Csupasz turkáló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csupasz vakondpatkány szócikkből átirányítva)
Csupasz turkáló
Evolúciós időszak: Kora pliocén - jelen
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Csoport: Glires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Sülalkatúak (Hystricomorpha)
Alrendág: Hystricognathi
Részalrend: Phiomorpha
Család: Turkálófélék (Bathyergidae)
Alcsalád: Heterocephalinae
Nem: Heterocephalus
Rüppell, 1842
Faj: H. glaber
Tudományos név
Heterocephalus glaber
Rüppell, 1842
Szinonimák

a nem szinonimája:

  • Fornarina Thomas, 1903

a faj szinonimái:

  • Heterocephalus ansorgei Thomas, 1903
  • Heterocephalus dunni Thomas, 1909
  • Heterocephalus phillipsi Thomas, 1885
  • Heterocephalus progrediens Lönnberg, 1911
  • Heterocephalus scortecci de Beaux, 1934
  • Heterocephalus stygius G. M. Allen, 1912
Elterjedés
A csupasz turkáló földrajzi eloszlása
A csupasz turkáló földrajzi eloszlása
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csupasz turkáló témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csupasz turkáló témájú médiaállományokat és Csupasz turkáló témájú kategóriát.

A csupasz turkáló (Heterocephalus glaber) az emlősök (Mammalia) osztályának rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a turkálófélék (Bathyergidae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: csupasz földikutya vagy csupasz vakondpatkány.

Alcsaládjának és nemének az egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A csupasz turkáló kizárólag Afrika száraz éghajlatú „szarvában”, azaz Délkelet-Etiópiában, Kenya keleti részén és csaknem egész Szomáliában él.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat fej-törzs-hossza 8-9 centiméter, testtömege 30-80 gramm. Egy-két szőrszálat leszámítva az állat bőre teljesen csupasz. A fül egy közönséges nyílás a bőrfelületen, nincs fülkagylója. Apró szemének nem sok hasznát veszi, gyakorlatilag vak. Két pár hosszú, előreálló metszőfogát használja a gumók megrágására, alagutak ásására és a kígyókkal szembeni védekezés során. Kicsi, de éles karmai segítségével a csupasz turkáló biztonságosan közlekedik föld alatti folyosóin.

Életmódja[szerkesztés]

A csupasz turkáló kiterjedt alagútrendszerben él, és sohasem jön fel a felszínre. Az állat kolóniában él, és egy királynő köré csoportosul a család összes tagja. Hasonló valódi társas vagy euszociális társadalomban él, mint amiben méhek és a hangyák. Tápláléka gumók és gyökerek. Mivel a föld alatt él, biztonságban van a külső behatásokkal szemben. Legfőbb természetes ellenségei a kígyók.

Szaporodása[szerkesztés]

A királynő mintegy 80 naponként párzik, mindig 8-11 nappal az utolsó fialást követően. A vemhesség 70 napig tart, ennek végén a királynő általában 3-12 kölyköt hoz a világra; azonban korának előrehaladtával egyre több kölyöknek is életet tud adni, mígnem egyes királynők akár 20-28-at is fialnak egyszerre. Az újszülött csupasz turkáló élénk rózsaszínű, és alig 2 grammot nyom, de már néhány óra elteltével mászik és jár. A fiatal állat 3-4 hét múlva eszik először szilárd táplálékot.[1][2][3]

Élettartam, védettség a ráktól[szerkesztés]

A csupasz turkáló a vadonban akár harminc évig is élhet. Ez körülbelül a tízszerese a többi rágcsáló élettartamának. 2009-ben a Rochelle Buffenstein által vezetett kutatás arra a következtetésére jutott, hogy ezen állatok szervezete jóval gyorsabban regenerálódik, valamint képes valamilyen módon lelassítani a sejtöregedés folyamatát. A további kutatások annak a reményében indulnak, hogy különböző betegségek gyógyíthatóvá válnak, ha jobban megismerik a csupasz turkáló működését.

A csupasz földikutya sosem betegszik meg rákban. Még egyetlen rákos példányt sem találtak a kutatók, és mesterségesen sem sikerült megbetegíteni rákkal.

A University of Rochester két sejtbiológusa,[4] Andrei Seluanov és Vera Gorbunova[5] kutatásai alapján a genetikai alapú rákmentesség hátterében a hialuronsav állhat. A hialuronsav az emberi szervezetben is előfordul: arányaiban az újszülöttekben van belőle a legtöbb. Később termelődése lelassul, ekkor kezdenek el kialakulni a ráncok. Negyvenéves korra aránya a szervezetben a kezdetinek felére, hatvanéves kor környékén pedig a 10 százalékára csökken.[6] Ez az anyag régóta használatos szépészeti beavatkozásokban, és káros mellékhatása nem ismert.[7]

A csupasz földikutya viszont eleve ráncos bőrrel születik, és egész életében így is marad, viszont a kötőszöveteiben jelentős arányban kimutatható a hialuronsav, még a legidősebb példányokban is. Ez a készlet egyben a szervezet legnagyobb antioxidáns-tartalékát is jelenti.

A csupasz földikutya hialuronsav-állománya a többi emlőstől eltérően nagyobb molekulákból áll, és viszkózus masszát képez a kötőszöveti sejtek körül. A hialuronsav rákellenes szerepének bizonyítására azt szövettenyészetben eltávolították a sejtek közül, ekkor azok rögtön fogékonnyá váltak a rákkeltő anyagokra.

A hialuronsav lebontásáért felelős enzim a csupasz földikutyák szervezetében egy génnek köszönhetően korlátozottan működik. Ha ezt a gént inaktiválják, akkor az enzim hatékonyabban működik, és a hialuronsav-állomány csökkenni kezd.

E kutatások szerint a csupasz földikutya az egyetlen élőlény, amelyben olyan daganatgátló mechanizmus működik, amelynek alapja egyetlen gén. Ennek nagy szerepe lehet új rákellenes módszerek kidolgozásában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. San Diego’s Animals. Mammals: Naked Mole-rat. Sandiegozoo.org. (Hozzáférés: 2013. március 23.)
  2. Counting mole-rat mammaries and hungry pups, biologists explain why naked rodents break the rules, Roger Segelken, Cornell News, August 9, 1999
  3. Ross Piper. Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals. Westport, Conn: Greenwood Press (2007). ISBN 0-313-33922-8 
  4. [1]
  5. [2]
  6. Minden, amit a hialuronsavról tudni akartál! Tényleg csodaszer? (hu-HU nyelven). ReBella Magazin. https://rebella.hu, 2018. május 21. [2019. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. január 21.)
  7. NOL: Ronda kis állattal a szépségért és a rák ellen

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]