D’mt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(D'mt szócikkből átirányítva)
D’mt
Kr. e. 700 k.Kr. e. 400 k.
Általános adatok
FővárosaYeha
Kormányzat
Államformamonarchia
ElődállamUtódállam
Akszúmi Királyság 

D’mt (vagy Damot) ókori állam volt a mai Észak-Etiópia és Eritrea területén. Nem tévesztendő össze a középkori Damot Királysággal.

Az országgal kapcsolatban nagyon kevés felirat ismert és a régészeti kutatások sem tártak még fel sok emléket. Nem tisztázott, hogy milyen kapcsolatban állt a régió következő jelentős államával, az Akszúmi Királysággal. Elképzelhető, hogy az D’mt továbbfejlődéséből jött létre, vagy éppen annak legyőzésével alakult ki, esetleg D’mt csak egy az akszúmiták által egyesített királyságok közül.

Főváros[szerkesztés]

Az állam fővárosa vélhetően Yeha volt, ám ezt több régész is kétségbe vonja. Peter Schmidt szerint Yeha fontos rituális központ és temetkezőhely lehetett, de főváros nem.

Kultúra[szerkesztés]

A d’mtiak öntözőrendszert építettek ki, ismerték az ekét, kölest termesztettek, eszközeiket és fegyvereiket pedig vasból készítették.

Jemeni kapcsolatok[szerkesztés]

A történészek egy része (Stuart Munro-Hay, Rodolfo Fattovich, Ayele Bekerie, Cain Felder, Ephraim Isaac) szerint a d’mti civilizáció helyi eredetű volt, melyet csak később értek sábai (jemeni) hatások, míg mások (Joseph Michels, Henri de Contenson, Tekle-Tsadik Mekouria, Stanley Burstein) a helyi és a jemeni eredetű civilizációk keveredéséből eredeztetik azt.

Bár a sémi nyelvű népesség már 2000 évvel Krisztus születése előtt bizonyítottan előfordult Északkelet-Afrikában, a legújabb kutatások szerint az Észak-Etiópiában és Eritreában elterjedt ge’ez nyelv nem a Jemenben kialakult sábai nyelvből származik. Továbbra is vitatott, hogy a jemeni befolyás jelentéktelen lett volna D’mtban és csak néhány évtizedig érvényesült a part menti városokban, kereskedelmi-katonai kolóniákon keresztül.

Bukás[szerkesztés]

D’mt Kr. e. 5. században bekövetkezett bukása után a területet kisebb utódállamok örökölték, míg vélhetően közülük az egyik, az Akszúmi Királyság a többit egyesítve a középkori Etiópia előzményévé vált.

Uralkodók[szerkesztés]

A birodalom négy egymást követő uralkodójának és feleségüknek ismerjük a nevét. Valószínűleg a Kr. e. 700-650 közötti időszakban uralkodtak.

király királynő
Wʿrn Hywt Arky(t)n
Rdʿm Smʿt
ṢrʿnRbḥ Yrʿt
Lmn Adt

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a D'mt című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.