Cyprian Jaisge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cyprian Jaisge
Született1724. július 28.
Polkowice
Elhunyt1775. április 16. (50 évesen)[1]
Vöröskolostor
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Cyprian Jaisge (Polkowice, Szilézia, 1724. július 28.Vöröskolostor, 1775. április 16.) magyar seborvos, az első sikeres vitorlázó repülő. Eredeti neve Jaisge Ferenc Ignác.

Életpályája[szerkesztés]

A késmárki Vöröskolostor kamalduli szerzetesei (a bencések remeteága) nevelték mint teljesen árva gyermeket. Lőcsei sebésznél tanult, majd külföldi tanulmányútjai után visszatért a klastromba. Az eredetileg a lengyel Sziléziából származó fiatal barát sokoldalúságával hamarosan az itteni szerzetesi közösség leghasznosabb tagjává vált. Ő volt a barátok seborvosa, borbélya, patikusa, kertésze és főszakácsa.

Az egyházi irattárban megőrzött dokumentumok arról tudósítanak, hogy minden egyéb jószolgálati elfoglaltsága mellett, az örökösen fúró-faragó szerzetes 1768-ban egy olyan szárnyas szerkezetet épített, amellyel sikeres siklórepülést hajtott végre. A vitorlázó repülőgépek ősének tekinthető gépezetével a környékbeli Korona-hegyről(wd) sikeres lesiklást végzett, átrepülte a Dunajec folyót és a kolostor udvarán landolt. Egyházi felettesei nem nézték jó szemmel szárnypróbálgatásait. A nyitrai püspök 1770-ben Ciprián fráter ördögszekerét Szepesbéla főterén elégettette. Más (helyi) legendák szerint a repülő szerzetes sikerét megirigyelte egy legény a szomszéd faluból, elkötötte a repülő szerkezetet és megpróbálta megismételni a repülést, de a gépet teljesen összetörte. A barátot istenkáromlásért perbe fogták. 1782-ben II. József feloszlatta a szerzetesrendet.

Írásai[szerkesztés]

A maga nemében egyedülálló füveskönyvet és herbáriumot állított össze. A 272 préselt gyógynövényekből álló gyűjteményét mint a legrégebbi ilyen kollekciót a Tátrai Nemzeti Park tátralomnici múzeumában őrzik.

Hatása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Cyprian Jaisge, http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC02469/02910.htm
  2. Szíjártó Imre: Köszönöm, jól – magyar–szlovák film (magyar nyelven). Tiszatáj, 2013. szeptember 16. (Hozzáférés: 2021. február 14.)

Források[szerkesztés]

  • (1971) „újságcikk”. Repülés 1970. XXIV. évfolyam 2. szám.  
  • Bödők Zsigmond – Magyar feltalálók a repülés történetében – 2002. NAP Kiadó, Dunaszerdahely

További információk[szerkesztés]