Cyrus Eaton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cyrus Eaton
Eaton feleségével az 1960-as Lipcsei Tudományok Háza látogatásukkor]
Eaton feleségével az 1960-as Lipcsei Tudományok Háza látogatásukkor]
Született
1883. december 27.
Elhunyt
1979. május 9. (95 évesen)
Cleveland
Iskolái McMaster Egyetem

Cyrus Stephen Eaton (Pugwash, Kanada, 1883. december 27.Northfield, Ohio, USA, 1979. május 9.) sikeres filantróp üzletember, iparmágnás.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eaton Cyrus, a kanadai, Új-Skócia tartományban élő farmercsaládba született, de később átvándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, ahol felvette az állampolgárságot. A pályafutását az id. John D. Rockefeller birodalmához szegődve kezdte el s végül sikeres pénzmágnás lett a közművek, az acél, a bankok, a vasutak, a bányák és a festékipar terén. Eatonnak voltak érdekeltségei a Republic Acél Részvénytársaság-, az Otis és Társai-, a Sherwin-Williams Részvénytársaság-, a Baltimore és Ohio Vasúttársaság-, a Chesapeake és Ohio Vasúttársaságban és különböző közművekben, mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban. Közéletben a béke érdekében és a kommunista tábor támogatása miatti szerepéért a Szovjetunió a Nemzetközi Lenin-Békedíjjal tüntette ki. A hidegháborús korszak egyik jellegzetes szovjetbarát arca hosszú életet élt hiszen, 96 éves korában halt meg otthonában.

Közéleti tevékenysége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiának vállalata, a Tower International, Inc. összefogott a Rockefeller-testvérek üzleti társaságával, hogy kiépítsék a kereskedelmi árucserét a kommunista tömb és az Egyesült Államok, Kanada, valamint Latin-Amerika között. Annak az elgondolásnak volt a rendíthetetlen híve, hogy a Szovjetuniót és az Egyesült Államokat egyesíteni kell, valamint a vörös Kína elfogadásán munkálkodott. Akárcsak Cyrus hitsorsosa, a többszörös milliárdos amerikai állampolgár Armand Hammer, ő is vendégül látta a fontosabb hivatalos kommunista személyiségeket, valahányszor ellátogattak az Egyesült Államokba, és jómaga is gyakori vendég volt a kommunista vasfüggöny mögötti országokban.

Híres felajánlása volt, hogy amikor a Russell-Einstein-manifesztumot a hidegháború közepén 1955. július 9-én Bertrand Russell közzétette, akkor Eaton kezdeményezésére szerveződött konferencia, amelyet Pugwash-ban Új-Skóciában hívtak össze. A világ legismertebb atomtudósai közül húsznál többen jelentek meg. Részt vettek tudósok az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Franciaországból, Japánból, Egyesült Királyságból, Ausztriából, a kommunista oldalon állók közül Lengyelországból, Kínából és természetesen a Szovjetunióból is. Azóta egy tucatnál több „Pugwash-konferenciát” rendeztek meg a világ különböző részeiben, beleértve a kommunista országokat is. Mindegyiken részt vett az amerikai kormány egynéhány magas beosztású tisztviselője is. A tárgyalások jelentős része ugyanis arról szólt, hogy milyen úton-módon lehetne korlátozni az Egyesült Államok atomfegyverkezését.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]