekbudapesti Egyetemi Könyvtár
A Wikimédia Commons tartalmaz Dümmerth Dezső témájú médiaállományokat.

Dümmerth Dezső (Budapest, 1925. július 5. – Budapest, 1997. november 22.) történész, író. Főleg 1982-es nyugdíjazása után írta ismeretterjesztő műveit, amelyek alapján ismertté vált.

Élete[szerkesztés]

Tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte (ma ELTE) történelem, földrajz és művészettörténet szakokon. 1945-től az egyetem dékáni hivatalában dolgozott, majd a budapesti Egyetemi Könyvtárban helyezkedett el mint könyvtáros. Nyugdíjazásáig itt tevékenykedett, legmagasabb beosztása a főmunkatárs volt. Az Egyetemi Könyvtár kézirattára, a Magyar Könyvszemle, a Történelmi Szemle és a Filológiai Közlöny több publikációját tartalmazza. Ő kezdte el a könyvtár anyagának rendezését azzal, hogy a korábbi, 1632-ben és 1690-ben írt, kézírásos katalógusok bejegyzéseit párosította a megfelelő művekkel. Az utóbbi 5500 könyv adatait tartalmazta. A könyvek azonosítása sokszor nehéz feladat volt, amelynek eredményeit időnként a Filológiai Közlönyben publikálta. Ezek közt volt Thuróczi János Magyar krónikája is. 1992-től a Miskolci Bölcsész Egyesület (MBE) meghívott tanára volt.

1982-ben nyugdíjazták, 1997. november 22-én halt meg. December 3-án temették el a Farkasréti temetőben.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Balássy László, Szeghalmi Elemér.szerk.: Czoborczy Bence: Csodák között élünk – Művészek vallomásai Istenről, hitről, önmagukról, Koós Gyula fekete-fehér fotóival illusztrálva, Miskolc: Új Misszió (1990)