Dávid Ilona (közgazdász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dávid Ilona
DávidIlona.jpg
Született 1972. december 30. (47 éves)
Tata
Állampolgársága magyar
Foglalkozása közgazdász
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Dávid Ilona témájú médiaállományokat.

Dávid Ilona (Tata, 1972. december 30. –) közgazdász, 2010 óta a GYSEV Zrt. igazgatóságának elnöke, 2012–2018 között a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója,[1] 2018-tól a Volánbusz és a DAKK Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a további öt regionális autóbusz közlekedési központ (ÉMKK Zrt., DDKK Zrt., ÉNYKK Zrt., KNYKK Zrt., KMKK Zrt.) igazgatóságainak elnöke. 2019. október 1-jétől a regionális közlekedési központok beolvadásával létrejött VOLÁNBUSZ Zrt. elnök-vezérigzazgatója.

Életpályája[szerkesztés]

A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett közgazdász képesítést, majd okleveles közgazdászként végzett a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetés és szervezés szakán.

Szakmai pályafutását a SPAR kereskedelmi lánc magyarországi vállalatánál kezdte könyvelőként. Öt évvel később főkönyvelői pozícióból váltott munkahelyet, az acélipari gyártással foglalkozó Dunaferr Dunai Vasmű pénzügyi és számviteli igazgatójának nevezték ki. Ezt követően a Lukoil magyarországi vállalatának gazdasági vezetője lett. A Duna Autó Zrt. gazdasági vezetőjeként rövid kitérőt tett a gépjármű-kereskedelem területére, majd 2005-től a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) könyvelési részlegének vezetőjeként helyezkedett el.[2]

2010-től a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) elnök-vezérigazgatója lett.

A MÁV élén[szerkesztés]

2012 májusában a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, de a GYSEV elnöki feladatait továbbra is ellátja.

Az elmúlt években a MÁV-csoport szervezeti egyszerűsítésével újra egységessé tette a korábban széttagolt vasúttársaságot, irányítása alatt jelentősen csökkent a vállalatcsoport adósságállománya. A MÁV Zrt.-nél évtizedek óta elsőként pozitív üzemi eredményt és konszolidált csoportszintű eredményt sikerült elérnie.

2012-től az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) vezető bizottsági tagja[3], a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) európai vezető bizottsági tagja, valamint a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa|Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) elnökhelyettese.

2016-tól kezdődően a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke[4] és a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke[5].

2017-ben a STRATOSZ Stratégiai- és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének társelnökévé és a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felügyelő-, valamint audit bizottságainak tagjává választották.[6] Ugyanezen év szeptemberében a Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) közgyűlése - egyedüli nőként - alelnökei közé választotta.[7] A 2018–2019. évekre szóló alelnöki megbízatást a CER vezető bizottsági tagsága mellett látja el.

A Volánbusz élén[szerkesztés]

2018-ban kinevezték a Volánbusz és a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. elnök-vezérigazgatójává[8], melyek árbevétele 23 milliárd forint, alkalmazottainak száma pedig 17 500 fő (2018).

Már ekkor, a Volán és a DAKK élén, egyedülivé vált a közlekedési központok vezetői közül, aki az operatív működést is irányította. Feladatául a két cég működésének megújítását tűzték ki. Egyedülálló rálátása volt a hazai közúti és a vasúti közlekedésre, amelyek átalakítása mellett a kormány elkötelezett. Dávid Ilona tagja a közösségi közlekedési minisztériumi munkacsoportnak is,[9] valamint a tövábbi öt regionális autóbusz közlekedési központ (ÉMKK Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., a DDKK Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt, az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. és a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.) igazgatóságainak elnökévé is kinevezték. Ezt követően, 2019. október 1-től országszerte egyetlen állami vállalat, a Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást. A hat regionális közlekedési központ egyesülésével, az összesen közel 19 ezer dolgozóval Magyarország harmadik legtöbb munkavállalót foglalkoztató állami társasága jött így létre. Az integrációtól eredményesebb, hatékonyabb működést remélt a kormány. A munkavállalókat és munkahelyeiket nem érintette az egyesülés.[10]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

A nemzetközi vasúti kapcsolatok erősítésében végzett tevékenységéért 2013-ban Golden Chariot (Arany Fogat) díjat kapott, amely az orosz parlament és az orosz közlekedési minisztérium egyik legmagasabb szakmai kitüntetése.

A hazai vasúti közlekedési ágazat megújítása és folyamatos működtetése érdekében végzett példaértékű munkája elismeréseként 2014 augusztusában a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

2015-ben megkapta a "Köz Szolgálatáért Érdemjel" arany fokozatát.

2017-ben a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége "Logisztikai Érdemrend" díjban részesítette.

2017-ben és 2018-ban a Forbes őt választotta a legbefolyásosabb magyar nőnek az üzleti életben.[11]

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

2010-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság tagja.

2016 januárjától a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke, 2016 júliusától a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

2017-től a Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatóságának elnöke.

Nemzetközi szervezetekben betöltött tisztségei[szerkesztés]

Az Európai Vasúttársaságok és Infrastruktúra Üzemeltetők Közössége (CER) Vezető Bizottsági tagja, A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) Európai Vezető Bizottsági tagja, a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) elnökhelyettese.

Családja[szerkesztés]

Házas, két felnőtt gyermek édesanyja.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. vs.hu. (Hozzáférés: 2019. december 10.)
 2. Megosztom, 2013 02 11 10:11: A MÁV-elnök utasként is ismeri a vasutat (magyar nyelven). KEMMA. (Hozzáférés: 2019. december 10.)
 3. Dávid Ilonát alelnökké választotta az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (magyar nyelven). MÁV-csoport, 2017. szeptember 25. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 4. IHO - Vasút - Dávid Ilona lett a Hungrail elnöke. iho.hu. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 5. Egyetem - Dávid Ilona lett a konzisztórium elnöke (magyar nyelven). Dunaújváros Online, 2016. február 26. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 6. Felügyelő Bizottság - A MOL Csoportról (angol nyelven). MOLGroup. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 7. Dávid Ilonát alelnökké választotta az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (magyar nyelven). MÁV-csoport, 2017. szeptember 25. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 8. Dávid Ilona lett a Volánbusz elnök-vezérigazgatója (hu-HU nyelven). 24.hu, 2018. augusztus 2. (Hozzáférés: 2019. november 12.)
 9. Forbes: A Legbefolyásosabb Magyar Nők 2019 (angol nyelven). forbes.hu. (Hozzáférés: 2019. december 10.)
 10. József, Szerző: Ludányi: Október elsejétől országos lefedettséggel működik tovább a Volánbusz Zrt. (magyar nyelven). Magyarbusz [Info], 2019. szeptember 26. (Hozzáférés: 2019. december 10.)
 11. Forbes: A Legbefolyásosabb Magyar Nők 2019 (angol nyelven). forbes.hu. (Hozzáférés: 2019. december 10.)