Csizmazia Darab József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csizmadia Darab József szócikkből átirányítva)
Csizmazia Darab József
Született1918. július 15.
Balatonfüred
Elhunyt2013. szeptember 6. (95 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásanövénynemesítő
KitüntetéseiBalatonfüred díszpolgára (2001)
SablonWikidataSegítség

Csizmazia Darab József (Balatonfüred, 1918. július 15. – ?, 2013. szeptember 6.) magyar szőlőnemesítő.

Életrajza[szerkesztés]

Balatonfüreden született 1918. július 15-én, vincellér családban. Apai nagyszülei Darab József földműves és Istvándi Karolina voltak. Gyermeküket Darab Józsefet (1885–1969) nagyapja gyermektelen nővére, Darab Lídia és férje Csizmazia József (1835–1916) fogadták örökbe 1907-ben. Édesapja ettől kezdve viselte hivatalosan is a kettős, Csizmazia Darab családi nevet. Az elemi és a középiskola elvégzése után Svájcban, Németországban, Ausztriában végzett szőlészeti-borászati gyakorlatot. A II. világháború miatt azonban tanulmányait csak 1947-ben fejezhette be a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián, majd ezután a tapolcai járásban lett hegyközségi titkár, 1948-tól pedig az Ampelológiai Intézetben kutató. Itt kapott megbízást Kosinszky Viktor professzortól az Egri Szőlőnemesítő Telep kialakítására és szakmai irányítására.

Ezt követően 60 éven keresztül dolgozott a szőlőnemesítésben, ahol elsősorban betegségeknek ellenálló, rezisztens szőlőfajták előállításával foglalkozott. Magyarországon az általa nemesített, államilag minősített PIWI fajták a Néró, a Bianca, a Zalagyöngye és a Medina.

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje (polgári tagozat)
  • Magyar Örökség díj
  • Fleischmann Rudolf díj
  • Peter Moria díj (Németország)
  • Kocsis Pál díj

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Csizmazia emlékév 2018, borrend.hu
  • Szőlőbarát (nagyinterjú Cs. D. J.-fel, lejegyezte Bányai Gábor Botond) In: Dunabor Magazin, 5. szám., 2012. június, 18-25. o.