Star Wars IV. rész – Egy új remény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csillagok háborúja IV: Egy új remény szócikkből átirányítva)
Star Wars IV:
Egy új remény
(Star Wars: Episode IV – A New Hope)
1977-es amerikai film

RendezőGeorge Lucas
Producer
Vezető producerGeorge Lucas
Műfajakció, kaland, fantasy, sci-fi, űropera
ForgatókönyvíróGeorge Lucas
Főszerepben
ZeneJohn Williams
OperatőrGilbert Taylor
Vágó
JelmeztervezőJohn Mollo
DíszlettervezőJohn Barry
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő
  • 121 perc (eredeti változat)
  • 125 perc (különleges változat)
Költségvetés11 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Díj(ak)6 Oscar-díj
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel775 398 007 $
Kronológia
ElőzőZsivány Egyes – Egy Star Wars-történet
KövetkezőStar Wars: A Birodalom visszavág
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars IV:
Egy új remény
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Wars IV: Egy új remény (eredeti cím: Star Wars, később: Star Wars: Episode IV – A New Hope) 1977-ben bemutatott amerikai sci-fi, amelynek címe az eredeti Csillagok háborúja című film retronim elnevezése. Ezzel a George Lucas által rendezett filmmel indult el a kilenc részből álló Csillagok háborúja mozifilm-sorozat.

A filmet 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, ahol néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte. Ekkor még szimplán Csillagok háborúja volt a címe (ahogyan a regényváltozatnak is), valószínűleg a forgalmazó nyomására, arra az esetre készülve, ha a film megbukna és nem tudnák elkészíteni a Lucas által eleve tervbe vett folytatásokat. A siker hatására a nyolcvanas évek elejétől már a Lucas által tervezett epizódokra utaló címekkel vetítették.[2] Szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

A film cselekménye 19 évvel a Galaktikus Birodalom megalapítása után kezdődik: befejeződött a Halálcsillag építése – azé a fegyveré, amely képes elpusztítani egy egész bolygót. Miután Leia hercegnő, a lázadók szövetségének vezére megszerezte az egyedülálló fegyver titkos terveit abban a reményben, hogy talál rajta gyenge pontot, a birodalom elfogja és bezárja őt a Halálcsillag börtönébe. Eközben Luke Skywalker találkozik Obi-Wan Kenobival, aki remeteségben él a Tatuin bolygón. Miután Luke házát lerombolják a rohamosztagosok Obi-Wan megkezdi Luke jedivé való kiképzését, és együtt kiszabadítják a hercegnőt a Birodalom karmai közül. A film szöveges nyitó sorai szerint: „A polgárháború idejét éljük. A lázadók rejtett bázisáról felszálló űrvadászgépei először arattak győzelmet a gonosz Galaktikus Birodalom felett. // A harc közben a lázadók kémeinek sikerült megszerezniük a Birodalom csodafegyverének, a Halálcsillagnak a titkos tervrajzait – ez a felfegyverzett űrállomás elég erős ahhoz is, hogy akár egy egész bolygót elpusztítson. // Leia hercegnő, nyomában a birodalom elvetemült ügynökeivel, hazafelé száguld űrhajóján, a fedélzeten a tervekkel, melyek megmenthetik népét és visszaállíthatják galaxisa szabadságát...”

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...
– a film nyitó sora

Áttekintés[szerkesztés]

A film pénzügyileg minden idők legsikeresebb filmje volt.[3]

Az Amerikai Filmintézet 15. helyen rangsorolta a 20. század legjobb száz filmje között, de a filmet nem mindenki szereti. Sokan hibáztatják, hogy felgyorsította a trendet a speciális effektusok köré épített filmek gyártására. Mások szerint ez a trend természetes következménye a gazdasági és technikai fejlődésnek a filmiparban.

A külföldi rajongók körében a filmet újabban ANH-ként (A New Hope) ismerik. Az epizód eredetileg szimplán a Star Wars, azaz Csillagok háborúja címen jelent meg, csak később látták el az epizódot az „Egy új remény” alcímmel. Ha a „Csillagok háborúja” c. filmről esik szó, így egyes számban, az többnyire manapság is ezt az elsőként megjelent epizódot jelöli. Ami az alcím jelentését illeti: az több mindenre utalhat. Egy kézenfekvő értelmezés szerint az új remény maga Luke Skywalker, a főhős, hiszen csak ő lehet képes szembeszállni az Uralkodóval és Vaderrel;[4] de lehetséges olyan értelmezés is, miszerint a Halálcsillag elpusztítása adott új reményt a felkelésnek, mert ez a legyőzhetetlennek hitt fegyver legyőzhetetlenné tette volna a Birodalmat is.

1997-ben a filmet digitálisan újra feldolgozták és a bemutató 20. évfordulójára újra kiadták Különleges kiadás (angolul: Special Edition) néven. Ez a kiadás olyan filmrészleteket is tartalmaz, melyek nem voltak benne az eredetiben; a legjelentősebb a Han Solo és Jabba, a hutt közti beszélgetés, valamint más kisebb hozzáadások és vizuális javítások. Néhány hozzáadott részlet bele volt tervezve az eredeti filmbe is, de a technológia akkori állása miatt nem voltak lehetségesek. A különleges kiadás olyan filmrészleteket is tartalmaz, amelyek a régi kiadásban is benne voltak, de a cselekményt megváltoztatták. Ezek a változtatások vegyes fogadtatásra találtak, egyes rajongók szerint gyengítik a filmet.

Újabb változtatásokat végeztek el a filmen 2004-ben, mikor kiadták DVD formátumban. Néhány kivétellel ezek csak apró vagy kozmetikai változtatások voltak. A trilógián apró, de a régi rajongók egyre erősödő kritikáját kiváltó újabb változtatásokat hajtottak végre a 2011-es blu-ray lemezes változat számára.

Cselekmény[szerkesztés]

Birodalmi rohamosztagosnak öltözött rajongó – Az Egy új Remény körül világszerte óriási rajongótábor alakult ki, számos jelmez és egyéb filmelem vált kulturális emblémává
Az egyik forgatási helyszín: hagyományos földalatti építmény, a Hotel Sidi Driss belső udvara (Matmâta, Tunézia) – a filmben Luke családjának háza

Leia hercegnő űrhajóját egy birodalmi csillagromboló üldözi, és el is fogja, majd heves harc során elfoglalják a birodalmi rohamosztagosok, akiket személyesen Darth Vader, a birodalmi hadsereg operatív hadura vezet. A hercegnő a Birodalom új csodafegyverének, a Halálcsillagnak a tervrajzát szállítja a Lázadókhoz, Darth Vader ezt mindenképpen meg akarja akadályozni.

A hajón lévő egyik droidot (robotot), R2-D2-t Leia hercegnő azzal a titkos küldetéssel bízza meg, hogy egy mentőkabinnal szálljon le a Tatuin bolygón, és a terveket juttassa el egy bizonyos Obi-Wan Kenobi tábornokhoz, aki a bolygón él valahol. A birodalmi tüzérség észleli a távozó mentőkabint, de mivel nem észlelnek rajta élőlényt, nem semmisítik meg. Vader mégis utánaküld egy osztagot, mert sejti, hogy csak a kabinban lehetnek a keresett tervrajzok.

R2-D2 és társa, C-3PO sikeresen landol a Tatuin homoksivatagában, de helybéli, ócskavas- és használtcikk-kereskedésből élő lények, dzsavák (angolul: jawa) fogják el őket, akik több robot mellett mindkettejüket felkínálják eladásra egy Owen Lars nevű párafarmernek, Luke nagybátyjának. A birodalmi katonák közben megtalálják az elszökött mentőkabint, és egy – a leszállás során valamelyik droidról levált – burkolatrészt is találnak, így elkezdik keresni a droidokat.

A két robot így jut a sorozat egyik főhőse, a Tatuinon élő Luke Skywalker birtokába. Luke az R2-es tisztítása során véletlenül felfedezi, hogy a kisebbik droid egy rejtett holografikus üzenetet tartalmaz egy titokzatos és vonzó nőtől, Leia hercegnőtől egy Obi-Wan Kenobi nevű embernek. Luke-nak csak az üzenet egy részletét sikerül előhívnia a droidból: „Segítsen, Obi-Wan Kenobi! Ön az utolsó reményem!”. Luke érdeklődik családjánál Kenobi után, de nagybátyját láthatóan kellemetlenül érintik ezek a kérdések. Végül annyit hajlandó elmondani, hogy talán Ben Kenobiról, egy közelben lakó, remeteként élő fura öregemberről lehet szó, bár valószínűbb, hogy olyasvalakiről, aki már halott.

R2-D2 éjszaka megszökik és elindul, hogy megkeresse Obi-Want. Luke reggel a keresésére indul C-3PO-val. Sikerül megtalálniuk a robotot, de közben a sivatagban portyázó, nomád életet élő, emberszabású, de a telepesek által (nem indokolatlanul) rettegett szörnyetegek, buckalakók támadják meg őket, akik Luke esetleg értékes felszerelést tartalmazó terepsiklóját akarják el-, de legalábbis kirabolni. Luke ijedtében elájul. Ekkor egy különös, rémisztő, kámzsás-csuklyás alak érkezik, aki még a taszkeneknél is ijesztőbb, és akitől láthatóan még azok is félnek. A rablók el is menekülnek. Ekkor kiderül, hogy az újonnan érkezett lény – egy öregember, és miután eszméletre téríti Luke-ot, az is rögtön kiderül, hogy nem más, mint Obi-Wan Kenobi, aki Ben Kenobi álnéven él a környéken.

Kenobi otthonában Obi-Wan átadja Luke-nak az apja fénykardját, és elmondja, hogy Luke apja egykor jedi lovag volt, a köztársaságkori Galaxis békéjén és biztonságán őrködő elit testület egyik tagja, mígnem egy Darth Vader nevű áruló, a Birodalom oldalára áttért exjedi, Kenobi tanítványa és életének legnagyobb tévedése, meg nem ölte, ahogyan számos más jedit is. Ezután közösen megnézik az R2-D2 tárolta teljes üzenetet, amiben Leia hercegnő elmondja, hogy R2-D2 memóriája a felkelés számára létfontosságú információkat (tervrajzokat) tartalmaz. Azt kéri Obi-Wantól, hogy juttassa el ezeket az Alderaan bolygóra. Idős korára hivatkozva Kenobi arra kéri Luke-ot, hogy a droidot és a terveket ő vigye el az Alderaan bolygóra. Luke vonakodik, de miután arra tér haza, hogy a birodalmi katonák lemészárolták a családját, elhatározza, hogy csatlakozik Obi-Wanhoz.

Közben Darth Vader a Halálcsillagon, ahol Leiát fogva tartják, vallató droiddal próbálja kiszedni Leiából az információt arról, merre van a Lázadó Szövetség titkos bázisa. Leia sikeresen ellenáll a kínzásnak. Az űrállomás parancsnoka, Tarkin tábornok taktikát változtat és Leia otthona, az Alderaan bolygó megsemmisítésével fenyegetőzik, ha nem vall. Leia végül azt mondja, hogy a lázadók a Dantuin bolygón vannak, azonban az admirális mégis megsemmisíti az Alderaant, hogy ezáltal megmutassa a Galaxisnak a Halálcsillag erejét. A Dantuinhoz küldött birodalmi cirkáló megtalálja a Lázadók bázisát, de azt régen elhagyták: Leia tehát szintén becsapta a birodalmiakat, ezért a bosszús Tarkin elrendeli a kivégzését.

Közben a cselekmény újra Obi-Wanra és Luke-ra terelődik. Amint terepsiklójukkal és a két droiddal Mos Eisley űrkikötőjébe érnek, birodalmi rohamosztagosok tartóztatják fel őket. Kenobi az Erő segítségével egy jedi elmetrükköt (afféle hipnotikus akaratátvitelt) alkalmaz: elhiteti a katonákkal, hogy nem a náluk lévő két droidot keresik. Ezután találkoznak két újabb főhőssel, Han Solo teher- és csempészhajó-kapitánnyal, valamint első tisztjével, a majomszerű kinézetű vukival, Csubakkával egy kantinban, akik magas jutalom ellenében vállalkoznak rá, hogy elviszik őket az Alderaanra. Solo amúgy is utálja a birodalmiakat, mivel csempészettel foglalkozik, amit a birodalmi hatóságok nagyon megnehezítenek. Továbbá a pénzre is szüksége van, mivel főnökének, a Jabba nevű gengsztervezérnek egy elfogott, kárba veszett szállítmány ellenértékeként jelentős összeggel tartozik, és Jabba már utána is küldte fejvadászait. Egyikük (a neve a szövegkönyv és a felújított változat szerint Greedo) meg is próbálja feltartóztatni, de Solo a kantinban rövid szóváltás után lelövi.

Közben a birodalmi rohamosztagosok rábukkannak a nyomukra és nagy számban hőseinkre támadnak. A Millennium Falconnak csak az utolsó percben sikerül felszállnia. A bolygórendszerbe egyre nagyobb számban érkező csillagrombolók közül egy háromtagú raj is sikertelenül próbálja feltartóztatni a csempészhajót.

Az út ideje alatt Kenobi elkezdi Luke tanítását az Erő útjain. Solo, aki keresztül-kasul bejárta a galaxist, szkeptikus az Erő létezésével kapcsolatban, de Luke-nak a szemét takaró sisakban sikerül érzékelnie a lebegő gyakorlógömb helyét, mialatt fénykarddal hárítja annak támadásait.

Az Alderaanhoz érkezve (legalábbis ahol a bolygónak kellene lennie), már csak sebesen távolodó sziklatörmelékeket találnak. Üldözőbe vesznek egy rövid hatótávú TIE-vadászt, mert félnek, hogy az értesíti hollétükről a birodalmi flottát, de túl későn veszik észre a hajó célját, a Halálcsillagot (amit Luke először, hatalmas mérete miatt természetes holdnak gondol). A Halálcsillag elfogja a teherhajót, vonósugarakkal bevontatja, így Luke-nak és útitársainak nincs más választása, mint elrejtőzni a hajó csempészrekeszeiben. Mielőtt a birodalmiak alaposabban átkutatnák a hajót, a társaság kilopódzik. R2-D2 rákapcsolódik a számítógépes hálózatra, hogy megtudják, hol kell a vonósugarat kikapcsolni a szökéshez, de azt is megtudják, hogy Leiát melyik börtöncellában őrzik. Kenobi elindul, hogy hatástalanítsa a vonósugarakat, míg az öregember tudta nélkül (és Solo meglehetős ellenkezése dacára) Luke, Han és Csubakka elindulnak a börtönblokkba a hercegnőt szabadítani. A Falconban ártalmatlanná tett rohamosztagosok egyenruhájába öltöznek, és látszólag megbilincselik Csubakkát, mintha fogoly lenne. Így meglehetősen akadálytalanul eljutnak a börtöncelláig, kiszabadítják Leiát, de a visszaút már sokkal bajosabb: a birodalmiak rájönnek az ottlétükre, és megtámadják őket. Egy szemétpréselőn keresztül szöknek meg (ami majdnem szétlapítja őket). Közben Kenobi hatásosan hatástalanítja a vonósugarat, és visszatér az űrhajóhoz, de meglepetésére úgy találja, hogy Luke és Han harcban állnak az üldöző rohamosztagosokkal, sőt már maga Vader is feltűnik a színen. Kenobi szembeszáll Vaderrel, hogy a többiek menekülni tudjanak.

Kenobi, a Mester és egykori tanítványa, Vader – aki immáron magát nevezi mesternek – összecsapnak, Kenobi azt mondja Vadernek harc közben: „ha most halálra sújtasz, nagyobb erőm lesz, semmint azt el tudnád képzelni”. Ezzel Kenobi valószínűleg arra gondolt, hogy halálával szellem alakban visszatérhet, hogy tovább tanítsa Luke-ot. Vader valóban megöli és Kenobi holtteste pillanatokon belül eltűnik, Vader hiába kotorja át lábával tanácstalanul az öregember ruháit, azokban nincs senki.

Luke, Leia, Han és Csubakka több vadászgépet lerázva elérnek a lázadók rejtekhelyére és átadják a terveket a lázadók vezetőinek. Nem tudnak róla (bár Leia sejti), hogy Tarkin tudatosan hagyta őket elmenekülni, azért, hogy követhesse őket a rejtekhelyükre, ami a Yavin bolygó egyik holdja. Amíg a Halálcsillag megérkezik a Yavin-rendszerbe, a felkelők átvizsgálják az R2-D2 memóriájában raktározott műszaki adatokat, és sikerül egy gyenge pontot találniuk: egy 2 méter átmérőjű hőelvezető aknát, amely egészen a Halálcsillag főreaktoráig vezet.

Ekkor a film cselekménye átvált a pilóták eligazítására (akikhez közben Luke Skywalker is csatlakozott). A terv az, hogy egyszemélyes vadászgépekkel fogják megtámadni a Halálcsillagot, és megkísérlik protontorpedókkal eltalálni a hőelvezető-nyílást. Han Solo kijelenti, hogy őt csak a hercegnő kiszabadításáért járó jutalom érdekli, a Halálcsillag megtámadását öngyilkos vállalkozásnak tartja, amiben nem akar részt venni.

A film hátralevő része a harcot mutatja be. Az X-szárnyú és Y-szárnyú vadászokból álló kötelék elindul a Halálcsillag ellen. Mivel túl parányiak ahhoz, hogy az állomás lézerágyús légvédelme érzékelje őket (hiszen ki lenne olyan őrült, hogy ilyen kis hajókkal támadjon meg egy harci bázist), a birodalmiak bevetik ellenük híres TIE-vadászaikat. Maga Darth Vader is hajóra száll. Egyre több és több felkelő pusztul el, köztük Luke barátja, Biggs Darklighter is, és már kétségessé válik a küldetés sikere. Közben Luke többször is hallani véli Kenobi hangját, amint azt mondja neki: „használd az Erőt, Luke!”. Solo segítségével (aki a döntő pillanatban megjelenik és kísérői lelövésével elvonja Vader figyelmét, akinek gépe egy másik vadász roncsaival való ütközés miatt irányíthatatlanná válik és eltávolodik Luke-tól) végül is sikerül eltalálnia a nyílást és ezzel elpusztítja a Halálcsillagot, hatalmas veszteséget okozva ezzel a Birodalomnak.

Később, miután ünnepélyes keretek között elhaladnak a Lázadók katonáinak sorfala előtt, Luke Skywalker és Han Solo Leia hercegnőtől egy-egy kitüntetést kap.

A cselekmény a Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág c. epizódban folytatódik.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5] Leirás
1. szereposztás (1984) 2. szereposztás (1995) 3. szereposztás (1997)
Luke Skywalker Mark Hamill Kassai Károly Stohl András Egy fiatal felnőtt, akit nagynénje és nagybátyja nevelte fel a Tatuin-on, aki a jelenlegi életénél többről álmodik és megismeri az Erőt és a Jediket.
Han Solo Harrison Ford Csernák János Cinikus csempész és az Ezeréves Sólyom kapitánya.
Leia Organa Carrie Fisher Bencze Ilona Kovács Nóra Az Alderaan bolygó hercegnője, aki a birodalmi szenátus tagja, és titokban a Lázadók Szövetségének egyik vezetője.
Obi-Wan "Ben" Kenobi Alec Guinness Szabó Ottó Idős Jedi mester és a klónok háborújának veteránja, aki bemutassa Luke-nak az Erőt.
Anakin Skywalker / Darth Vader David Prowse Kristóf Tibor Hollósi Frigyes Obi-Wan egykori Jedi tanítványa, aki átállt az Erő sötét oldalára.
James Earl Jones (hangja)
C-3PO Anthony Daniels Szatmári István Maros Gábor A Lázadókhoz kötődő protokolldroid, aki "több mint hatmillió kommunikációs formát tud folyékonyan".
R2-D2 Kenny Baker Eredeti hang Egy asztromech droid és C-3PO társa, aki a Halálcsillag terveit és Leia hercegnő titkos üzenetét hordozza Obi-Wannak.
Csubakka Peter Mayhew Eredeti hang Han Solo segédje és az Ezeréves Sólyom első tisztje.
Wilhuff Tarkin Peter Cushing Versényi László A Galaktikus Birodalom nagymoffja és a Halálcsillag parancsnoka.
Owen Lars Phil Brown Füzessy Ottó Makay Sándor Farmer a Tatuinon, Luke nagybátyja.
Beru Whitesun-Lars Shelagh Fraser Martin Márta Bajza Viktória Owen felesége, Luke nagynénje.
Greedo Paul Blake Szokol Péter Botár Endre Eredeti hang Jabba Rodian-i fájba tartozó fejvadásza.
Larry Ward (hangja)
Vanden Willard Eddie Byrne TBA Antal László Bodor Tibor Lázadó tabornok.
Wedge Antilles Denis Lawson Felföldi László Galbenisz Tomasz Mikula Sándor Lázadó pilóta.
Biggs Darklighter Garrick Hagon TBA TBA Galbenisz Tomasz Lázadó pilóta, valamint Luke gyerekkori barátja.
Cassio Tagge Don Henderson Beregi Péter Dimulász Miklós TBA Birodalmi tábornok.
Moradmin Bast Leslie Schofield Józsa Imre Galambos Péter Dimulász Miklós Birodalmi parancsnok a Halálcsillagon.
Motti admirális Richard LeParmentier Balázsi Gyula Beratin Gábor Rosta Sándor Birodalmi admirális.
Jan Dodonna Alex McCrindle Kaló Flórián Horkai János Lázadó tábornok.
Dr. Evazan Alfie Curtis Szacsvay László Varga Tamás Imre István Kocsmatöltelék, aki Ponda Babával együtt kötekedik Luke-kal.
Raymus Antilles Peter Geddis TBA Zágoni Zsolt TBA Lázadó kapitány.
Ügyetlen rohamosztagos Michael Leader Néma szereplő Egy rohamosztagos, aki arról híres hogy beverte a fejét az ajtóba.
Garindan ezz Zavor John Wayne (hangja) Eredeti hang Egy Kubaz fájba tartozó Birodalmi kém.
Wullf Yularen Robert Clarke Néma szereplő Birodalmi ezredes.
Siward Cass Patrick Jordan Néma szereplő Birodalmi tiszt.

Ihletadó művek[szerkesztés]

A filmet több mű is ihlette, s George Lucas elismerte, hogy tudatosan vett át egyes elemeket híres filmekből vagy könyvekből.

Flash Gordon meghódítja az Univerzumot[szerkesztés]

Bevallása szerint (ld. a filmsorozat felújított video/DVD-változatához mellékelt interjút) az egész sorozat megalkotásához a Flash Gordon meghódítja az Univerzumot c. amerikai sci-fi-sorozatból merítette a fő ihletet és késztetést. Gyerekkorában a sorozat nagy rajongója volt.

A rejtett erőd[szerkesztés]

Lucas elmondta, hogy Kuroszava Akira 1958-ban készült Rejtett erőd filmje nagy hatást tett rá. A hasonlóság a két farmer és a két beszélő droid között nyilvánvaló.

Az angliai csata[szerkesztés]

A Halálcsillagon bemutatott jelenetek nagyon hasonlítanak Az angliai csata c. filmben látható jelenetekre, főleg amikor a kamera a pilóta arcát filmezi a kabinban és a rádiós beszélgetések a színek után elnevezett csapatok között.

Dűne[szerkesztés]

A Tatuin bolygó nagyon hasonlít az Arrakis bolygóra Frank Herbert A Dűne című regényéből. A Mongo nevű bolygó is sivatag-bolygó volt a Flash Gordon képregényben. Általában a Csillagok háborúja filmek azt a megszokott sci-fi irányt követték, hogy minden földi viszonynak megfelel egy bolygó, ennek megfelelően van sivatagbolygó, dzsungelbolygó, jégbolygó, lávabolygó stb.

A zene[szerkesztés]

Lucas egy hangzatos zenei aláfestést akart a filmben a különböző karaktereknek, ugyanúgy, mint Richard Wagner operáiban. Több klasszikus darabot is összeszedett, hogy a film zeneszerzője John Williams rájöjjön, mit is akar, így a film zenéi eredeti klasszikus darabokra emlékeztetnek. A filmsorozat felújított DVD-változatához mellékelt interjúk szerint Williams főleg a Cápa filmek zenéinek köszönhette, hogy Lucas rá gondolt elsősorban, amikor a megfelelő zeneszerzőt kereste.

A film megjelenése Magyarországon[szerkesztés]

A Csillagok háborúja a Mokép forgalmazásában került először a magyar mozikba 1979. augusztus 16-án, ekkor még csak feliratosan vetítették. Később készítettek hozzá szinkront, amelyet 1984 karácsonyán a Magyar Televízió a műsorára tűzött. Ez a szinkron (a mai napig is) klasszikusnak számít a Magyar Star Wars rajongók és filmkedvelők körében. 1992-ben a Guild Home Video megjelentette VHS kazettán a Csillagok háborúját az imént említett szinkronnal és egy csonkított eredeti kópiával. Ez a kiadvány kifejezetten a videótékákban volt fellelhető.

1995 októberében az InterCom Zrt. kiadta a trilógia "lakossági verzióját" a THX-es digitálisan felújított változatot, azonban erre a kazetta kiadványra már egy új "egységes" szinkront készítettek. 1997-ben pedig jött a díszdobozos, speciális VHS változat (kiadó: InterCom), mely már bővített jeleneteket tartalmazott, ez volt a Special Edition. Ebből kétféle változat is került a boltok polcaira. Az egyik (az arany dobozos) volt a szinkronos változat, melyen immáron egy harmadik magyar szinkron volt fellelhető, a másik (az ezüst) volt a feliratos, szélesvásznú verzió.

2000-ben még egy fehér díszdobozos VHS kiadvány is napvilágot látott, azonban ez a kiadás megegyezett a '97-es ezüst dobozos változattal. A Csillagok háborúját a 2000-es évek elején sugározta először az RTL Klub, kereskedelmi tv-csatorna. Itt már a speciális változatot vetítették a harmadik magyar szinkronnal. 2004-ben jelent meg először Magyarországon a Star Wars Trilógia DVD-n az InterCom kiadásában, amelyre már tökéletes kép- és hangminőség került. Azonban egyik magyar szinkron sem kapott helyet a DVD lemezeken, feliratot illesztettek a szélesvásznú kópiákra. 2011-ben megjelent a bluray kiadás, amelyhez az 1997-es szinkront használták fel. Ebben a filmben az eredeti első szinkronban szinkronizálta először Csernák János Harrison Fordot.

A film magyar címváltozatai:

  • Csillagok háborúja – az 1993-ig forgalmazott kiadásokban, az 1997-es speciális változat VHS-borítóján, illetve az 1984-es és 1995-ös szinkron főcímének bemondott címe
  • Csillagok háborúja – „Egy új remény” – az 1995-ös THX-kiadás VHS-borítóján
  • Csillagok háborúja IV. epizód: Új remény – az 1997-es speciális változat szinkronjának bemondott címe
  • Star Wars IV. rész: Egy új remény – a DVD- és bluray kiadások borítóján
  • Star Wars IV. rész: Új remény – a 2015-ben az AXN és Viasat 3 által műsorra tűzött változat magyar feliratos bevezetőjében

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj (1978)
Golden Globe-díj (1978)
BAFTA-díj (1979)
  • díj: legjobb filmzene – John Williams,
  • díj: legjobb hang – Sam Shaw, Robert R. Rutledge, Gordon Davidson, Gene Corso, Derek Ball, Don MacDougall, Bob Minkler, Ray West, Michael Minkler, Les Fresholtz, Richard Portman, Ben Burtt
  • jelölés: legjobb jelmeztervezés – John Mollo
  • jelölés: legjobb vágás – Paul Hirsch, Marcia Lucas, Richard Chew
  • jelölés: legjobb film
  • jelölés: legjobb látványtervezés – John Barry

Könyvváltozat[szerkesztés]

A film könyvváltozatát,[6] bár első kiadásai minden nyelven Lucas neve alatt jelentek meg, Alan Dean Foster írta. A könyvváltozatban csak apró eltérések vannak a film cselekményétől, illetve olyan jelenetek – pl. Luke és Biggs Darklighter párbeszédei –, melyeknek a megvalósítása ugyan tervbe volt véve, de technikai okok vagy az időkorlátok miatt a filmből végül kimaradtak (a film speciális bővített újrakiadásain azonban láthatóak).

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. „IMDB Release Dates”, (Hozzáférés: 2011. december 26.)
  2. A Csillagok háborúja eredeti főcíme úgy, ahogy a filmbemutatókon vetítették; az epizód-alcímnek még nyoma sincs. YouTube.com
  3. Guinness World Records, 2015, 160–161. o. (2014). ISBN 978-1-908843-70-8 
  4. Vö. a Jedi visszatér c. epizódban Kenobi szövegét: „Ez a fiú minden reményünk.”
  5. Egy új remény magyar hangjai. ISzDb
  6. Alan Dean Foster: Csillagok háborúja[halott link] (pdf).

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Csillagok háborúja IV: Egy új remény témában.