Dão

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dão
A Dão folyó látképe Santa Comba Dãonál
A Dão folyó látképe Santa Comba Dãonál
Közigazgatás
OrszágokPortugália Portugália
Földrajzi adatok
Hossz92 km
Forrásszint750 m
Vízgyűjtő terület1377 km²
ForrásEirado falu, Aguiar da Beira község, Trancoso-Aguiar da Beira-fennsík
TorkolatMondego (Santa Comba Dão, Mortágua és Penacova települések határán) → Atlanti-óceán (Figueira da Foznál)
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Dão témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dão folyó Portugália középső részén folyik keresztül északkelet-délnyugati irányban. Forrása Eirado falu közelében van, Aguiar da Beira községben, Guarda kerületben a Trancoso-Aguiar da Beira-fennsíkon. A folyó útja során a következő községeken halad keresztül: Aguiar da Beira, Penalva do Castelo, Mangualde, Viseu, Carregal do Sal, Nelas, Tondela és a Santa Comba Dão. A folyó a Mondego folyóba torkollik Santa Comba Dão, Mortágua és Penacova települések határán. A folyó teljes hossza körülbelül 92 kilométer.

A főbb mellékfolyói a következők: Carapito, Ribeira de Coja, Sátão, Pavia és a Criz. A Região Demarcada gránitalapzatú, lejtős völgyében halad a folyó medre, ahol a Vinho do Dão asztali borokat készítik.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dão River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]