Cyrus Eaton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cyrus Eaton
Eaton feleségével az 1960-as Lipcsei Tudományok Háza látogatásukkor
Eaton feleségével az 1960-as Lipcsei Tudományok Háza látogatásukkor
SzületettCyrus Stephen Eaton
1883. december 27.[1][2]
Pugwash
Elhunyt1979. május 9. (95 évesen)[3][1][2]
Cleveland
Állampolgársága
Foglalkozásavállalkozó
Iskolái
  • McMaster Egyetem
  • Colgate Egyetem
Kitüntetései
A Wikimédia Commons tartalmaz Cyrus Eaton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cyrus Stephen Eaton (Pugwash, Kanada, 1883. december 27.Northfield, Ohio, USA, 1979. május 9.) kanadai-amerikai pénzügyi szakember, sikeres filantróp üzletember és iparmágnás.

Élete[szerkesztés]

Eaton Cyrus, a kanadai, Új-Skócia tartományban élő farmercsaládba született, de később átvándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol felvette az állampolgárságot. A pályafutását az id. John D. Rockefeller birodalmához szegődve kezdte el s végül sikeres pénzmágnás lett a közművek, az acél, a bankok, a vasutak, a bányák és a festékipar terén. Eatonnak voltak érdekeltségei a Republic Acél Részvénytársaság-, az Otis és Társai-, a Sherwin-Williams Részvénytársaság-, a Baltimore és Ohio Vasúttársaság-, a Chesapeake és Ohio Vasúttársaságban és különböző közművekben, mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban. Közéletben a béke érdekében és a kommunista tábor támogatása miatti szerepéért a Szovjetunió a Nemzetközi Lenin-békedíjjal tüntette ki. A hidegháborús korszak egyik jellegzetes szovjetbarát arca hosszú életet élt, hiszen 96 éves korában halt meg otthonában.

Közéleti tevékenysége[szerkesztés]

Fiának vállalata, a Tower International, Inc. összefogott a Rockefeller-testvérek üzleti társaságával, hogy kiépítsék a kereskedelmi árucserét a kommunista tömb és az Egyesült Államok, Kanada, valamint Latin-Amerika között. Annak az elgondolásnak volt a rendíthetetlen híve, hogy a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat egyesíteni kell, valamint a vörös Kína elfogadásán munkálkodott. Akárcsak Cyrus hitsorsosa, a többszörös milliárdos amerikai állampolgár Armand Hammer, ő is vendégül látta a fontosabb hivatalos kommunista személyiségeket, valahányszor ellátogattak az Egyesült Államokba, és jómaga is gyakori vendég volt a kommunista vasfüggöny mögötti országokban.

Híres felajánlása volt, hogy amikor a Russell-Einstein-manifesztumot a hidegháború közepén 1955. július 9-én Bertrand Russell közzétette, akkor Eaton kezdeményezésére szerveződött konferencia, amelyet Pugwash-ban Új-Skóciában hívtak össze. A világ legismertebb atomtudósai közül húsznál többen jelentek meg. Részt vettek tudósok az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Franciaországból, Japánból, Egyesült Királyságból, Ausztriából, a kommunista oldalon állók közül Lengyelországból, Kínából és természetesen a Szovjetunióból is. Azóta egy tucatnál több „Pugwash-konferenciát” rendeztek meg a világ különböző részeiben, beleértve a kommunista országokat is. Mindegyiken részt vett az amerikai kormány egynéhány magas beosztású tisztviselője is. A tárgyalások jelentős része ugyanis arról szólt, hogy milyen úton-módon lehetne korlátozni az Egyesült Államok atomfegyverkezését.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 12.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]