Szúrósfenyő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Cunninghamhioideae szócikkből átirányítva)
Szúrósfenyő
A kínai szúrósfenyő (Cunninghamia lanceolata) erdőalkotó a NanKun-hegységben
A kínai szúrósfenyő (Cunninghamia lanceolata) erdőalkotó a NanKun-hegységben
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Toboztermők (Pinophyta)
Osztály: Tűlevelűek (Pinopsida)
Rend: Fenyőalakúak (Pinales)
Család: Ciprusfélék (Cupressaceae)
Nemzetség: Szúrósfenyő (Cunninghamia)
R. Br.
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szúrósfenyő témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szúrósfenyő témájú kategóriát.

Kínai szúrósfenyő (Cunninghamia lanceolata) tűlevelei

A szúrósfenyő (Cunninghamia) a fenyőalakúak (Pinales) rendjébe sorolt ciprusfélék (Cupressaceae) családjának egyik nemzetsége két recens és egy kihalt fajjal.

Származása, elterjedése[szerkesztés]

A Távol-Kelet déli részén őshonos:

Japánba valószínűleg úgy telepítették be, még ha régen is. Eredeti elterjedése nehezen rekonstruálható, mert értékes fája miatt az ókori időktől ültetik.

Eredetileg úgy tartották, hogy a kínai szúrósfenyő a kontinensen fejlődött ki, a tajvani pedig Tajvan szigetén, ám kiderült, hogy utóbbinak szép állományai nőnek Vietnám és Laosz ritkán lakott, művelésbe biztosan nem vont hegyvidékein.

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Nagyobb bokorból kedvezőtlen termőhelyen legfeljebb kisebb fává cseperedik. Kedvező környezetben eléri az 50 m magasságot, törzsének kerülete a 3 métert. Törzse általában egyenes, karcsú, kúp alakú koronával. Vastag, hosszában felrepedező kérgének színe a sötétszürkétől a sötétbarnáig változó, időnként vörhenyes árnyalattal.

Fényeszöld levelei igen szúrósak. Néhány centiméter átmérőjű, gömbölyű vagy tojásdad tobozai többnyire a hajtások végein ülnek.

Életmódja, termőhelye[szerkesztés]

A meszes talajt nem kedveli. A szélvédett, párás környezetet kedveli. Eredeti elterjedési területe a hideg szubtrópusitól a hideg mérsékelt égövig húzódik, kettős (tavaszi + őszi) csapadékmaximummal.

Felhasználása[szerkesztés]

Kiváló épületfa és szobrok faragására is fölöttébb alkalmas. A páfrányfenyő (Ginkgo biloba) mellett főleg kínai szúrósfenyőből faragták a buddhista templomok oromzatait és szobordíszeit.

Főleg a kínai szúrósfenyőt ültetik előszeretettel dísznövénynek. Számos kertészeti változata között olyan is akad, amelyet Magyarországon szelektáltak ki.

Források[szerkesztés]