Csontkovácsolás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A csontkovácsolás a test szimmetriájának a helyreállítására való törekvés. A hagyományos csontkovácsolásban a csontokra és ízületekre történő közvetlen mozdulatok segítségével (gyakran erős fájdalom árán) a csontkovácsok elérik, hogy egy-egy csont a helyére kerüljön, ami egy rossz mozdulat következtében fájdalmat okozva elkerült a helyéről.

A kezelés folyamata[szerkesztés]

Első lépés egy teljes holisztikus állapotfelmérés a manuálterápiás kezeléshez. Második lépés manuálterápiás felmérés egy masszázs és energetikai kezelés keretében, mely a diagnózis pontosítására, megerősítésére, egyben az izmok kilazítására szolgál, elő- és felkészíti a testet a csontrakásra. Majd az oldópontok kezelése történik, ami fájdalmas is lehet: érezni, hogy valami régi feszültség kioldódik, ami után megkönnyebbül az ember. Ilyenkor a miofaszciális lerakódások kerülnek a nyirokkeringésbe. A miofaszciális trigger pont egy kisebb izomrost szakaszra izolálódó merevség, amely csomóként érzékelhető, elsősorban az izomhas középpontja táján – centrális trigger pont. A pontokat érezhetjük kis dudoroknak, merev "spagetti"-darabnak, vagy kis, szilvamag alakú és méretű púpoknak. A trigger pont nyomásra mindig fáj.

Ezektől a fájdalmas csomóktól nem lehet pozitív gondolkodással vagy ellazulással megszabadulni. Sok-sok év alatt rakódnak le. Harmadik lépés a csontrakás, nyújtásokkal és lazításokkal kombinálva, melynek hatására az elmozdult csontok (sokszor maguktól, hanghatás kíséretével vagy anélkül) a helyükre kerülnek.

További információk[szerkesztés]

  • Ormos Gábor: A csontkovácsok titkai; Akkord–General Press, Bp., 1990
  • A thai masszázs titkai. Csontkovácsok bibliája; szerk. D. Szabó László; MiVi, Bp., 1991
  • Csodatevő csontkovácsok; összeáll. Borics Katalin, Kürti Gábor, előszó Steven, Eugene Anderson, utószó Veress János; Sylvester Gmk., Biatorbágy, 1990 (Milu könyvek)
  • Kováts Árpád: Csontkovácsolás eltitkolt műveletei. Bevált csontkovács gyógymódok; szerzői, Bp., 2006 + DVD
  • Ormos Gábor: A csontkovácsok titkai. Manuálterápiával kezelhető betegségek, javallatok, technikák, gerinctorna gyakorlatok : gerincbetegeknek és gyógyítóknak; szerzői, Bp., 2019