Csehi Árpád

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csehi Árpád
Románia, Szatmár Megye Tanácsának elnöke
Hivatali idő
2008 2012

Született 1975
Szatmárnémeti
Párt RMDSZ

Csehi Árpád (Szatmárnémeti, 1975. április 8.) romániai magyar politikus, 2008-2012 között a Szatmár Megyei Önkormányzat elnöke volt.

Életrajz[szerkesztés]

Csehi Árpád 1975. április 8-án született Szatmárnémetiben. A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban érettségizett 1993-ban. A Temesvári Tudományegyetem közgazdaság karán 1997-ben végzett, majd 1999-től az aradi Vasile Goldis egyetemen tanult jogot - itt 2004-ben végzett. Időközben az Autonet Kft-nél kezdett dolgozni, melynek gazdasági igazgatója lett. Munkáját itt 2007-ig végezte, mikor is az RMDSZ Szatmár megyei elnökének választották. 2009. augusztusában házasodott, egy gyermek édesapja.

Politikai tisztségek[szerkesztés]

Csehi Árpád 2000-től tagja az RMDSZ-nek, 2004-ben a Szatmár Megyei Tanács költségvetési bizottságának elnöke lett. 2007 szeptemberében megválasztották az RMDSZ Szatmár megyei szervezete elnökének. Az RMDSZ megyei szervezetének új elnöke ekkor a beszédében elmondta, arra szeretne törekedni, hogy a vidéki településeken is munkahelyek létesüljenek, valamint a fiatal nemzedék segítését is prioritásnak tartja. A 2008-as választásokon a pártban őt jelölték a megyei tanácselnöki tisztségre, a másik két elnökjelölt, Günthner Tibor és Kovács Máté már az elején visszalépett Csehi javára. A 2008. június 1-i helyhatósági választáson 60 038 szavazattal, 43,93 százalékkal szerezte meg a Szatmár Megyei Tanács elnöki posztját beiktatását június 20-án tartották meg. 2008. októberében lett alelnöke az RMDSZ-es Önkormányzati Képviselők Országos Tanácsának. 2009. szeptemberében megválasztották az Észak-Nyugati Fejlesztési Tanács elnökének. Az RMDSZ a 2012-es választásokon a megyei tanácselnöki székért ismét Csehi Árpádot indította, ahol azonban alulmaradt.

Nevéhez fűződő megvalósítások[szerkesztés]

Csehi Árpád nevéhez számos megvalósítás fűződik. 2009-ben Szatmárnémeti repülőterén megkezdődött egy új navigációs rendszer beszerelése, amelynek segítségével a gépek rossz látási viszonyok között is biztonságos körülmények között tudnak leszállni. Az új landolási rendszer beruházási értéke 720 ezer euró volt, amelyből a 380 ezer euró a berendezés értéke, 340 ezer euró pedig a munkadíj, amit teljes egészében központi támogatásból fedezett a megyei tanács.2010. júliusában Romániában Szatmár megyében nyílt meg az első EU-konform hulladéktározó, a megyének az országban elsőként sikerült elérnie, hogy betartsák az előírásokat.Elnöki működése alatt kerültek a megyei kórházak megyei tanács hatáskörébe. Mandátuma idején számos infrastrukturális fejlesztést vittek véghez, több utat is felújítottak, fejlesztették az intézményeket, így például modernizálták Szatmárnémeti kórházait, megnyitotta kapuit a Szatmár Megyei Könyvtár olvasóterme, de új otthonba költözött a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc gimnázium is. 2010. novemberében Szatmár megyében két, egyenként 12,3 millió lejes beruházást hagytak jóvá: az egyik a már évek óta prioritást élvező Lunaforráson (Luna Şes) létesítendő sípálya, a másik pedig a Krasznabélteki termálfürdő felújítása volt. 2012. januárjában hosszabb szünet után ismét kétnyelvű feliratokat helyeztek el a Szatmár megyei kórházakban. Csehi Árpád ekkor elmondta, hogy nem kívánnak kampányt csinálni belőle, de rendre és következetesen mindenütt bevezetik a kétnyelvűséget.

Források[szerkesztés]