Csillag születik (film, 2018)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csillag születik (2018)
(A Star Is Born)
2018-as amerikai film
Rendező Bradley Cooper
Producer
AlapműCsillag születik (1937)
Műfaj
 • musicalfilm
 • filmdráma
Forgatókönyvíró
 • Will Fetters
 • Bradley Cooper
 • Eric Roth
 • Irene Mecchi
 • Stephen J. Rivele
 • Christopher Wilkinson
Főszerepben
Operatőr Matthew Libatique
Vágó Jay Cassidy
Gyártás
Gyártó
OrszágEgyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő 135 perc
Költségvetés 36 – 40 millió dollár[2][3]
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros. Pictures
Bemutató2018. augusztus 31. (Velence)
Egyesült Államok 2018. október 5.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel amerikai $ 197 921 632
Earth flag PD.jpg $ 371 421 632
Kronológia
Kapcsolódó film
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Csillag születik (2018) témájú médiaállományokat.

A Csillag születik 2018-as amerikai zenés film, melynek rendezője Bradley Cooper, írói Will Fetters, Cooper, Eric Roth, Irene Mecchi, Stephen J. Rivele és Christopher Wilkinson. A film az 1937-es Csillag születik harmadik feldolgozása. Főszerepben Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Andrew Dice Clay és Dave Chappelle. A film egy sikeres, ámbár alkoholproblémákkal küzdő zenész (Bradley Cooper) életét mutatja be, miközben felfedez egy fiatal feltörekvő énekest (Lady Gaga), akibe beleszeret. Az eredeti 7 Oscar-díjra jelölt, 1937-es változat főszereplői Janet Gaynor és Frederic March voltak. Első feldolgozására 1954-ben került sor Judy Garland és James Mason főszereplésével, majd 1976-ban Frank Pierson rendezésében újra filmvászonra vitték a történetet, ezúttal a főszereplők Barbra Streisand és Kris Kristofferson voltak.

A szám szerinti harmadik Csillag születik-feldolgozás előmunkálatai 2011-ben kezdődtek meg, eredetileg Clint Eastwood rendezésében és Beyoncé amerikai énekesnő főszereplésével. A film kidolgozásában évekig nem történt előrehaladás. Számos színész, úgymint Leonardo DiCaprio, Will Smith és Tom Cruise is visszautasította az ajánlatot. 2016 márciusában megerősítették, hogy Cooper nem csak főszereplője lesz a filmnek, de rendezői debütálása is megtörténik. 2016 augusztusában hivatalossá vált, hogy Lady Gaga amerikai énekesnő és színésznő csatlakozik a stábhoz, mint női főszereplő. A film gyártási munkálatai 2017 áprilisában, a Coachella Fesztiválon indultak meg.

A Csillag születik világpremierjét 2018. augusztus 31-én tartották a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Az Egyesült Államokban 2018. október 5-én mutatták be. A film pozitív fogadtatásban részesült a kritikusok felől, akik leginkább Cooper és Gaga színészi játékát, a rendezést és a zenét emelték ki.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Jackson Maine sikeres pályafutása mellett súlyos alkoholproblémákkal küzd, melyet látszólag jól tud titkolni a rajongók előtt (Black Eyes). Legfőbb támogatója – aki egyben menedzsere is – bátyja, Bobby folyamatosan szemmel tartja őt. Ally, a fiatal énekes-dalszerző felszolgálóként dolgozik Ramon nevű barátjával, miközben esténként transzvesztita bárban vállal fellépéseket. Egyik koncertje során Jackson betér a bárba és végignézi Ally fellépését (La Vie en rose). A férfit lenyűgözi Ally tehetsége, majd nem sokkal később kettesben beszélgetnek. Ally elárulja neki, hogy soha nem próbált megélni az éneklésből, mert szerinte a külseje nem megfelelő hozzá. Jackson bókolni kezd a lánynak, aki megoszt egy dalt Jacksonnal.

Jackson hazafuvarozza Allyt otthonába, ahol özvegy édesapjával, Lorenzóval él együtt. Jackson elhívja Allyt az esti teltházas koncertjére, de a lány visszautasítja a meghívást édesapja biztatásának ellenére is. Ally végül meggondolja magát, felmond a munkahelyén és Ramonnal együtt elmennek Jackson koncertjére, ahol a férfi felhívja a színpadra Allyt, hogy elénekeljék közös dalukat. Hosszas hezitálás után Ally fellép a színpadra és nagy sikert arat (Shallow).

Jackson számos koncertjére elviszi Allyt, ahol közösen lépnek fel. A páros kapcsolata mindeközben tovább mélyül (Maybe It's Time). Miután egy este Jackson kiüti magát az alkoholtól, Bobby figyelmezteti Allyt, hogy vigyázzon Jacksonnal. Jackson elviszi Allyt egy farmra, melyet Bobbynak vásárolt és ahol édesapjuk nyugszik, de kiderül, hogy Bobby már eladta a telket, valamint, hogy édesapjuk nyughelyét elmosta a vihar. Dühében Jackson rátámad bátyjára, akivel szakmai kapcsolata is megszakad röviddel utána.

Egy koncert után (Always Remember Us This Way) Ally Rezzel, egy zenei producerrel találkozik, aki leszerződtetné a lányt egy kiadóhoz. Jacksont láthatóan megviseli a dolog, de ennek ellenére támogatja Allyt. A pár közösen él újonnan vásárolt házukban. Ally egyik fellépése után Rez leszidja a lányt, amiért az leküldte a színpadról a táncosokat. A férfi rábeszéli Allyt, hogy fesse át a haját (Heal Me). Jackson, akinek látnia kellett volna Allyt fellépni, ismét ittasan bolyong a városban. Gyerekkori barátja, Noodles fogadja be átmenetileg otthonába. Ally megérkezik a házhoz és szerelmeskednek. Nem sokkal később Jackson megkéri Ally kezét egy gitárhúrból készült gyűrűvel, majd még aznap össze is házasodnak.

Ally a népszerű Saturday Night Live című műsorban lép fel (Why Did You Do That?), miközben Bobby és Jackson a háttérben kibékülnek egymással. Később Jackson hangot ad nemtetszésének Ally új provokatív dalával kapcsolatosan, amelyért a lányt Grammy-díjra jelölték. A beszélgetés vitába torkollik, miután Jackson csúnyának nevezi Allyt. Jackson illuminált állapotban lép fel a Grammy-gálán, ahol Roy Orbison előtt tisztelgett volna előadásával. Ally elnyeri a legjobb új előadónak járó Grammy-trófeát. Köszönő beszéde alatt az öntudatlan állapotban lévő Jackson felmászik a színpadra és lejáratja magát. Lorenzo hátra viszi a férfit a backstage-be, ahol ruhástul a hideg zuhany alá fekteti. Mindezek után Jackson elvonóra megy.

Ally meglátogatja Jacksont a rehabon, ahol a férfi könnyek között kér tőle bocsánatot botrányos viselkedése miatt. Hazatérése után Rez meglátogatja Jacksont és négyszemközt elmondja neki, hogy rossz hatással van Ally életére és múltját ismerve tönkre fogja tenni a lányt. Ally elárulja Jacksonnak, hogy korábban befejezi turnéját, hogy minél több időt tölthessenek együtt. Jackson megígéri, hogy ott lesz személyesen a turné utolsó koncertjén. Miközben Ally koncertezik, Jackson is indulni készül, de meggondolja magát és ismét tablettákat vesz be, majd nadrágszíjával a kezében bemegy a garázsba és felakasztja magát.

Ally a történtek után összeomlik. Bobby megérteti a lánnyal, hogy nem ő tehet a férfi haláláról. Jackson búcsúztatásán az immár Ally Maine-ként bemutatkozó lány előadja Jackson soha nem hallott dalát, melyet szerelmének írt (I'll Never Love Again).

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
Bradley Cooper Jackson Maine Rajkai Zoltán
Lady Gaga Ally Szilágyi Csenge
Sam Elliott Bobby Borbiczki Ferenc
Andrew Dice Clay Lorenzo Gesztesi Károly
Dave Chappelle Noodles Gémes Antos
Rebecca Field Gail Kiss Erika
Michael Harney Wolfe Várkonyi András
Rafi Gavron Rez Kovács Lehel
Lukas Nelson & Promise of the Real Jackson zenekara
Shangela Laquifa Wadley
Willam Belli Emerald Bercsényi Péter
Anthony Ramos Ramon Jéger Zsombor
Halsey Önmaga

Gyártás[szerkesztés]

2011 januárjában nyilvánosságra került, hogy Clint Eastwood az amerikai énekesnőt, Beyoncét szeretné leszerződtetni az 1937-es Csillag születik harmadik remake-jéhez. A projektet azonban későbbre tolták Beyoncé terhessége miatt.[4] 2012 áprilisában az író Will Fetters a Collider.com oldalnak elárulta, hogy a forgatókönyvre nagy hatással volt Kurt Cobain.[5] A szerepeket Leonardo DiCaprio, Will Smith és Christian Bale is visszautasította. A férfi főszereplő egyik esélyese Tom Cruise volt. 2012. október 9-én Beyoncé végleg visszalépett a filmtől, valamint Johnny Depp sem élt a lehetőséggel. Eastwood ezek után felkérte Bradley Coopert, hogy csatlakozzon a szereplőgárdához. Eastwood továbbá a női főszereplő karakterére Esperanza Spaldingot szerette volna beválogatni.[6] 2015. március 24-én a Warner Bros. bejelentette, hogy Bradley Cooper nem csak főszereplője lesz a filmnek, de rendezői debütálása is megtörténik. Szóba került, hogy Beyoncé mégis elvállalja a női karakter alakítását.[7] Később megerősítették, hogy a Golden Globe-díjas Lady Gaga csatlakozik a stábhoz Cooper partnereként.[8][9] 2016 augusztusában hivatalosan is bejelentették Gaga szereplését a filmben, illetve a stúdió is zöld lámpát adott a film gyártásához, melynek munkálatai 2017 elején indultak meg.[10] 2016. november 9-én a média arról számolt be, hogy Ray Liotta csatlakozik a stábhoz Lady Gaga karakterének menedzsereként, de végül ezt a szerepet Sam Elliott kapta meg.[11] 2017. március 17-én Elliott hivatalosan is csatlakozott a szereplőgárdához,[12] miközben folytak a tárgyalások Andrew Dice Clay-jel, aki Lorenzót, Lady Gaga karakterének édesapját alakítja.[13] 2017 áprilisában Rafi Gavron, Michael Harney és Rebecca Field is csatlakoztak a stábhoz.[14]

A forgatási munkálatok 2017. április 17-én kezdődtek meg.[15] Májusban Dave Chappellét is beválogatták a szereplőgárdába.[16]

Cooper miután látta fellépni Lukas Nelsont (a country zenei legenda Willie Nelson fia) a Desert Trip fesztiválon, felkérte, hogy segédkezzen a film elkészítésében. Nelson elfogadta az ajánlatot, majd néhány dalát elküldte a producereknek.[17] Nelson és Lady Gaga ezek után közösen kezdtek dalokat írni a filmhez.[18]

Marketing[szerkesztés]

A film első előzetese 2018. június 6-án jelent meg.[19]

Zene[szerkesztés]

Miután látta fellépni a Desert Trip fesztiválon, Cooper felvette a kapcsolatot Lukas Nelsonnal (Willie Nelson country zenész fiával) és felkérte, hogy segítsen neki a film munkálataiban. Nelson beleegyezett, és több dalt is megírt, amit elküldött a producereknek.[20] Nelson később találkozott Lady Gagával, és elkezdett vele dalokat szerezni, cserébe pedig Gaga a férfi 2017-es albumán két dalnál is háttérvokálozott.[21] A Gaga és Cooper által előadott filmzenei album 2018. október 5-én jelent meg az Interscope Records gondozásában. A lemez a kiadó leírása szerint „19 dalt tartalmaz több zenei stílusban, illetve 15 dialógust, ami egy olyan utazásra visz, amely tükrözi a film megnézésének élményét”.[22]

Megjelenés[szerkesztés]

A Csillag születik világpremierjét 2018. augusztus 31-én tartották a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon,[23] míg az Egyesült Államokban 2018. október 5-én mutatják be,[24] melyet korábban többször is módosítottak. Szóba került a 2018. szeptember 28-i, illetve a 2018. május 18-i megjelenés is.[25][26] 2018 szeptemberében a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon is levetítik a filmet.[27][28]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Csillag születik pozitív fogadtatásban részesült a kritikusok felől. Az értékeléseket összegző Rotten Tomatoes oldalon a film 90%-ot kapott 336 vélemény alapján.[29] A Metacritic-en a maximális 100 pontból 88-as értékelést kapott 60 kritika alapján, amivel az „általánosan elismert” kategóriába került.[30]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Star Is Born trailer with Bradley Cooper and Lady Gaga. Film-News.co.uk. (Hozzáférés: 2018. július 5.)
 2. How 'A Star Is Born' Re-created the "Man's World" of Music, Coachella Concert Scenes”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés ideje: 2018. október 8.) 
 3. ‘Venom’ Flies To Near $90M; ‘A Star Is Born’ Has Rhythm With $51M As Monday Fall Holidays Propel Box Office”, Deadline (Hozzáférés ideje: 2018. október 25.) 
 4. Magrath, Andrea. „A Star Is Born ... again: Clint Eastwood in talks to direct Beyonce in yet another remake of Hollywood classic”, Daily Mail, 2011. január 21.. [2011. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva] 
 5. Screenwriter Will Fetters Talks Clint Eastwood’s A STAR IS BORN; Says Script Was Inspired by Kurt Cobain”, collider.com, 2012. április 1. (Hozzáférés ideje: 2015. április 5.) 
 6. Beyonce exits Eastwood’s ‘A Star Is Born’ (Exclusive)”, Variety, 2012. október 9. (Hozzáférés ideje: 2015. április 5.) 
 7. Bradley Cooper To Make Directing Debut, Hopes To Star With Beyonce In 'A Star Is Born' For Warner Bros”, deadline.com, 2015. március 24. (Hozzáférés ideje: 2015. április 5.) 
 8. Bart & Fleming: Bradley Cooper & Lady Gaga Road Test ‘A Star Is Born’ Team-Up”, Deadline, 2016. május 2. (Hozzáférés ideje: 2016. június 18.) 
 9. Lady Gaga Looking Like A Strong Match With Bradley Cooper In 'A Star Is Born'”, Deadline, 2016. június 16. (Hozzáférés ideje: 2016. június 18.) 
 10. 'A Star Is Born' Gets Warner Bros Green Light; Bradley Cooper Directs, Stars With Lady Gaga”, Deadline, 2016. augusztus 16.. [2016. augusztus 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2016. augusztus 17.) 
 11. Ray Liotta in Talks to Join Lady Gaga in 'A Star Is Born' Remake”, The Hollywood Reporter, 2016. november 9. (Hozzáférés ideje: 2016. november 11.) 
 12. Busch, Anita. „Sam Elliott Joins Bradley Cooper & Lady Gaga In ‘A Star Is Born’”, Deadline, 2017. március 17. 
 13. Busch, Anita. „Andrew Dice Clay In Negotiations To Join ‘A Star Is Born’ In Key Role”, Deadline, 2017. március 23. 
 14. N'Duka, Amanda: 'A Star Is Born' Adds Rafi Gavron & Michael Harney. Deadline.com , 2017. április 28. (Hozzáférés: 2017. április 28.)
 15. First Look at Lady Gaga in A Star is Born Remake”, ComingSoon.net, 2017. április 17. (Hozzáférés ideje: 2018. március 18.) 
 16. Hipes, Patrick: Dave Chappelle Joins ‘A Star Is Born’ Redo, 2017. május 5. (Hozzáférés: 2017. december 31.)
 17. He’s worked with Neil Young, Gaga and his dad, Willie Nelson. Now he’s coming to KC”, The Kansas City Star, 2018. február 2. 
 18. How Lady Gaga Brought Lukas Nelson and Promise of the Real's "Find Yourself" to Life”, CMT News (Hozzáférés ideje: 2018. március 18.) 
 19. Desta, Yohana. „A Star Is Born Trailer: Lady Gaga Is Going Country”, Vanity Fair, 2018. június 6. (Hozzáférés ideje: 2018. július 5.) 
 20. Finn, Timothy. „He's worked with Neil Young, Gaga and his dad, Willie Nelson. Now he's coming to KC”, The Kansas City Star, 2018. február 2. 
 21. Stephens, Samantha. „How Lady Gaga Brought Lukas Nelson and Promise of the Real's "Find Yourself" to Life”, CMT, 2017. szeptember 18. 
 22. Sablon:Cite tweet
 23. Chu, Henry. „‘A Star Is Born’ to World Premiere at Venice Film Festival”, Variety, 2018. július 23. (Hozzáférés ideje: 2018. július 26.) 
 24. Lawrence, Derek. „Lady Gaga's A Star Is Born shifts release date back to fall 2018”, Entertainment Weekly, 2017. december 20. 
 25. Bradley Cooper-Lady Gaga Movie ‘A Star Is Born’ Gets 2018 Release Date”, Deadline, 2016. november 10. (Hozzáférés ideje: 2016. november 11.) 
 26. Bradley Cooper-Lady Gaga’s ‘Star is Born’ Moves to May 2018. Variety. (Hozzáférés: 2017. szeptember 22.)
 27. Toronto: Timothee Chalamet Starrer 'Beautiful Boy,' Dan Fogelman's 'Life Itself' Among Festival Lineup”, The Hollywood Reporter (Hozzáférés ideje: 2018. július 26.) 
 28. Wiseman, Andreas. „Damien Chazelle’s ‘First Man’, Alfonso Cuaron’s ‘Roma’, Bradley Cooper’s ‘A Star Is Born’ Head To San Sebastian Fest”, Deadline, 2018. augusztus 14. (Hozzáférés ideje: 2018. szeptember 8.) 
 29. A Star Is Born (2018)”, Kiadó: Rotten Tomatoes.  
 30. A Star Is Born (2018)”, Kiadó: Metacritic.  

További információk[szerkesztés]