Dél-afrikai Tartalékbank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dél-afrikai Tartalékbank

Alapítva1921. június 30.
SzékhelySouth African Reserve Bank Building ( d. sz. 25° 44′ 43″, k. h. 28° 11′ 46″)
VezetőLesetja Kganyago
Dél-afrikai Tartalékbank (Dél-afrikai Köztársaság)
Dél-afrikai Tartalékbank
Dél-afrikai Tartalékbank
Pozíció a Dél-afrikai Köztársaság térképén
d. sz. 25° 44′ 43″, k. h. 28° 11′ 46″Koordináták: d. sz. 25° 44′ 43″, k. h. 28° 11′ 46″
A Dél-afrikai Tartalékbank weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Dél-afrikai Tartalékbank témájú médiaállományokat.

A Dél-afrikai Tartalékbank (angolul South African Reserve Bank, rövidítve SARB) a Dél-afrikai Köztársaság központi bankja.

Társasági formája[szerkesztés]

A legtöbb központi banktól eltérően, amelyek állami tulajdonúak, a SARB nyílt részvénytársaság. Több, mint 630 részvényese van, részvényeseivel kereskedni lehet a tőzsdén kívüli piacon (2001-ig a dél-afrikai tőzsdén is kereskedtek velük). A bankról szóló törvény szerint 2 millió részvényéből senki sem birtokolhat többet 10 000-nél. A bank nem fizethet többet a részvények névértékére vetített 10%-os osztaléknál, ha nyeresége ennél nagyobb, a maradék az államot illeti meg.

Története, jogi keretei[szerkesztés]

1921-ben jött létre az 1920. augusztus 10-én elfogadott Currency and Bank Act (Deviza és bank törvény) alapján, az első világháború után az ország pénzügyi piacain kialakult súlyos zavarok kezelésére.

E törvényt 1944-ben a Dél-afrikai Tartalékbankról szóló törvény váltotta fel, majd 1989-ben egy újabb törvény ugyanezzel a címmel (az 1989-es 90. törvény). A központi bankról szólnak az alkotmány 223-225. paragrafusai is (az 1996-os 108. törvény).

Létrehozásának idején még csak főleg Európában léteztek központi bankok. A SARB Európán kívül a negyedik központi bank volt az Amerikai Egyesült Államok, Japán és Jáva után.

Célja, feladatai[szerkesztés]

Honlapja szerint a következő fő célt követi: „a pénzügyi stabilitás biztosítása a kiegyensúlyozott és fenntartható gazdasági növekedés érdekében. Az elsődleges cél érdekében a banknak függetlenül, félelem, részrehajlás és előítélet nélkül kell működnie.” Elsődleges céljának a bank „az árstabilitás elérését és fenntartását” tekinti.

Ugyanakkor őrzi a gazdaság pénzügyi stabilitását, kibocsátja a randot és tanácsaival segíti a dél-afrikai kormányt, illetve a dél-afrikai gazdasági közösséget makrogazdasági politikájuk kialakításában.

Inflációcélzó rendszer[szerkesztés]

Inflációcélzó rendszert (angol nyelvű szakkifejezéssel inflation-targeting, IT) alkalmazó jegybank. Az inflációs célt a bankkal és a Nemzeti Kincstárral való konzultáció után a kormány tűzi ki Dél-Afrikában, tehát a SARB-nak ebben nincs függetlensége, abban azonban igen, hogy a törvényes keretek közt hogyan éri el a kitűzött célt. (Ez az úgynevezett eszközfüggetlenség.)

Tisztségviselői[szerkesztés]

A bankot az elnök vezeti. Fő döntéshozó testülete a 14 fős igazgatótanács. Ennek tagja az elnök, a három alelnök, akiket a köztársasági elnök nevez ki öt évre. Három tagot hároméves periódusra nevez ki a köztársasági elnök. A többi hét tagot a bank részvényesei választják három évre. Közülük egy a mezőgazdasági szektort, kettő az ipart, négy a kereskedelmi és pénzügyi életet képviseli.

Elnökei[szerkesztés]

Elnöke 1999. augusztus 8. óta Tito Mboweni, aki a bank alapítása óta a nyolcadik elnök.

A korábbi elnökök:

További információk[szerkesztés]