Csuszkavanga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Csuszkavanga
Nuthatch Vanga - Andasibè - Madagascar S4E7519 (15102034490).jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Részalrend: Corvida
Öregcsalád: Corvoidea
Család: Vangagébicsfélék (Vangidae)
(Swainson, 1831)
Nem: Hypositta
(A. Newton, 1881)
Faj: H. corallirostris
Tudományos név
Hypositta corallirostris
(A. Newton, 1863)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csuszkavanga témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csuszkavanga témájú kategóriát.

A csuszkavanga (Hypositta corallirostris) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a vangagébicsfélék (Vangidae) családjába tartozó Hypositta nem egyetlen faja.

A hasonló életmód miatt e faj megdöbbentően hasonlít a csuszkafélék családjának tagjaira. Felfedezése után egy ideig oda is sorolták.

A jelen besorolás szerint nemének egyetlen faja. A nembe sorolt másik faj, a rövidujjú csuszkavanga (Hypositta perdita) természetvédelmi helyzete ismeretlen volt sokáig. Ezt a fajt kizárólag az 1931-ben Madagaszkár délnyugati részén begyűjtött kettő fiatal egyed alapján ismeri a tudomány. A madarakat hosszú ideig a közeli rokon csuszkavanga egyedeinek tartották és csak 1996-ban ismerték fel a múzeumi anyag átvizsgálásakor, hogy ezek különálló fajt alkotnak. Ezt a madarat különösen ritkának vagy akár már kihaltnak is tartották, mert a két ismert egyed gyűjtési helyén az erdőt már régen kiirtották. A faj utáni kutatóexpedíció sikertelen maradt, a környéken csak csuszkavangákat találtak a tudósok. Végül 2013-ban genetikai vizsgálatok igazolták, hogy ez nem egy külön faj, a begyűjtött egyedek a szintén a szigeten őshonos fehértorkú timália (Oxylabes madagascariensis) fiatal egyedei voltak.

Elterjedése[szerkesztés]

Mint családjának minden tagja, ez a faj is Madagaszkár szigetén él. A sziget északi és keleti részén található síkvidéki esőerdeiben él.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 13-14 centiméter, súlya 13-16 gramm. Karcsú testalkatú madár, vékony, narancsszínű csőrrel. A hím tollazat egységesen sötétkék, a csőre töve fekete. A tojónak csak a test felső része és fején a sapka kék színű, testének többi része barnás színű.


Életmódja[szerkesztés]

Rovarokkal táplálkozik, melyeket csuszka módra a fákon kúszva gyűjt össze.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az elterjedési területe elég nagy, egyedszáma szintén. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztetett fajként szerepel.

Források[szerkesztés]