Csonka András (színművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csonka András
2014-ben
2014-ben
SzületettCsonka Endre ifj.
1965. január 16. (59 éves)[1]
Budapest
MűvészneveCsonka Bandy
BecenevePici
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
SzüleiCsonka Endre
Foglalkozása
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Főiskola (1985–1990)
Színészi pályafutása
Aktív évek1990 –
Híres szerepeiPici
Família Kft.
Tevékenységszínész, műsorvezető, énekes
Díjai
Az évad színésze a Játékszínben (2018)
Szenes Iván-díj (2021)

A Wikimédia Commons tartalmaz Csonka András témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Csonka András[2] (Budapest, 1965. január 16. –) magyar színész, műsorvezető, énekes.

Élete[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

Kisgyerekkorától a színi pályára készült. Apja, Csonka Endre az egykori Vidám Színpad tagja volt évtizedekig. Csonka András a Nemzeti Színház stúdiósaként lépett először színpadra majd 1985-ben felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, Szinetár Miklós osztályába, amit 1990-ben végzett el. Ezután első szerződése a Vidám Színpadra szólította, ezt azonban néhány hónap után felbontotta, mivel bekerült a Magyar Televízió akkor induló szappanoperájába, a Família Kft.-be. Itt alapfeltétel volt, hogy aki ott játszott, nem lehetett állandó társulati tag sehol. A sorozattól óriási ismertséget és népszerűséget kapott, amit immár szabadúszó színészként kamatoztatott az ország több színházában. Bár prózai szakon végzett, mégis sokkal több musical szerep fűződik a nevéhez. A musical színjátszás két fellegvárában, az Operettszínházban, és a Madách Színházban is szívesen látott vendég. Az operettben látható volt többek között a Funny girl, a Hotel Menthol, a Szépség és a Szörnyeteg, a Kán-kán, az Abigél, a Szép nyári nap című musicalek főszerepeiben, valamint a Viktória, a Cigányszerelem és a Csókos asszony című operettekben. Az utóbbi darab szegedi Nemzeti Színházbeli előadásban is játszott, amiért 2000-ben az Operettfesztiválon megkapta a legjobb táncos komikusnak járó díjat. A Győri Nemzeti Színházban, a Hello Dollyban és a Hotel Mentholban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a Grease-ben, a Hairben, a Remixben is óriási sikerrel szerepelt. Musical feladatai közül is kiemelkedik a világhírű Disney musical, a Mary Poppins, melyben a férfi főszerepet Bertit játssza a Madách Színházban, a 2012-es bemutató óta. Leginkább vígjáték és musical feladatokkal találják meg. A kapj el! az Illatszertár jelentős sikerek voltak számára, ahogy a jelenleg a Játékszínben futó Hatan pizsamában vagy a Tíz kicsi néger is.

Énekesként[szerkesztés]

Már 7 éve dolgozott színészként, amikor 1997-ben valóra vált régi gyerekkori álma és saját lemeze jelent meg. Ráadásul egy vérbeli poplemez, a 60-as, 70-es, 80-as évek legnagyobb slágereinek feldolgozása, ifj. Malek Miklós irányítása alatt. A lemez 6 hét alatt platinalemez lett, 40 000 db kelt el belőle. 2003-ig további 3 lemeze és egy best of válogatásalbuma látott napvilágot. Köztük a 2001-ben megjelent, az azóta ikonikus sláger címét viselő Ding-Dong, ami szintén aranylemez lett.

Műsorvezetőként[szerkesztés]

Még a Família Kft idején, ő vezette a sorozat klubjaként is működő éjszakai rádióadásokat a Petőfi adón. 1997-ben kapott lehetőséget többedmagával, hogy Friderikusz Sándor műsorában saját fél órás blokkal jelentkezzen. 1998-tól egy éven át a TV2 Kifutó című show-műsorának a házigazdája. 2000-től 11 éven át egyik műsorvezetője az RTL Klub Reggeli magazinműsorának. 2013-ban Lilu oldalán vezeti a Szombat esti láz című táncos show-műsor negyedik szériáját, amely műsor második évadát 2006-ban táncosként megnyerte Keleti Andrea oldalán.

Elismerések[szerkesztés]

Szólólemezek[szerkesztés]

Év Album Legmagasabb helyezés Minősítés
MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez
1997 Egy pici szerelem 4
1998 Egy újabb randi 13
2001 Ding Dong 2
2003 Ha szerelem nincs, nincs boldogság -

Szereplései[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Színházi szerepei[szerkesztés]

Műsorvezető[szerkesztés]

RTL Klub[szerkesztés]

  • Szeszélyes Antal Imrével
  • Reggeli
  • Szombat esti láz

TV2[szerkesztés]

  • Kifutó
  • Drágám add az életed!

LifeTV[szerkesztés]

  • Ébredj velünk

Egyéb szerepek[szerkesztés]

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 11173, https://port.hu/jump/person-11173, 2020. június 19.
  2. Anyakönyvezett keresztneve: Endre. Főiskolás korában változtatott hivatalosan nevet.
  3. Egyesület, E. H. E.: Emberi Hang Díjátadót tartottak Örkényben - Immáron kilencedik alkalommal adták át a neves díjat (magyar nyelven). Három Határ Hírei. (Hozzáférés: 2024. január 7.)
  4. https://www.facebook.com/bdpst24:+Évadzárás a Játékszínben (magyar nyelven), 2023. június 28. [2023. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. június 28.)

További információk[szerkesztés]