Cynognathus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cynognathus
Evolúciós időszak: Kora - középső triász
A Cynognathus crateronotus rekonstrukciója
A Cynognathus crateronotus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Emlősszerűek (Synapsida)
Rend: Therapsida
Alrend: Cynodontia
Család: Cynognathidae
Nem: Cynognathus
Seeley, 1895
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Cynognathus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Cynognathus témájú kategóriát.

A Cynognathus az emlősszerűek (Synapsida) csoportjának a Therapsida rendjébe, ezen belül a Cynognathidae családjába tartozó triász kori kihalt nem. Ebből a nemből, eddig csak a Cynognathus crateronotus nevű fajt fedezték fel.

A Cynognathus crateronotus a kora triász és középső triász korszakok idején élt, körülbelül 247 – 237 millió évvel ezelőtt. Ez az egy méteres, ragadozó életmódot folytató emlősszerű állat, inkább abba a csoportba tartozik, amelyik egyre jobban hasonlított a mai emlősökre, az úgynevezett Eucynodontia-csoportba. Az állat maradványait, majdnem a Föld összes pontján meg lehet találni; Dél-Amerikától kezdve, a Dél-afrikai Köztársaságon keresztül egészen Kínáig és az Antarktiszig is.

Nevei[szerkesztés]

A nemének a neve, a Cynognathus, görög összetett szó, amelynek jelentése „kutya állkapocs”. Mielőtt megkapja a mai nevét, ezt az állatot többször is átnevezték. Ezek a korábbi nevei: Cistecynodon, Cynidiognathus, Cynogomphius, Karoomys, Lycaenognathus, Lycochampsa, Lycognathus, és Nythosaurus. E nevek mellett, 1876-ban Richard Owen a Yale Egyetemhez tartozó Peabody Museum of Natural Historyban őrzött maradványokat Nythosaurusnak nevezte el. Manapság a Cynognathus az egyetlen képviselője családjának, a Cynognathidaenak. Most a vita arról folyik, hogy vajon egy vagy több faj tartozik ebbe a nembe.

A Cynognathus crateronotust korábban a következő nevek alatt ismerték: Cistecynodon parvus, Cynidiognathus broomi, Cynidiognathus longiceps, Cynidiognathus merenskyi, Cynognathus beeryi, Cynognathus minor, Cynognathus platyceps, Cynogomphius berryi, Karoomys browni, Lycaenognathus platyceps, Lycochampsa ferox, Lycognathus ferox és Nythosaurus browni. Első ránézésre, a 15 különböző név, kissé soknak tűnik egy kisméretű, mezozoikumi állatnak, de a sok nevével mégsem tartja rekordot az átnevezések terén, mivel ezt a rekordot a Plateosaurus engelhardti nyerte el, több mint 20 átnevezéssel.

A Karoomys, Cistecynodon és Nythosaurus neveket, fiatal példányok kapták, míg a Lycognathus cucullatus valójában a Baleár-szigeteken felfedezett kígyó neve, de ezt még bizonyítani kéne.

Megjelenése[szerkesztés]

A Cynognathus tömzsi testű, körülbelül 1 méter hosszú állat volt. A 30 centiméter hosszú fején széles állkapocs volt, amelyben éles fogak ültek. A hátsó lábai a test alatt helyezkedtek el, éppen úgy, mint a mai emlősöknél, viszont a mellső lábai, már hüllőszerűen a test oldalából nőttek ki.[1]

Többféle foggal rendelkezett, ami arra hagy következtetni, hogy ez az állat feldolgozta a táplálékát mielőtt lenyelte volna. Az állatnál jelent volt a másodlagos szájpad is, ami lehetővé tette, hogy nyelés közben is lélegezhetett.

A bordák hiánya a hasban, arra utalnak, hogy a Cynognathusnak jó rekeszizma volt; ez az izom segíti az emlősöket a légzésben. A koponya elülső részén levő gödröcskék és mélyedések azt mutatják, hogy itt az idegek és az erek sűrűn voltak. Az emlősöknél ezek a gödröcskék a szőrszálak és bajuszszálak jelenlétét bizonyítják.

Főbb lelőhelyei[szerkesztés]

Cynognathus maradványokat találtak a Karoo-medencében, a Puesto Viejo Formation-ban és a Mount Kirkpatrick Formation-ban.

Különböző Cynognathus koponyák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 193. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

Források[szerkesztés]

  • Seeley (1895), "Researches on the structure, organization, and classification of the fossil Reptilia. Part IX., Section 5. On the skeleton in new Cynodontia from the Karroo rocks". Phil. Transactions of the Roy. Soc. of London, series B 186, p. 59–148.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cynognathus című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.