Cukorüveg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A cukorüveg egy törékeny és átlátszó filmes kellék, amellyel a valódi üveget helyettesítik a filmiparban. Használata jóval kevésbé valószínű, hogy sérüléseket okoz a színészek, illetve kaszkadőrök számára, mintha valódi üveget használnának a jelenetek felvételekor. A cukorüveget a cukorszobrászatban is előszeretettel használják.[1] Mivel a cukorüveg természeténél fogva igencsak nedvszívó tulajdonsággal bír, ezért elkészítését követően rövid időn belül fel kell használni, még mielőtt elvesztené törékeny és átlátszó mivoltát. A cukorüveget vízben oldódó cukorból gyártják úgy, hogy addig melegítik, míg kellőképpen törhetővé és szilárddá nem válik (megközelítőleg 150 °C-on). Glükózt, vagy kukorica szirupot használnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a visszakristályosodását. Savas közegű Monokálium-tartarátot is szoktak alkalmazni arra, hogy bejuttassák az elegybe a glükózt, vagy a fruktózt.[2] A cukorüveget egyre ritkábban alkalmazzák a filmiparban, mert helyettesítik műgyantával.[3]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sugar glass című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Sweet Physics, The Kitchen As Laboratory: Reflections on the Science of Food and Cooking. Columbia University Press, 186. o (2011. december 30.). ISBN 978-0-231-15344-7. Hozzáférés ideje: 2012. november 1. 
  2. Try this: Sugar glass - the shattering truth
  3. Thurston James. The Prop Builder's Molding & Casting Handbook. Betterway Books, 265. o (2012. január 1.). ISBN 978-1-4403-2271-6. Hozzáférés ideje: 2012. november 3.