Déryné Program

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Déryné Program 2020 tavaszán jött létre Budapesten.[1] A programmal célja a kulturális kormányzatnak az volt, hogy a minőségi kultúra ne csak a szűk elit kiváltsága legyen, hanem minden állampolgár (vidéken is) hozzáférjen a minőségi előadásokhoz.[2]

Története[szerkesztés]

A program elindításának célja volt, hogy minsőgéi színházi előadásokat juttason el vidéki kistelepülésekre, ahol erre igény mutatkozik. A programhoz önkéntesen csatlakozhattak a vidéki művelődési házak, intézmények.

A Déryné Programba való bekerülésről minden alprogram esetében a 9 tagú szakmai bizottság dönt, amelynek tagja Vidnyánszky Attila, Balogh Tibor, Kis Domonkos Márk, Kulcsár Edit, Nagy Gábor, Oberfrank Pál, Szedlacsek Emília, Szente Béla és Szigetvári József.[3]

Alappillérek[szerkesztés]

Országjárás[szerkesztés]

Az alprogramba bekerülő előadásokról kuratórium hoz döntést. Az első sajtótájékoztatón elhangzott: ifjúsági előadással, vígjátékkal, komédiával, drámával vagy tematikus nemzeti ünnephez kötődő előadásokkal is jelentkezhetnek a teátrumok. A program vezetőinek célja volt, hogy mielőbb kialakuljon egy kb. 50 előadásból álló "repertoár", azaz kiajánlható produkció. A cél első évben 300, a második évtől már 500-600 előadás megtartása volt.

Barangoló[szerkesztés]

Az alprogram pályakezdő fiatal csoportoknak, független művészeknek és művészi társulásoknak ad anyagi lehetőséget arra, szakmai mentorok segítségével létrehozzanak produkciókat. Minden évben előnyt élveznek majd a hiánypótló, 14-16 éves korosztálynak szóló ifjúsági, valamint a klasszikus magyar szerzők műveit feldolgozó előadások. A létrejövő alkotások belekerülhetnek majd az Országjáró alprogramba is.

Nyári vándorszínház[szerkesztés]

Az alprogrammal elsősorban a kistelepüléseket, az első évben főként a már 2015-től sikeresen működő Pajtaszínházi programban résztvevő települések megszólítása volt a cél. A modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálatának bővítését célozza.

Saját társulat[szerkesztés]

Az első évben 1-2, következő évektől 3-5 bemutató létrehozása volt a cél, magyar szerzők műveire helyezve a hangsúlyt.

Társulat (2023/2024)[szerkesztés]

Vezetés[szerkesztés]

Színészek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Színház, Nemzeti: Elindult a Déryné program (magyar nyelven). Nemzeti Színház. (Hozzáférés: 2021. április 10.)
  2. Ingyenes előadások kistelepüléseken – Íme, a Déryné Program Vándorszínház alprogramja (magyar nyelven). Papageno, 2020. december 2. (Hozzáférés: 2021. április 10.)
  3. Déryné Program – ez egy misszió (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2021. április 10.)