Cserey Erzsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cserey Erzsi
SzületettCserey Erzsébet
1932. február 15.
Budapest
Elhunyt2008. január 10. (75 évesen)
New York
ÁlneveCserey Erzsi
Állampolgársága
Foglalkozásaszínész

SablonWikidataSegítség

Cserey Erzsi (Elizabeth De Charay) (Budapest, 1932. február 15.New York, New York, USA, 2008. január 10.) magyar-amerikai színésznő.

Életpályája[szerkesztés]

Időnként Lakner Artúr gyermekszínésziskolájában járt Budapesten. Szavalóversenyen első helyezést ért el, maga Major Tamás biztatta a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Az 1956-os forradalomkor Amerikába távozott. 1975-ben egy New York-i színművészeti akadémián tanult; tanára Lee Strasberg volt.[1] Tanulmányai után felváltva kapott angol és magyar szerepet filmekben és színházakban. 1989-ben kinevezték egy New York-i magyar nyelvű színház színházigazgatójává.

Színházi szerepei[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

  • Pro Cultura Hungarica Emlékplakett (1999)[2]

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Elizabeth De Charay című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Magyar filmesek a világban – Hungarians in film. Szerkesztette: Gelencsér Gábor. Budapest, Magyar Filmunió, 1996
  • Amerikai magyarok arcképcsarnoka. Főszerkesztő: Tanka László. Szerkesztő: Balás Róbert. Budapest, Médiamix Kiadó. 2003

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]