Cukor blues

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cukor Blues
SzerzőWilliam Dufty
Eredeti címSugar Blues
OrszágEgyesült Államok
Nyelvangol
Témaegészség
Műfajesszé
Kiadás
KiadóChilton Book Company, Radnor, Pennsylvania
Kiadás dátuma1975
Magyar kiadóKétezeregy Kiadó
Magyar kiadás dátuma2002
FordítóMatolcsi Gábor
Oldalak száma277
ISBN963 86243 0 2
SablonWikidataSegítség

A Cukor Blues William Dufty 1975-ben megjelent nagy sikerű könyve. A Cukor blues (2009-ig) több mint 1,6 millió példányban lett kinyomtatva.[1] A szerző felesége, Gloria Swanson utazásai során népszerűsítette a könyvet, továbbá John Lennon is nagy támogatója volt a műnek.[2]

Cukor Blues[szerkesztés]

A könyv a cukor kultúrtörténetéről, hatásairól és lehetőségeinkről szól egy cukorfüggő társadalomban. Az író bemutatja, hogy lett a cukor a mindennapjaink része. Beszél arról az anyagról (C12H22O11), amely függőséget okoz, és amelynek fogyasztása rendkívül káros az egészségre és amely hozzájárul számtalan testi és lelki nyavalyánkhoz. A finomított cukor, amely szinte kizárólag a szacharóz nevű molekulából épül fel, semmilyen vitamint nem tartalmaz, hanem ellenkezőleg, a szervezettől értékes vitaminokat és ásványi anyagokat rabol el, betegségek egész sorának kialakulásához járul hozzá; többek között a cukorbetegség, candida, fekélybetegségek, köszvény, szívkoszorúér-trombózis (vérrög), egyes rákos megbetegedések, májbetegségek, allergiás megbetegedések, fogszuvasodás, csontritkulás, emésztési zavarok, gyermekkori hiperaktivitás, kamaszkori pattanásos bőr, depresszió, állandó fáradtságérzés, lelki zavarok, elmebetegségek stb. Nézete szerint a cukor minden kétséget kizáróan az emberiség első számú gyötrője és gyilkosa.

Ha finomított cukrot (szacharózt) eszünk, az a következő lépésben glükózzá bomlik, így megkerüli a szervezet kémiai lebontó mechanizmusait. A szacharóz egyenesen a belekbe jut, ahonnan glükóz formájában felszívódik a vérbe, ahol a glükózszint eddig pontosan egyensúlyban volt az oxigénnel. Most azonban a vér cukorszintje erőteljesen megemelkedik, az egyensúly megszűnik, és a szervezet krízisállapotba kerül.

  • „Amikor a glükóz felszívódik a vérbe, felélénkülünk. Hangulatunk megjavul. A csalóka energiahullámot azonban hamarosan egy mélypont követi, amikor a vércukorszint az átlagos szint alá csökken. Kedvetlenek és fáradtak leszünk, és amíg a vér glükózszintje meg nem emelkedik ismét, nehezünkre esik még egy mozdulat, sőt a gondolkodás is. Agyunk gyanakvást és hallucinációkat produkálhat. Esetleg ingerlékenyek, idegesek, lobbanékonyak leszünk. A második krízis mélysége az elfogyasztott cukor mennyiségének függvénye.”

Ha a mélypont után újra cukrot eszünk, az hosszú távon a mellékvesék károsodásához vezet. A mellékvesék kimerülnek, de nem az állandó működés, hanem a maximális igénybevételek sorozata miatt. Ha a szervezet működésének egyensúlya felborul, az az egész endokrin rendszerben érezteti hatását. Agyunk csakhamar nem tud különbséget tenni a valóság és a képzelet között, és hajlamossá válunk elhamarkodott lépésekre. Stresszhelyzetben összeroppanunk, mert endokrin rendszerünk nem tud megfelelően reagálni rá. Alacsony hatékonysággal végzünk mindent, állandóan fáradtak vagyunk, és úgy érezzük, sosem jutunk semminek a végére. Ez a cukor blues.

Az orvosok tanulmányaik alapján megállapítják: „mivel az agysejtek rendkívüli módon függenek a vércukorszint állandóságától, ezért feltehetően az agysejtek károsodnak legkönnyebben. Az, hogy a neurotikusok száma a lakosság körében riasztóan nagy és folyamatosan növekszik, mindezt teljesen egyértelművé teszi.”[3]

A néhai endokrinológus, John W. Tintera világosan fogalmaz: „Igenis javíthatunk alapvető kedélyállapotunkon, hatékonyságunkon és személyiségünkön. Annyit kell tennünk, hogy semmilyen formában – még közvetve sem – eszünk cukrot.”[4][5]

A könyv címének értelmezése[szerkesztés]

A finomított cukrot, szacharózt összetett kémiai folyamat eredményeként a cukorrépa vagy cukornád édes nedvéből nyerik, eltávolítva valamennyi rostot és fehérjét, amely a természetes növény 90%-át adja.

Blues: a depresszió vagy melankólia állapota, amelyet félelem, nyugtalanság és rossz közérzet jellemez.

Cukor blues: testi és lelki nyomor, amelyet a finomított sucrose – közismert nevén cukor – fogyasztása okoz.

Magyarul[szerkesztés]

  • Cukor blues; ford. Matolcsi Gábor; Kétezeregy, Piliscsaba, 2002

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.amazon.co.uk/gp/reader/0446343129/
  2. Seaman, Frederic. The Last Days of John Lennon. Birch Lane Press
  3. E. M. Abrahamson - A. W. Pezet: Body, Mind, Sugar
  4. John W. Tintera: What You Should Know About Your Glands
  5. William Dufty: Cukor Blues

Források[szerkesztés]

  • William Dufty: Cukor Blues
  • John Yudkin: Pure, White and Deadly

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]