Cukorüveg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A cukorüveg egy törékeny és átlátszó filmes kellék, amellyel a valódi üveget helyettesítik a filmiparban. Használata esetén jóval kevésbé valószínű, hogy a színészek, illetve kaszkadőrök sérüléseket szenvednének, mintha valódi üveget használnának a jelenetek felvételénél. A cukorüveget a cukorszobrászatban is előszeretettel használják.[1] Mivel a cukorüveg természeténél fogva igencsak nedvszívó, ezért rövid időn belül fel kell használni az elkészítését követően, még mielőtt elvesztené törékenységét és átlátszó mivoltát.

A cukorüveget egyre ritkábban alkalmazzák a filmiparban, mert műgyantával helyettesíthető.[2]

Előállítása[szerkesztés]

A cukorüveget vízben oldódó cukorból gyártják úgy, hogy addig melegítik, míg kellőképpen törhetővé és szilárddá nem válik (megközelítőleg 150 °C-on). Glükózt, vagy kukorica szirupot használnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a visszakristályosodását. Savas közegű monokálium-tartarátot is szoktak alkalmazni arra, hogy bejuttassák az elegybe a glükózt, vagy a fruktózt.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sugar glass című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sweet Physics, The Kitchen As Laboratory: Reflections on the Science of Food and Cooking. Columbia University Press, 186. o. (2011. december 30.). ISBN 978-0-231-15344-7. Hozzáférés ideje: 2012. november 1. 
  2. Thurston James. The Prop Builder's Molding & Casting Handbook. Betterway Books, 265. o. (2012. január 1.). ISBN 978-1-4403-2271-6. Hozzáférés ideje: 2012. november 3. [halott link]
  3. Try this: Sugar glass - the shattering truth. [2011. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 18.)