Dél-afrikai strucc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dél-afrikai strucc
Kakas
Kakas
Tojó
Tojó
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Struccalakúak (Struthioniformes)
Család: Struccfélék (Struthionidae)
Nem: Struthio
Faj: S. camelus
Alfaj: S. c. australis
Tudományos név
Struthio camelus australis
Gurney, 1868
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dél-afrikai strucc témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dél-afrikai strucc témájú kategóriát.

A dél-afrikai strucc - egyéb nevein feketenyakú strucc, fokföldi strucc és déli strucc - (Struthio camelus australis) a közönséges strucc Dél-Afrikában élő alfaja. Húsáért, tojásáért és tollaiért széleskörben tenyésztik.

Elterjedése[szerkesztés]

A dél-afrikai strucc Angola, Botswana, Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia, Zambia és Zimbabwe területén található meg.[1] A Zambézi és a Cunene folyóktól délre él.

Megjelenése[szerkesztés]

A közönséges strucc többi alfajától megkülönbözteti szürkeszínű nyaka és lábai, amik mindkét nemnél ugyanígy megfigyelhetőek, eltérően a többi alfaj ezen testrészeinek vöröses színétől.

Gazdasági jelentősége[szerkesztés]

Ezen alfaj tollait hasznosítják a legnagyobb mértékben. A strucctoll hasznosítása nagyon megtérülő iparág Afrika számos országában, ezért csak a tollaiért vadásznak rá. Különösen a kakasok tolla értékes a csillogó fekete szín miatt.

Források[szerkesztés]

  1. Jarvis, M. J. F. (1985. október 1.). „Breeding seasons and laying patterns of the southern African Ostrich Struthio camelus” (angol nyelven). Ibis 127 (4), 442–449. o. DOI:10.1111/j.1474-919X.1985.tb04840.x. ISSN 1474-919X.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a South African ostrich című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Struthio camelus australis című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.