Cuphead

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cuphead
Cuphead promo logo ddwtd.png
Motor Unity
Platformok
Kiadási dátum
Műfaj
Játékmódok
Adathordozó
A Cuphead weboldala

A Cuphead egy "run and gun" stílusú indie videójáték, amit Chad és Jared Moldenhauer (STUDIO MDHR) fejlesztett ki. 2014-ben jelent meg Windows-ra, és Xbox-one-ra 2017 szeptemberében macOS-re, 2018 októberében pedig Nintendo Switch-re. A játék kiemelkedő sajátossága a látványvilág, amely az 1930-as évek rajzfilmjeinek stílusában készült. A játékban szereplő karaktereket mind kézzel rajzolták és animálták.

A történet a fiktív Inkwell szigeteken játszódik, ahol Cuphead és Mugman, a két csészefejű testvér gondtalanul élik életüket a bölcs és idős teáskanna, Elder Kettle vigyázása alatt. Egy nap azonban túl messzire kalandozik a testvérpár, és Elder Kettle óvaintései ellenére betérnek az ördög kaszinójába. Bent hamar nyerő sorozatuk lesz a kockavetők asztalánál, és tetemes nyereségre tesznek szert. A sikeres játékra felfigyel maga a kaszinó tulajdonosa, az ördög is, aki különleges fogadást ajánl fel a testvéreknek: ha a következő dobásnál is nyernek, a kaszinóban levő összes pénzt megnyerik; de ha veszítenek, akkor a lelkükkel fognak fizetni az ördögnek. Cuphead-et elvakította a könnyű gazdagság gondolata, és elvetette a kockát, ami kígyószemeken, azaz a vesztes kombináción landolt, így a két kis csésze az ördög adósaivá vált. A testvérek könyörögtek az életükért, hátha van más mód is az ördög kifizetésére. Az ördög engedett nekik, és egy listát adott a kezükbe. A listán szerepelt az ördög összes többi adósa, akik szintén a lelkükkel tartoztak. Ha a testvérek 24 órán belül megszerzik az összes lelket, azzal megválthatják magukat. Így Cuphead és Mugman elindult, hogy az Inkwell szigetek lakóitól megszerezzék az ígért lelkeket. Itt vesszük át az irányítást Cuphead (és két játékos esetén Mugman) felett, akikkel elkezdjük keresni az adósokat. Egy felülnézetből szemlélt világban mozoghatunk a karakterekkel, ahonnan azonnal elkezdhetünk harcolni a sziget lakóival. A lelkek megszerzéséhez le kell győzni, és megadásra kényszeríteni az ördög adósait. Ez egy klasszikus "bossfight"-ban, azaz főellenség-harcban valósul meg. A harcok lehetnek földi vagy légi összecsapások, és több fázisból állnak. Ha a játékos képes elég ideig kibírni a támadásokat, és kellően megsebezni az ellenséget, akkor az taktikát vált, átalakul, és indul a harc következő fázisa. Az utolsó fázis legyőzését egy, a bokszmeccsekről ismerős csengő hang jelzi, és a játékos megszerzi a szerződést, amely kimondja, hogy a legyőzött ellenfél a lelkével tartozik az ördögnek. Ezután a játékos kap egy osztályzatot a küzdelemre, amelyet ügyessége, hatékonysága, és gyorsasága befolyásol, de a játék szempontjából nincs jelentősége. Az ellenség legyőzése új útvonalakat, és további szigeteket nyit meg a játékosok előtt. A hagyományos harcok mellett található 6 "run and gun" pálya is, ahol egy főellenség legyőzése helyett egy veszélyekkel és kisebb ellenségekkel teli pályán kell keresztüljutni. Ezeknek a teljesítése ugyan nem kötelező ahhoz, hogy a játékot végigvigyük, de itt szerezhetőek aranytallérok, amelyeken különleges képességeket és fegyvereket lehet vasarolni.

Noha a harcok előtt a játékos választhat két nehézségi fok közül, a könnyebbik választása esetén nem jár a lélek-szerződés akkor sem, ha a játékos legyőzi az ellenséget.

Játékmenet[szerkesztés]

A Cuphead játékmenete az említett "Boss Fightokra" van felépítve, és a Run and Gun pályákra, amivel pénzt lehet szerezni. Ezek a pályák 3 különböző világra vannak osztva, az első világban egy erdőben vagyunk, a másodiknál egy képzeletvilágban, a harmadikban pedig egy nagyvárosban. minél tovább megyünk, annál nehezebbek lesznek a pályák legtöbbször. kezdetben 3 életünk van, (kiegészítőkkel lehet több, amit a shopban tudunk venni), és így kell a különböző akadályokat legyőzni. ha 3-szor eltalálnak, akkor meghalsz és kezdheted újra a pályát. vannak külenleges elemek a "parryk", amikre ha ráugrasz 2-szer, egy rózsaszín effekt jelenik meg, és nem kapod a sebzést. minden kivitt pálya végén, kapsz egy jegyet, ami azt értékeli, hogy milyen gyorsan, szépen, és nehézségen csináltad a pályát.

Az összes Boss Fight a játékban[szerkesztés]

Inkwell Island One[szerkesztés]

Botanic Panic - The Root Pack: A Botanic Panic Boss Fight egy zöldségeskertben játszódik, ahol először egy krumplival kell megküzdenünk, aki föld és gilisztagolyókat lő hozzánk a földön. Ha őt legyőztük jön egy hagyma, akinek ki kell kerülni a föntről érkező könnycseppeit. Az utolsó egy Répa,akinek szét kell lőni a répáit, és el kell menenkülni az agyhullámai elől.

Ruse Of An Ooze - Goopy Le Grande: A Ruse Of An Ooze Boss Fightban egy kék áfonyával kell megküzdeni, akinek ki kell először kerülni az ugrását és ütéseit, majd arra kell vigyázni, hogy ne csapjon agyon egy sírkő.

Clip Joint Calamity - Ribby and Croaks: A harmadik Boss Fightban egy bokszoló testvérpárral kell megküzdeni, akiknek először a tűzgolyóit később pedig a különböző Jackpot gépeken kisorsolt feladatikat kell teljesíteni.

Threatenin' Zeppelin - Hilda Berg: Ez az a Boss Fight, ahol először kell repülőt használni. Egy repülő humanoiddal kell megküzdeni, aki képes a jegyek közül átváltozni a bikává, a nyilassá, az ikrekké, és utolsó fázisban egy holddá is. a Reddit felhasználók szerint az egyik legnehezebb Boss Fight a játékban

Floral Fury - Cagney Carnation: A Floral Fury az első világ utolsó Boss Fight-ja. Itt egy beszélő Napraforgóval kell megküzdeni, aki különböző növényeket tud teremteni ami sebez, ezen kívül néha a fejével is meg tud sebezni. Érdekesség, hogy ez az első olyan sima harc, ahol nem csak a földre tudsz lépni.

Inkwell Island Two:[szerkesztés]

Sugarland Shimmy - Baroness Von Bon Bon: A harc egy édesség országban kezdődik, ahol nem mással mint magával a királynővel kell megküzdeni. Mindenféle cukor teremtménnyel kell harcolnunk, mint például a Nyalóka Emberrel vagy a Keménycukorral, de a végén egy sétáló palotában elhelyezkedő királynővel is lőhetjük egymást.

Pyramid Peril - Djimmi The Great: A második repülős Boss Fight. itt egy egyiptomi Aladdinnal mérhetjük össze tudásunkat, aki többféle támadást tud csinálni, akár macskakoporsókat dobál, vagy régiségeket hozzánk, de a vége mindig ugyanaz, hogy piramisok között kell repülnünk és kikerülni a lövéseit

Carnival Kerfuffle - Beppi The Clown: A harmadik Boss Fightban, egy vidámparki bohóccal kell megküzdenünk, akinek szintén rengeteg támadása van, és a nehezített verzióban folyamatosan megzavar minket a hullámvasút, aminek ha ráugrunk az orrára nem kapunk sebzést.

Aviary Action - Wally Warbles: Talán az egyik legbizarabb harc a játékban, a harmadik repülős Boss Fightunk, ahol egy madárral kell megküzdenünk. A bizarrsága magán a jeleneteken nyilvánul meg, például akkor amikor a kismadarak megborsozzák a beteg öreg madarat, vagy amikor lézersugarat lő a kicsi madárfióka.

Fiery Frolic - Grim Matchstick: Az utolsó Boss Fight a második világban az égen játszódik, de nem repülős. Felhőkön kell ugrálni és egy háromfejú sárkánnyal, meg a tűzgolyó lényeivel kell megküzdeni.

Inkwell Island Three[szerkesztés]

Honeycomb Herald - Rumor Honeybuttoms: A harmadik világ első Boss Fightja egy méhkaptárba játszódik, ami szintén más a megszokottól, mivel itt nem előre kell menni a Bosshoz, hanem fölfele kell ugranod. Először egy méhrendőr bombáit kell kikerülni, majd a Méhkirálynő különböző támadásait.

Shootin N' Lootin - Captain Brineybeard: Ez a boss fight a tengerparton játszódik ahol a rettegett kalózzal és a hajójával kell megküzdeni. Ők ketten rengeteg állatot és teremtményt hívnak segítségül, legtöbbször tengeri állatokat, kivétel a hordó, aki végig velük van. A végén a Hajóval kell csak megküzdeni.

High Seas Hi-Jinx - Cala Maria: Az utolsó előtti repülős boss fight a King Dice egyik harcán kívül. Ez sem a megszokott Boss Fight, mivel itt már van a bossnak egy olyan képessége hogy le tudja pár másodpercre fagyasztani a karakterünket. A főgonosz egy sellő kígyókkal a haján, illetve a sellő különböző halai.

Junkyard Ive - Dr Kahl's Robot: Utolsó repülős Boss Fight, és egyben az egyik legnehezebb. Itt egy gonosz tudós egyik találmányát kell legyőzni, akinek a menet felében, csak a fejével tudunk harcolni.

Murine Corps - Werder Werman: Szintén egy elég bizarr Boss Fight. A játék első felében egy Német katonai stílust előidéző egérrel és annak szerkezetével kell megküzdenünk, egy egérlyukban. Ezután egy macska felfalja az egeret, és ha kegyőzzük kiderül, hogy ez csak egy robot volt, amit az egér irányított belülről.

Dramatic Fanatic - Sally Stageplay: Ez a Boss Fight egy színpadon játszódik, ahol egy színésznővel, illetve annak egy fából készült bábujával kell harcolni. Ha jobban megnézzük kiderül, hogy ez egy ember életét mutatja be.

Railroad Wrath - Phantom Express: Az utolsó lélek szerződéses Boss Fight sem a megszokott, mivel itt a Parry kerekekkel tudjuk irányítani, hogy merre menjen az emberünk. A vonat jegykalauzával, fantomjával és magával a mozdonnyal kell megküzdeni, úgy hogy fölülről szapannal dobálják a kerekeket és minket is.

Inkwell Hell[szerkesztés]

King Dice: Amikor eljutunk a kaszinóba King Dice egyből meglát minket és mindenféle teremtményt küld ránk, akiket ugyanazzal a HP-val kell legyőznünk. Ha ezeknek vége, jön King Dice akinek elég gyenge támadásai vannak, de kevés HP-val könnyen meg lehet ott is halni.

Devil: Nem kötelező, de ha nem adod oda a lélek szerződéseket, akkor magával a Sátánnal is meg kell küzdened. Ha őt is legyőzted, akkor vége van a játéknak. Ő az utolsó és az egyik legnehezebb Boss a játékban

DLC: The Delicious Last Course[szerkesztés]

A Cuphead készítői a 2018-as Game Awardson

A STUDIOMDHR bejelentette, hogy még 2019-ben jönni fog egy kiegészítő játékmód, ahol lesznek új Boss fightok, új képességek és egy új irányítható karakter is akit már a mauzóleumos mini gamekből megismerhettünk. Lesz még egy Séf is, de ennek még nem tudjuk, hogy mi lesz a szerepe a játékban. Azt is tudjuk, hogy Ms. Chalice-el a női karakterrel képesek leszünk a double jump-ra

Külső hivatkozások[szerkesztés]