Csollány Szilveszter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csollány Szilveszter
Született1970. április 13.
Sopron
Elhunyt2022. január 24. (51 évesen)[1]
Budapest
BeceneveSzilas
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaszertornász
IskoláiZrínyi Miklós Általános Iskola
Halál okaCovid19
SírhelyeFarkasréti temető

Magassága168 cm
Testtömege64 kg
tornászpályafutása
KlubÚjpesti TE
Dunaferr SE
Bp. Honvéd (–2003)
EdzőSzólás Nándor
Limperger István
Vereckei István
SablonWikidataSegítség
Szerzett érmek
 Magyarország színeiben
Torna
Olimpiai játékok
ezüst
1996, Atlanta
Gyűrű
arany
2000, Sydney
Gyűrű
Világbajnokság
ezüst
1992, Párizs
Gyűrű
ezüst
1996, San Juan
Gyűrű
ezüst
1997, Lausanne
Gyűrű
ezüst
1999, Tiencsin
Gyűrű
ezüst
2001, Gent
Gyűrű
arany
2002, Debrecen
Gyűrű
Európa-bajnokság
bronz
1990, Lausanne
Gyűrű
bronz
1992, Budapest
Gyűrű
bronz
1994, Prága
Gyűrű
arany
1998, Szentpétervár
Gyűrű
ezüst
2000, Bréma
Gyűrű
bronz
2002, Pátra
Gyűrű
Ifjúsági Európa-bajnokság
bronz
1988, Avignon
Gyűrű
Magyar csapatbajnokság
arany
1988
Csapat
arany
1989
Csapat
ezüst
1990
Csapat
arany
1991
Csapat
arany
1992
Csapat
ezüst
1993
Csapat
bronz
1994
Csapat
Magyar egyéni bajnokság
arany
1991
Gyűrű
ezüst
1991
Összetett
ezüst
1991
Lólengés
ezüst
1991
Ugrás
ezüst
1991
Korlát
arany
1992
Lólengés
ezüst
1992
Összetett
ezüst
1992
Talaj
ezüst
1992
Gyűrű
bronz
1992
Ugrás
arany
1993
Gyűrű
arany
1993
Lólengés
bronz
1993
Talaj
arany
1994
Gyűrű
ezüst
1994
Összetett
bronz
1994
Talaj
bronz
1994
Lólengés
arany
1995
Gyűrű
ezüst
1995
Korlát
arany
1997
Gyűrű
arany
1999
Gyűrű
ezüst
1999
Összetett
bronz
1999
Talaj
arany
2000
Gyűrű
arany
2000
Korlát
ezüst
2000
Összetett
ezüst
2000
Nyújtó
ezüst
2000
Lólengés
arany
2002
Gyűrű

Csollány Szilveszter (Sopron, 1970. április 13.Budapest, 2022. január 24.) magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász. Az Újpest, majd a Dunaferr SE és a Bp. Honvéd versenyzője volt.

Sportpályafutása[szerkesztés]

Győrben kezdett el tornázni. Utánpótlás-versenyzőként 1985-ben Łódźban ért el negyedik helyezést csapatban az IBV-n. Egy évvel később a karlsruhei ifjúsági Európa-bajnokságon lett gyűrűn és lólengésben ötödik. 1988-ban az ifjúsági Eb-n gyűrűn harmadik, lólengésben negyedik lett. Phenjanban az IBV-n egy arany- és két bronzérmet szerzett. Ebben az évben a Dózsával felnőtt csapatbajnoki címet szerzett.

1989-től a felnőtt válogatott keret tagja lett. Ebben az évben a mesterfokú bajnokságon gyűrűn első helyezett lett. Tartalékként számított rá a szövetségi kapitány a stuttgarti vb-n szereplő válogatottban. Egyéniben még a juniorok között versenyezve lólengés- és gyűrűbajnok lett. A felnőttek között ismét csapatbajnokságot nyert.

1990-ben a májusi, lausanne-i Európa-bajnokságon gyűrűn harmadik, ugrásban hetedik helyezett lett. Júniusban junior összetett, talaj, gyűrű, korlát, és nyújtó magyar bajnoki címet szerzett. A júliusi seattle-i Jóakarat játékokon csapatban ötödik, egyéniben 12., gyűrűn hatodik lett. Decemberben a csb-n második, a mesterfokú ob-n összetettben, korláton, lólengésben harmadik, gyűrűn első lett.

A következő évben az Európa-kupa selejtezőin kivívta a döntős szereplés jogát, ahol összetettben kilencedik, lólengésben első lett. Júniusban az országos bajnokságon összetettben, lólengésben, ugrásban és korláton második, gyűrűn első helyen végzett. Szeptemberben az indianapolisi vb-n csapatban 8., egyéni összetettben 18. lett. Az Újpesttel elhódította csapatbajnoki elsőséget. A mesterfokú bajnokságot ujjsérülés miatt kihagyta.

1992-ben a párizsi szerenkénti világbajnokságon három számban indult és gyűrűn ezüstérmes lett. A májusi, budapesti Európa-bajnokságon összetettben 12., gyűrűn 3., lólengésben negyedik, ugrásban hetedik lett. Júniusban az egyéni ob-n lólengésben bajnok, összetettben, talajon, gyűrűn második, ugrásban harmadik lett. A barcelonai olimpián a csapattal 9., egyéni összetettben 9., gyűrűn hatodik lett. A csapatbajnokságon első, a mesterfokú ob-n gyűrűn első, korláton negyedik helyet szerzett.

1993 februárjában bevonult katonának, ami hátráltatta a felkészülésben. A birminghami vb-n csak tartalékként számított rá a kapitány. A júniusi mesterfokú ob-n gyűrűn arany-, korláton bronzérmes lett. A novemberi egyéni ob-n a gyűrű és a lólengés elsőségét gyűjtötte be. A csapatbajnokságon ezúttal második volt.

1994-ben részt vett a brisbane-i szerenkénti világbajnokságon. Négy E- és három D-elemet tartalmazó gyűrűgyakorlatának értékelése 10,3 pontból indult, de csak az ötödik helyen jutott a fináléba, ahol hetedik helyen zárt. A vb-t a prágai Európa-bajnokság követte. A csapattal hatodik, gyűrűn harmadik helyezett lett. A júniusi mesterfokú ob-n megszerezte a gyűrű elsőségét. Októberben az egyéni ob-n gyűrűn szintén első, összetettben második, talajon és lólengésben harmadik, korláton negyedik lett. A csapatbajnokságon bronzérmet szerzett. A szezon végén a csapat-világbajnokságon 13. helyezést ért el a válogatottal.

A következő év márciusában a szerenkénti ob-n lólengésben és gyűrűn nyert bajnokságot. A júniusi egyéni bajnokságon gyűrűn első, korláton második, lólengésben negyedik, nyújtón ötödik helyezett lett. Sportolói pályafutása mellett edzői tevékenységet is folytatott St. Louisban. Az októberi, szabaei vb-n a csapattal 13. (mellyel nem sikerült a válogatottat kvalifikálni az olimpiára), összetettben 32. helyen végzett.

Amerikai munkája miatt az olimpia évében távol maradt a magyar bajnokságoktól és az európai kontinensviadaltól. Az áprilisban, Puerto Ricóban rendezett szerenkénti világbajnokságon csak gyűrűn versenyzett és második helyen végzett. Az olimpián egyéni összetettben 48. lett. Gyűrűn hatodikként jutott a döntőbe. A többi szerre nem helyezett nagyobb hangsúlyt, így ezeken a középmezőnyben végzett. A gyűrű fináléban holtversenyben második helyezést szerzett. Decemberben megkapta az év magyar tornásza címet.

1997 júniusában tért haza az Egyesült Államokból az egyéni magyar bajnokságra, ahol gyűrűn első lett. A lausanne-i vb-n csapatban 10., gyűrűn második helyen végzett. Az év végén ismét a legjobb tornásznak választották.

Az 1998-as tavaszi világkupa-versenyeken Vancouverben győzött, Párizsban második lett gyűrűn. A szentpétervári Európa-bajnokságon a csapattal hetedik, gyűrűn aranyérmes lett. A májusi szabaei világkupa-döntőn szintén első lett a szeren. New Yorkban a Jóakarat játékokon lólengésben nyolcadik, gyűrűn ötödik lett. Októberben, a Dunaferr versenyzőjeként a szerenkénti ob-n lólengésben és gyűrűn szerzett bajnoki címet. A mesterfokú bajnokságon gyűrűn első, korláton ezüstérmes lett. Novemberben megnyerte a zürichi és a stuttgarti grand prix viadal gyűrűversenyét. Decemberben sorozatban harmadszor lett az év tornásza. Az év sportolója szavazáson hatodik helyezett volt.

A következő évben a szerenkénti bajnokságon gyűrűn első, lólengésben ötödik lett. A mesterfokú bajnokságon gyűrűn első, összetettben második, korláton és nyújtón negyedik, lólengésben hatodik helyre értékelték. A szeptemberi egyéni ob-n gyűrűn arany-, összetettben ezüst-, talajon bronzérmes lett. Az októberi, tiencsini vb-n gyűrűn második, csapatban 13. lett. A szezon zárásaként Glasgowban, Zürichben és Stuttgartban nyert grand prix versenyt gyűrűn. Decemberben újból az év tornásza lett.

2000 februárjában indult az előolimpián, de csuklósérülése miatt visszalépett. Tavasszal a montreux-i világkupa-versenyen második, a cottbusi és a glasgow-i gp viadalon első helyet szerzett gyűrűn. A májusi egyéni ob-n gyűrűn és korláton arany-, összetettben, nyújtón és lólengésben ezüstérmet, talajon negyedik helyet szerzett. Nem sokkal az Eb előtt legnagyobb riválisa, az olasz Chechi súlyos sérülést szenvedett és visszavonult a versenyzéstől. A brémai Európa-bajnokságon csapatban tizenegyedik, gyűrűn második helyen végzett

Az olimpián gyűrűn a legmagasabb pontszámmal jutott a döntőbe, a többi szer selejtezőitől pedig visszalépett. A döntőben nyújtott teljesítményével megnyerte a szám aranyérmét, majd a záróünnepségén ő vihette a magyar zászlót. A szezon végén begyűjtötte a mesterfokú bajnoki címet és a világkupa-elsőségét gyűrűn. Decemberben ismét ő lett az év magyar tornásza és ezúttal az év magyar sportolójának is megválasztották.

2001-ben a Bp. Honvéd versenyzőjeként megnyerte a párizsi és a cottbusi vk-gyűrűversenyt. A szerenkénti ob-n gyűrűn első, lólengésben második helyezett lett. Májusban a vegyes csapatok (női és férfi szertorna + rsg) Európa-bajnokságán tagja volt a kilencedik helyezést elért csapatnak. Ezután a mesterfokú ob-n lett első gyűrűn. Júniusban pályázott az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének (EOC) sportolói bizottságának tagságára, de nem kapott elegendő szavazatot. Augusztusban a brisbane-i Jóakarat játékokon szerezte meg a gyűrű elsőségét. A szeptemberi egyéni ob-n deréksérülése miatt nem indult. A genti tornász vb-n a csapat 20., míg ő gyűrűn második lett. Az év végén ismét megkapta az év tornásza díjat.

A következő évben az egyéni bajnokságon a gyűrű elsőségét szerezte meg. A pátrai Eb-n csapatban 12., gyűrűn harmadik lett. A mesterfokú bajnokságtól egy kisebb sérülés miatt visszalépett. A szerenkénti bajnokságon gyűrűn lett első. A debreceni szerenkénti vb-n aranyérmet szerzett. A novemberi vk-döntőben harmadik helyezett lett legjobb szerén. Az év végén ismét megkapta a legjobb magyar tornász és a a legjobb magyar sportoló címét is.

2003-ban csak szinten tartó edzéseket végzett, versenyeken nem indult. A vb-n a válogatott nem jutott ki az olimpiára, így Csollány számára elérhetetlenné vált az athéni szereplés és bejelentette visszavonulását. 2004-ben pályázott NOB sportoló bizottsági tagságára, de nem kapott elegendő voksot.

Később a vendéglátóiparban dolgozott. 2011-től 2013-ig tornaedző volt Izlandon.[2][3]

2010-ben általános iskolai tornatermet neveztek el Csollányról a Baranya megyei Pécs-Vasason.[2]

2020-ban az Exatlon Hungary 2. évadában vett részt, ahol 18 napot töltött. A Bajnokok csapatában volt.

Eredményei[szerkesztés]

Férfi gyűrű
  • Olimpiai játékok
    • Aranyérem (2000)
    • Ezüstérem (1996)
    • 6. hely (1992)
  • Világbajnokság
    • Aranyérem (2002)
    • Ezüstérem (1992, 1996, 1997, 1999, 2001)
  • Európa-bajnokság
    • Aranyérem (1998)
    • Ezüstérem (2000)
    • Bronzérem (1990, 1992, 1994, 2002)

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Családja[szerkesztés]

Első felesége Szilvia volt, akivel közös gyermekük, Szimóna 1999-ben jött a világra. 2006 májusától élt második házasságában Judittal, akinek tőle két lánya született: Kitti (2006) és Kincső (2009).[5]

Halála[szerkesztés]

2021 decemberében fertőződött meg a Covid19-cel, és ezt követően lélegeztetőgépre, aztán műtüdőre került.[6] 2022. január 24-én, 51 éves korában hunyt el.[7]

2022. február 9-én búcsúztatták a Farkasréti temetőben, majd szűk családi körben helyezték végső nyugalomra szülővárosában, Sopronban, a Sopronbánfalvi Hősi Temetőben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elhunyt Csollány Szilveszter - gyászolja az ország. Ma.hu. 2022. január 24.
  2. a b miniszterelnöktől kuncsorogtam volna?. sportgeza.hu, 2013. február 16. (Hozzáférés: 2013. február 22.)
  3. Hazaköltözött Magyarországra Sydney olimpiai bajnoka. mob.hu, 2013. október 7. (Hozzáférés: 2013. október 8.)
  4. Ónodi és Csollány halhatatlanná váltak. nso.hu, 2011. május 24. [2011. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 24.)
  5. Orbán Violetta: Felismered az 51 éves Csollány Szilvesztert? 3 gyermek apja a tornász olimpikon. femina.hu, 2021. augusztus 24. (Hozzáférés: 2021. december 7.)
  6. Lélegeztetőgépre került egy magyar olimpiai bajnok. magyarnemzet.hu, 2021. december 6. (Hozzáférés: 2022. január 24.)
  7. Gyász: elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter - NSO. NSO.hu, 2022. január 24. (Hozzáférés: 2022. január 24.)

Források[szerkesztés]

Előző
Balogh Gábor
Az év magyar sportolója
2000
Következő
Balogh Gábor