Cserkésztábor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„A nyári tábor a közösség hosszabb közös erőpróbája”

A tábor mint specialitás


A cserkészek nyáron táborokba járnak. A cserkésztábor a legintenzívebb nevelési lehetőség, s az tudja igazán élvezni és átélni, aki részese az évközi csapatmunkának, hiszen a cserkészek ott bizonyíthatják, mit sajátítottak el egy esztendő alatt. A cserkésztábor jó és összetartó társaságot, kellő megpróbáltatást és kalandot kínál. A résztvevők itt megismerhetik önmagukat, próbatételeken vesznek részt, ezáltal a világlátásuk is formálódik. A cserkésztábor ideje 4–21 nap, mely során nagyon sokféle változatos programot nyújt a gyerekeknek.


Sport

A táborban az ébresztő sípszó után mindenki siet, hogy részt vegyen a reggeli tornán. De ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen az ügyességi játékoktól az íjászaton át, a labdajátékon keresztül a sakkig, mindenre van lehetőség. Sőt a barlangász, lovas és vízicserkészek szinte az egész tábor ideje alatt sportolnak.


Játék

Tulajdonképpen egy nagy játék az egész cserkésztábor, hiszen a legtöbb program játékos formában, szinte észrevétlenül, a tevékenységek közben tanít. A legkedveltebb cserkészjátékok közé tartozik a méta, a számháború, valamint megannyi népi játék.


Akadálypálya

Az akadálypályán az őrs általában együtt közlekedik. Az akadályverseny lehet pár órás, de egész napos is. A túra közben állomásokon bizonyíthatják a cserkészek rátermettségüket, ügyességüket. Az őrsök ilyenkor egymással is versenyezhetnek: igyekezve az állomásokon a legtöbb pontot gyűjteni, valamint a távot a legjobb szintidő alatt teljesíteni.


Túrák, portyák

A természetjárás és a természetközeliség mindig is a cserkészet kiemelt jelentőségű része volt. Kimozdít az épített környezetből, a cserkész jártas lesz a növények és állatok ismeretében, a nyomolvasásban, s nem ijed meg egy hosszabb hátizsákos túrától sem. Mindeközben élvezi az Isten által teremtett természet szépségét és a közösen eltöltött mozgalmas órákat.


Tábortüzek

Az esték koronája a tábortűz, melyet közösen ülünk körbe. Játékok, népdalok, régi történetek, őrsi jelenek, rögtönzések, csatakiáltások, mosoly, nevetés, nyugalom és derű. A tábortűznek lehet tematikája is, így népi, bolondos, történelmi vagy modern tüzekről is beszélhetünk. A tűz lobog, a fiatalok szórakoznak, jól érzik magukat, s észre sem veszik, ahogy tudásuk gyarapodik.


Tábori mérnökök

Ha megérkezünk a cserkésztáborba, a legfontosabb feladat a magának a tábornak a kiépítése. Az őrsök felverik sátraikat, kialakítják körletüket, melyet már az első napoktól kezdve igyekeznek szépíteni. A körlet díszíti és egyben védi is az őrs helyét a táborban. A körletbe – ahol a legkülönbözőbb építményekre bukkanhatunk – az őrsi kapun keresztül juthatunk be.


Milyen építményekre van szükség egy őrsi körletben?


Csajkafa: az őrs tagjai ezen tárolják (szárítják) az étkezéshez szükséges felszerelést, így nem kell mindig a sátorban keresgélni.

Cipőtartó: a cipőtartó akár többpolcos is lehet. Az a legjobb, ha az esőtől is védett, így a kosz a sátoron kívül marad.

Mosdóállvány: a higiénia a táborban is elengedhetetlen. Egy jól megépített állvány jelentősen megkönnyíti a reggeli és esti tisztálkodást.

Őrsi pad: akkora kell legyen, hogy az egész őrs kényelmesen elférjen rajta. Az esti tábortüzek alatt is ez biztosítja a kényelmet. A legjobb, ha nem túl nehéz, könnyen mozgatható. Az igazán profik faragással is díszíthetik!

Ruhaszárító: ami elázott, az ezen szárad, fontos, hogy az egész őrsnek elegendő nagyságú legyen.


Milyen építmények vannak még?


Táborkapu: a tábor dísze. Jó esetben akár az egész tábort elbírja. Táblák jelzik rajta a tábor nevét, s üdvözlik az odalátogatókat.

Zászlórúd: a zászló fel- és levonások elengedhetetlen kelléke, ezen lengedezik napközben a liliomos lobogó.

Parancstábla: néha nehéz észben tartani a sok időpontot, ezért itt mindig megtalálható az aznapi napi parancs (a nap időbeosztása és menete).

Táborkereszt: a zászlórúd mellett kap helyet, a szent teret jelöli meg, ahol imára jönnek össze a táborlakók.

Tábortűzhely: az esti tábortüzeknél a cserkészek nem szalonnát sütnek, hanem őrsönként jeleneteket adnak elő, énekelnek és játszanak. Ehhez megfelelően nagy hely kell és legalább akkora tűz, hogy mindenki jól láthasson a sötétben is. A tábortüzek formájának és méretének csak a képzelet szab határt!

Tábori zuhanyzó: a cserkésztáborokban fából és kötélből, néhány kanna segítségével praktikus zuhanyzók épülnek: komfort és frissesség!


Extrém építmények


Tábori lift: előfordult már, hogy egy cserkész több méter magasból szerette volna megszemlélni a tábort. Megoldotta. De készült már tekepálya, golfpálya, híd, kilátó, színpad, könyvtár, kemence vagy akár barlang is.

Vadászlak: ha túl hideg a föld, vagy csak kényelmesebb a magasban, profi vadászlakok épülhetnek az erdőkben.


Korábban (a második világháború előtt) nem volt ritka az egy hónapos cserkésztábor sem. Magyarországon a természetben való táborozás elterjedt, de egyes országokban túlnyomórészt a cserkészparkok biztosítják a helyszínt.

Forrás[szerkesztés]

A Magyar Cserkésszövetség népszerűsítő kiadványa