Démonológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Démonfej a svédországi Grötlingbo-i kőtemplomon, Gotland szigetén, a 13. századból

A démonológia a démonok és a démonokban való hit rendszerbe foglalt tanulmányozása, a démonok rendszere, tana.[1] A teológia egyik ága, amely az olyan természetfeletti lényeket tanulmányozza, amik nem istenek.

A démonok a legtöbb hitvilágban az isteneknél alacsonyabb rendű, de az embereknél magasabb rendű természetfeletti lények, amelyek az emberek és istenek között állva akadályozzák a két fél közötti kommunikációt. A démonok nem feltétlenül rosszindulatúak, de az érdekeik semmiképpen sem vágnak egybe az emberek érdekeivel és céljaival. A démonológia tárgyát az imádók vagy követők nélküli, nem isteni (az isteni szint alatti) jóindulatú lények, valamint a mindenféle rendű és rangú rosszindulatú természetfölötti lények képezik. A „démon” fogalma, amely a homéroszi „daimón” kifejezésből származik, eredetileg jóindulatú lényeket jelentett,[2] de az idő során a démon fogalom egyre inkább rosszindulatú mellékjelentést vett fel, és a két szó jelentése egyre inkább elkülönült.

Lidércnyomás, Nicolai Abildgaard festménye (1800)

Az ókori Babilonban a démonológia az élet minden jelenségére kiterjedt, a legkisebb hétköznapi kellemetlenségektől kezdve a legmélyebb érzelmi jelenségekig bezárólag, mint a szeretet és gyűlölet megnyilvánulásai. A hitrendszer szerint a test különböző részeit különböző démoni szellemek uralják, külön lény uralja a fejet, a nyakat és így tovább. A platonista (Türoszi) Porfüriosz és az egyházatyák is úgy tartották, hogy világunkat szellemi lények sokasága tölti meg, és a keresztény hit szerint a pogány istenek imádása valójában a démonok felé irányuló cselekedet.[3]

A démonológia a zsidók babiloni fogsága idején alakult ki, a zsidó és a perzsa vallás keveredésekor.[forrás?]

Etimológia[szerkesztés]

A démonológia szó az ógörög δαίμooν, daimōn, „istenség, isteni erő, isten” jelentésű szó[4] és a -λογία, -lógia, magyarul kb. tanulmány[ok], tudomány – szavak összetétele.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Demonology" at Dictionary.com Unabridged, (v 1.1) Random House, Inc. Hozzáférés ideje: January 29, 2007.
  2. van der Toorn, Becking, van der Horst (1999), Dictionary of Deities and Demons in The Bible, Second Extensively Revised Edition, Entry: Demon, pp. 235-240, William B. Eerdmans Publishing Company, ISBN 0-8028-2491-9
  3. Augustine, The City of God Archiválva 2006. október 4-i dátummal a Wayback Machine-ben, Book 8, Chapter 24, at the Christian Classics Etherial Library
  4. Autenrieth, A Homeric Lexicon

Források[szerkesztés]

  • Bokor József (szerk.). Demonologia, A Pallas nagy lexikona. Arcanum: FolioNET (1893–1897, 1998.). ISBN 963 85923 2 X. Hozzáférés ideje: 2015. február 4. 
  • L. Hild; Etude sur les démons dans la littérature et la religion des Grecs (Páris 1881); Laengin; Der Wunderun Daimonerglaube der Gegenwart (Lipcse 1887); Rohde, Psyche (Freiburg 1890).

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]