Curtin (Canberra)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Curtin
Közigazgatás
Ország Ausztrália
Jogállásváros
Alapítás éve1962
Irányítószám2605
Népesség
Teljes népesség5238 fő (2016. aug. 9.)[1]
Földrajzi adatok
Terület4,8 km²
IdőzónaAEST (UTC+10)
AEDT (UTC+11)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 35° 19′ 30″, k. h. 149° 04′ 41″Koordináták: d. sz. 35° 19′ 30″, k. h. 149° 04′ 41″
A Wikimédia Commons tartalmaz Curtin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Curtin a főváros, Canberra egyik elővárosa Woden Valley kerület-ben. Az előváros szomszédos Yarralumla, Deakin, Hughes, Lyons és Weston külvárosokkal. A külvárost Tuggeranong Parkway, Cotter Road és Yarra Glen határolja közvetlenül.

Curtin szolgáltatásai a következők: Coles szupermarket, posta, újságos, bank, ingatlaniroda, zöldséges valamint számos étterem és étkezde. megjegyzendő, hogy a környéken a legrégebb óta a Curtin Milk Bar tart nyitva, mely stílusát az 1970-es évek óta őrzi. Közelében található a Curtin Scout Hall.

A 2003-as canberrai bozóttüzek négy curtini otthont pusztítottak el. Curtin ebben a tekintetben viszonylag szerencsésnek mondható, hiszen csak kis összegű kár keletkezett a városka épületeiben. A Katasztrófavédelem helyi irodája maga is veszélybe került a tűzvész során.

A település utcái megtekinthetők a Google Street View (Utcakép) szolgáltatással.

Földrajza[szerkesztés]

Curtain területén rengeteg a Mont Painter vulkánból származó vulkáni tufát lehet fellelni, melyek némelyikét a városka határában csörgedező Yarralumla-patak vájta ki a földből.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Curtin, Australian Capital Territory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

(angolul)