Cshö szukpin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cshö szukpin
Született 1670. december 17.
Elhunyt 1718. április 9. (47 évesen)
Dél-Korea
Édesapja Choi Hyo-won
Házastársa Szukdzsong koreai király
Gyermekei Jongdzso koreai király

Cshö Dongi (hangul: 숙빈최씨, handzsa: 淑嬪崔氏) (1670. december 17.1718. április 9.) Szukdzsong csoszoni király szukpin rangú[* 1] ágyasa volt. Cshö úrnő a társadalmi ranglétra legalacsonyabb fokára született: egyszerű szolga volt. Innen jutott a legmagasabb társadalmi osztályba, a királyság harmadik legrangosabb tisztségébe. Egy bátyja és egy nővére volt. Fia, I Güm Jongdzso néven több mint ötven évig uralkodott Csoszonban.

Élete[szerkesztés]

Szülei nem sokkal születése után meghaltak, ezért 7 évesen a palotába került. A „Csonmin” osztályba tartozott, mely a Csoszon dinasztia legalacsonyabb társadalmi rangja volt. A zeneakadémián volt segéd. Mivel alázatosan szolgált, és minden utasítást szó nélkül teljesített, ezért a „Csoszon hamupipőkéje” becenevet kapta.

Szukcsong király és a lány első találkozásának körülményei ismeretlenek. Egy ismert elmélet szerint Szukpin „muszuri” volt, amíg Inhjon királynét száműzték, és Dzsang Hui Bin királyné lett. Egy éjszaka Szukpin Inhjon királyné egészségéért imádkozott, amikor a király visszatért, és éppen meghallota az imát, ami megérintette a szívét. A király hamar megkedvelte a lányt, és 1693-ban ágyasául fogadta. Három gyereknek adott életet. Még 1693-ban, amikor Jongszu herceg megszületett, „Szukvon” rangot kapott. A herceg még két hónaposan halt meg kanyaróban. 1694-ben született meg második fiuk, I Göm, ezután „Szukui” rangot kapott. I Göm lett Jongdzso király, aki a Csoszon dinasztia egyik legjobb uralkodója volt. 1698-ban a gyermekük halva született. 1699-ben kapta meg a „Bin” rangot, a másik nevének: „Szuk” jelentése tiszta.

Szukpin a végsőkig támogatta Inhjon királynét, és Dzsang Hui-bin ellen volt, akit a feljegyzések ördögi és kegyetlen nőként tartják számon. A király eredetileg a szépsége miatt vette feleségül, de hamar kiábrándult belőle, és a déli frakció valódi szándékai is kiderültek számára. 1694-ben visszahozta Inhjon királynét a száműzetésből, és Dzsang-ot „Hui-bin” rangra fokozta le. 1701-ben a királyné hirtelen megbetegedett, és meghalt. Feltételezések szerint megmérgezték, más tézisek szerint viszont Dzsang úrnő egy koreai sámánt fogadott, és fekete mágiával ölette meg. A királyné végakarata (Oegan (Handzsa: 外间)) az volt, hogy Szuk-bin legyen a következő királyné, de ő ezt elutasította. Amikor a király számára is világos volt a fekete mágia, Dzsang Hui-Bin-t méreg általi halálra ítélte. Szukpin egyetlen életben maradt fiát, Joning herceget csodagyerekként tartották számon, már egészen kiskorában megtanult olyan elméleteket, melyeket csak 14-15 korára várnak el egy koronahercegtől. Szukcsong király nagyon büszke volt fiára, és az anyja szeretetteljes nevelése mellett szerethető kisfiú volt. De mivel alacsony származású ágyastól született, ezért a miniszterek ellenezték, hogy király legyen belőle. A király viszont a szerénységéről volt híres, ezért nem foglalkozott velük. Invon királyné 1703-ban örökbe fogadta Joning herceget, majd egy évvel később utasítására megházasították, melyet a király nagy ünnepséggel tisztelt meg, de a miniszterek még ekkor is felszólaltak az ellen, hogy az uralkodó ennyire védi a fiút. Még ebben az évben a király Szukpin-nak adományozta a téli házát, ahol fiatalkori éveit töltötte.

Joning herceg fiatal felnőtt korára is szeretettel és alázattal gondolt anyja alacsony származására, és nagyon szerette őt. Sok verset írt szülei iránt érzett szeretetéről: „Apám nemzett, anyám etetett, vezetett, nevelt, segített rajtam, rajtam tartotta szemét, ápolt engem, és mindig támogatott. Mindig hálás leszek jóságukért.” A herceg a bíróságon is harcolt, hogy Szukpin-t nyilvánosan is ismerjék el anyjaként, a miniszterek csak „privát anyjaként” említették. 1716-ban Szukpin megbetegedett, és magánházba vonult a palotából. Ezalatt Joning herceg folyamatosan tájékoztatta a királyt anyja állapotáról. 1718-ban halt meg. Sírján az alábbi szöveg olvasható: „Természete és rangja megkérdőjelezhetetlen. Nem riadt vissza senkitől. Mindig tiszteletteljes volt Inhjon királynéval és Invon királynéval. Bölcsessége és értelme ragyogott, amikor másokkal beszélgetett. Tartotta a kötelességét és a protokollt. Soha nem ellenségeskedett a palotában senkivel. Napjait békében és harmóniában töltötte.” Ezzel egy időben Szukcsong király visszavonult, és fiának I Jun koronahercegnek régensi hatalmat adott, aki a király 1720-ban bekövetkezett halálakor Kjongdzsong királyként örökölte a trónt.

Halála után[szerkesztés]

Joning herceg Jondzso királyként többször próbálta elérni, hogy az anyját Szukcsong király mellé temessék, és hogy ismerjék el nyilvános anyjaként, de ez nem sikerült. Posztumusz neve: Hvagyöng asszony, Szuk királyi ágyas a Cshö klánból (Hangul: 화경숙빈최씨, Handzsa: 和瓊淑嬪崔氏).

Megjelenítés a médiában[szerkesztés]

A királyi ház titkai főszereplője, róla nevezték el a sorozatot, elsősorban a király és Szukpin közötti szerelmi kapcsolatot mutatja be.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A pin cím Csoszonban a legmagasabb rangú királyi ágyasoknak járt.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csoma 55. o.
  2. The Yi Dynasty. royalark.net. (Hozzáférés: 2014. március 23.)

Források[szerkesztés]