Csuszkavanga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csuszkavanga
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Részalrend: Corvida
Öregcsalád: Corvoidea
Család: Vangagébicsfélék (Vangidae)
Nem: Hypositta
A. Newton, 1881
Faj: H. corallirostris
Tudományos név
Hypositta corallirostris
(A. Newton, 1863)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csuszkavanga témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csuszkavanga témájú kategóriát.

A csuszkavanga (Hypositta corallirostris) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a vangagébicsfélék (Vangidae) családjába tartozó Hypositta nem egyetlen faja.

A hasonló életmód miatt e faj megdöbbentően hasonlít a csuszkafélék családjának tagjaira. Felfedezése után egy ideig oda is sorolták.

A jelen besorolás szerint nemének egyetlen faja. A nembe sorolt másik faj, a rövidujjú csuszkavanga (Hypositta perdita) természetvédelmi helyzete ismeretlen volt sokáig. Ezt a fajt kizárólag az 1931-ben Madagaszkár délnyugati részén begyűjtött kettő fiatal egyed alapján ismeri a tudomány. A madarakat hosszú ideig a közeli rokon csuszkavanga egyedeinek tartották és csak 1996-ban ismerték fel a múzeumi anyag átvizsgálásakor, hogy ezek különálló fajt alkotnak. Ezt a madarat különösen ritkának vagy akár már kihaltnak is tartották, mert a két ismert egyed gyűjtési helyén az erdőt már régen kiirtották. A faj utáni kutatóexpedíció sikertelen maradt, a környéken csak csuszkavangákat találtak a tudósok. Végül 2013-ban genetikai vizsgálatok igazolták, hogy ez nem egy külön faj, a begyűjtött egyedek a szintén a szigeten őshonos fehértorkú timália (Oxylabes madagascariensis) fiatal egyedei voltak.

Elterjedése[szerkesztés]

Mint családjának minden tagja, ez a faj is Madagaszkár szigetén él. A sziget északi és keleti részén található síkvidéki esőerdeiben él.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 13-14 centiméter, súlya 13-16 gramm. Karcsú testalkatú madár, vékony, narancsszínű csőrrel. A hím tollazat egységesen sötétkék, a csőre töve fekete. A tojónak csak a test felső része és fején a sapka kék színű, testének többi része barnás színű.


Életmódja[szerkesztés]

Rovarokkal táplálkozik, melyeket csuszka módra a fákon kúszva gyűjt össze.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Az elterjedési területe elég nagy, egyedszáma szintén. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem veszélyeztetett fajként szerepel.

Források[szerkesztés]