Csillagászati évkönyv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Csillagászati évkönyvek tartalmazzák az adott év csillagászati eseményeit, az égitestek mozgását, gyakran táblázatok formájában. Emellett gyakran cikkeket is közölnek a csillagászat legfrissebb eredményeiről. A hazai csillagászati évkönyvek nagy múltra tekintenek vissza. A naptárak, csillagászati táblázatok az adott évre szóló kalendáriumokban, almanachokban már a 17. századtól kezdve helyet kaptak. A részletes csillagászati adatokkal megírt táblázatok, komoly csillagászati cikkekkel először a Magyar Tudós Társaság Névkönyvében jelentek meg, Nagy Károly szerkesztésében.

Az első, csak csillagászati adatokat, cikkeket tartalmazó évkönyv a Stella Csillagászati Egyesület 1925-ben indult Csillagászati Almanachja volt. Ezt követően a K. M. Természettudományi Társulat évkönyve szolgált csillagászati évkönyv gyanánt, bár számos nem csillagászati cikk is helyet kapott benne. A második világháború eseményei miatt 1945-ben és 1946-ban nem jelent meg az évkönyv. 1947–1949 között a Magyar Csillagászati Egyesület adta ki az évkönyvet (a papírhiány miatt füzet formájában) Csillagok Világa Évkönyve címmel. 1950-ben egy igen vékony füzet jelent meg Csillagászati Értesítő címmel A4-es méretben, 1951-ben pedig szovjet mintára, szintén A4-es formátumban, szovjet csillagászati eredményekkel jelent meg a Csillagászati Évkönyv, ismét a Magyar Természettudományi Társulat gondozásában.

A mai csillagászati évkönyv felépítésben és formátumban az 1952-es évkönyvhöz vezethető vissza. Attól az évtől kezdve az évkönyvet kiadta a Művelt Nép Kiadó, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a Gondolat is. 1989-ben a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgáló adott ki csillagászati adatokat tartalmazó füzetet. A szerkesztők 1990-ben a Meteor Évkönyv 1990-et már a Magyar Csillagászati Egyesület gondozásában adták ki. 1991-től a Gondolat már nem adott ki csillagászati évkönyvet. Ettől kezdve a kor igényeit követve, a Magyar Csillagászati Egyesület adja ki az évkönyvet Meteor Csillagászati Évkönyv címmel.

Magyar csillagászati évkönyvek időrendben[szerkesztés]

Címlap Név Kiadó Példányszám
Csillagászati Évkönyv az 1952. évre
Magyar Természettudományi Társulat 1500
Csillagászati Évkönyv az 1953. évre
Művelt Nép Könyvkiadó 1500
Csillagászati Évkönyv az 1954. évre Művelt Nép Könyvkiadó 1500
Csillagászati Évkönyv az 1976. évre Gondolat Kiadó 7000

További információk[szerkesztés]